Vi har skaffet ny insiderviden fra Microsofts kontorer i Redmond, Seattle, denne gang specifikt om, hvorfor Xbox One er så relativt stor en konsol, samt hvad det fører med sig af fordele...ja, fordele.

Vores kilder antyder, at Xbox One-designet er baseret på tårnhøje ambitioner om maskinens formåen, ikke kun i dag, men i fremtiden også, og derfor spillede Microsoft sikkert ved at bygge maskinen så stor. Faktisk er den designet til at stå tændt non-stop i mere end 10 år, hvilket er Microsofts estimat på længden af den kommende konsolgeneration.

Hvad mere er, i selvsamme 10 år skal den være tålelig at have stående fremme under fjernsynet, og derfor er det blandt andet vigtigt, at den er stille i drift. Derfor størrelsen, da det gør det muligt at installere større og mere lydsvage blæsere. Derudover er Microsoft udmærket klar over, at de i kølvandet på de tre røde ringe-problemet med Xbox 360 ikke har den højeste anseelse hos forbrugerne, når det kommer til byggekvalitet. For ikke at tale om, hvad de havde af omkostninger for dem selv.

Resultatet, altså, er en voluminøst stykke hardware, der fylder en del, men tilsvarende kommer med en række fordele. Microsoft har endnu ikke frigivet nogle officielle specifikationer på størrelsen af den endelige konsol, men ved hjælp af ekstrapolering ud fra de komponenter, vi kender størrelsen på, eksempelvis en USB-port, måler Xbox One rundt regnet 34x26x8cm. Snarere end set-top-box end en konsol, og betragteligt større end sin forgænger, Xbox 360, selv lanceringsmodellen.

Til trods for dens tilstedeværelse ved årets E3-messe, var det umuligt for os at vurdere støjniveauet. Microsoft-ingeniører tæt på udviklingen fortæller os dog, at den er fuldstændig lydløs, og at man knap kan føle varmen fra ventilationskanalerne.

Microsoft-ingeniører tæt på udviklingen af Xbox One fortæller os at konsollen er meget støjsvag, og, at man knap kan føle varmen fra ventilationskanalerne.

wired
Wireds fotografi af Xbox One-indmaden afslører, at luftstrømning ikke bliver et problem. Der er åbenlyst brugt god tid på at fabrikere et solidt kølesystem til dens AMD-processor.

Vores kilder fortæller videre, at man kun kan høre blæserne, når der spilles og AMD-processoren virkelig kommer på overarbejde. Og selv da, er støjniveuaet langt lavere end de nuværende konsoller, ikke mindst fordi det optiske drev forbliver inaktivt under spil. Wireds billedmateriale afslører også en køleplade af hæderlig kvalitet, bemærk kobberrørene, og en relativt stor blæser. Jo større overflade på blæseren, desto langsommere behøver den rotere for at slippe af med den varme luft, og tilsvarende mere støjsvag bliver den.

Tager vi et øjeblik indmaden i betragtning. Det tætteste, vi kommer på Xbox-grafikkernen, er et Radeon HD 7790, der suger 85W ved maksimal belastning. Xbox One-versionen, dog, afvikles ved en lavere frekvens og har to færre beregningsmoduler, hvilket burde sænke førnævnte tal. AMD's Jaguar CPU-arkitektur er derudover meget energieffektiv, da den er designet med tablets for øje, og selv hvis vi medregner DDR3 og ESRAM-hukommelsen burde vi ikke se en maskine, der sluger særlig mange watt, og da slet ikke i samme størrelsesorden som Xbox 360 og PS3, der oprindelig lå i omegnen af 170-200W.

Måske lyder alle disse rygter for gode til at være sande, især da et næsten stik modsat scenario for nyligt tegnede sig på internetforummet NeoGAF. Vores kilder bekræfter da også, at de daværende udviklermodeller var meget larmende, men det skyldtes ikke overophedning, som påstået på GAF, tværtimod. Den termostatiske kontrolalgoritme, der måler varmeudledningen på bundkortet og justerer blæserne derefter, var simpelthen ikke integreret korrekt endnu, og derfor var blæserne sat til at rotere ved maksimal styrke konstanst. Problemet blev løst i marts måned, og deraf har du nu den nuværende, langt mere støjsvage version.

Det ASCII-inspirerede Durango-logo, du kan se i toppen af siden, og som vises, når udviklerkittet startes op, er blevet udskiftet med Xbox One-logoet, der minder en god del om 360-konsollens startopsekvens. Dashboardet, du kan se herunder, ser også noget anderledes ud i den seneste version.

Vi forstår, at den færdige Xbox One-udviklermodel blev færdiggjort i marts måned og udrullet til udviklerne i starten af juli.

launcher
Et sneak-peak på dashboardet fra en ældre Xbox One-udviklermodel, dengang Durango.

Xbox One-operativsystemet, i øvrigt, nærmer sig sin færdiggørelse, men en af de ting, der endnu mangler, er at gøre programmerne hurtige at tilgå. Et intert post-mortem af Xbox 360-konsollen afslører, at netop det at kunne skifte omgående mellem programmer har allerhøjeste prioritet hos Microsoft. Det er fortsat en af de få fordele, mobilspil holder over de store konsoltitler, og alene derfor vil spilgiganten dem gerne til livs.

Blandt andet derfor har Microsoft bevæget sig væk fra at læse direkte fra det optiske drev, når der spilles, og sætter i stedet sin lid til mekaniske harddiske, men selv da, bliver vi fortalt, er loadtider fortsat er et issue, Microsoft arbejder med at forbedre. En løsning er at beholde spillet i hukommelsen, mens det er inaktivt, meget tilsvarende hvad du kan på en PlayStation Vita, hvor der kan gå flere dage mellem sessioner, og selv da er spillet, akkurat som du forlod det.

Det er en fremgangsmåde, PlayStation 4 i øvrigt også benytter sig af, men vores Microsoft-kilder er ganske overbeviste om, at deres konsol trækker det længste strå, især fordi den samtidig er integreret med dit tv. Når du har oplevet, hvad den kan, er der ingen vej tilbage, lyder meldingen. Der er vi til gengæld mere usikre, men det er en helt anden diskussion.

Slutteligt fortæller vores kilder os, at der internt er en del frustrationer over, at Microsoft aldrig formåede at kommunikere netop de hurtige indlæsningstider ved tidligere lejligheder, og at det derfor nu har høj prioritet ved den forestående Gamescom-messe i Tyskland.

About the author

Richard Leadbetter

Richard Leadbetter

Technology Editor, Digital Foundry

Rich has been a games journalist since the days of 16-bit and specialises in technical analysis. He's commonly known around Eurogamer as the Blacksmith of the Future.