AMDs R9 290X er skabt med den nye GCN 1.1-arkitektur som centerstykke og forsøger, med hjælp fra det innovative Hawaii XT-chipset, at hamle op med Nvidias top-kort - helt op til det mægtige GTX Titan - og dette til en betydeligt lavere pris. I modsætning til 260X og 270X-kortene, der udkom tidligere på året og som blot var HD 7790 og 7870-modellerne under nye navne, så er dette kort derimod firmaets mest fremadrettede kort i serien på nuværende tidspunkt. Mantle API, en unik on-chip, TrueAudio-lydprocesseringsteknologi er at finde på denne model og det er i det hele taget et ambitiøst skub mod afvkling i fuld 4K-opløsning.

Med en pris på omkring 4000 kr, så befinder dette kort sig på den dyre side for mange forbrugere derude. Men løsningen er at finde i form af den nedgraderede version, R9 290. Dette kort kommer med en mere appellerende pris på omkring 3000 kr, samtidig med at der er blevet skåret fra på alle de ikke-essentielle områder, så at det stadig er i stand til at konkurrere med Nvidia's bedste.

Som en del af skubbet mod 4K-gaming, så tilbyder R9 290 og 290X de største memory buses AMD nogensinde har udgivet og kan prale af hele 512-bit. Dette åbner op for lynhurtig adgang til kortets 4GB af 5GHz-RAM - med et resultat der giver hvert kort en fill-rate på 320GB/s. Dette tal lyder som overkill på papiret, men mange spil der afvikles ved 2560x1440, eller højere, og med en snært af MSAA, vil hurtigt opleve at der vil blive brug for disse kræfter i praksis. Den billigere 290-variant, skærer ned på alternative områder: det tager 290X'ens maksimale core-clock på 1000MHz og sænker den til 947MHz, tager de aktive compute-enheder ned fra 176 til 160, mens stream-processorerne ryger fra 2816, til et stadigt acceptabelt niveau på 2560.

Utroligt nok, så forbliver alle andre specs de samme mellem AMDs to nye Hawaii chipset-kort - og den største forskel ligger stadig i prisen. I skrivende stund, kan et R9 290 findes en pris der ligger i omegnen af 3000 kr, imens at man må punge omkring 4000 kr ud, hvis man vil have fat i et 290X. R9 290-modellen kommer også på markedet med en pris der ligger en del under konkurrenterne fra Nvidia, som f.eks. GTX 780 og 780 Ti, på trods af at det har konkurrencedygtige specs - og koster hele 40 procent mindre det 7000 kr dyre Titan. Bare det faktum at AMD's lille kort kan komme i nærheden af, at stå skulder til skulder med disse kort, er en flot bedrift i sig selv.

Når man tænker på at deres specs minder så meget om hinanden og at prisforskellen er ret markant, så er det underligt at 290X'ens bygge-kvalitet, forskellige forbindelses-muligheder, samt tilgang til afkøling, ikke er blevet ændret i overgangen til 290-versionen. Vi har her to dual-slot-kort i matchende længde, der begge benytter sig af den samme simple matt-sorte plastik til at huse alle kræfterne. De er også begge udstyret med en enkelt 75mm blæser til at stå for luftkølingen af kortet. Tilslutningsmulighederne forbliver også de samme, med to DVI-D-porte, en enkelt DisplayPort og en HDMI-udgang der tilsammen udgør kortendes bagside. Det bør nævnes at den plastik der er brugt på begge AMDs nye kort, ikke kommer i nærheden af at matche det stilfulde metaldesign vi ser på Nvidia's 7xx-serie - men formår alligevel at besidde en kampvægt på 0.95kg, hvor GTX 780 Ti-kortet til sammenligning kun vejer 0.87kg.

Ja, både vægten og størrelsen er til at tage at føle på, og det er kravet til strøm også. Disse AMD-kort er drevet af 8-pin og 6-pin PCIe-strømstik der sidder på toppen af kortene, hvor at man kan læse sig frem til at TDP'en maksimalt rammer 250W. Dette falder i samme kategori som Nvidias GTX 780 Ti og Titan. Til dem derude der går og overvejer at benytte sig af dette niveau af GPU'er, bør nok dobbeltchecke deres Watt-niveau, samt deres tilslutningsmuligheder på deres strømtilførsel før de tager skridtet og opgraderer - faktisk står vi tilbage med følelsen af at 250W TDP, godt kunne være en optimistisk vurdering af situationen.

Disse høje krav til strøm spiller også ind, når man begynder at kigge nærmere på varme og støj-niveau. Ved normalt brug måler vi en temperatur på 45 grader for begge kort, men denne stiger dramatisk i samme øjeblik vi starter Metro: Last Light op med en opløsning på 2560x1440 og med de højeste settings slået til. Der går ikke længe før at de ligger på 95 grader og blæseren må arbejde på fuld kraft for at sørge for at temperaturen ikke bevæger sig yderligere nordpå. Ifølge AMD, så er disse kort designet til at fungere på trods af den høje temperatur - men den utrolige mængde varme disse kort producerer kan ikke andet end at få os til at stoppe op og måbe.

Hvis vi retter blikket mod akustikken der følger med AMD's nye enheder, så er resultatet en høj blæselyd under enhver spille-session, sammenlignet med rivalen 780 Ti, som holder sig i den milde ende selv når det rammer dets maksimal-temperatur på 81 grader. Alt i alt har AMD produceret to ekstremt varme kort der udfordrer ideen om sikker hardware-anvendelse - og som i gennemsnit hæver den generelle temperatur i vores test-PC'ere, på utrolig kort tid.

"På trods af diverse spec-tweaks, der oprindeligt var designet til at skære R9 290 ned i styrke, så er virkeligheden en anden, idet at ydelsen er skræmmende tæt på hvad vi ser hos R9 290X-modellen."

Vores første framerate-test sætter Battlefield 4 på arbejde med en 2560x1440-opløsningen, på ultra settings, i storladne kampe på Fishing in Baku-banen. Der er også aktiveret 4xMSAA, for at presse R9 290 og 290X - med et resultat der typisk favoriserer sidstnævnte med 2fps.

Alternative analysis:

Et finurligt design-valg på 290X, er dets diskrete knap, der sidder på den øverste kant af kortets PCB. Dette giver muligheden for at vælge imellem den såkaldte Quiet eller Uber-mode, der hentyder til blæserens hastighed, der rammer henholdsvis 40 og 55 procent. Under lange spille-sessioner er den egentlige forskel på de to kort, i praksis, næsten ikke til at skelne fra hinanden og blæserens støjniveau forbliver et problem selv hvis man vælger den stille løsning. Det hjælper dog at hæve blæserhastigheden til 80 procent, via software, da det her bliver muligt at at køre begge kort med maksimal clock-speed i længere tid af gangen. Resten af vores test er dog udført med standardindstillingen, som er kortets Uber-mode.

Med henblik på vores metode, så kørte vi med AMD-drivere fuldt opdateret til Catalyst 13.11. Vores test-pc er udstyret med en Intel Core i7-3770K, overclocket til 4.3GHz, plus 16GB 1600MHz DDR3 RAM. Vores første udfordring er Battlefield 4, både ved 1080p og 1440p, hvor vi hurtigt finder ud af, at alt under ultra settings er barnemad for begge disse kort. Ved at skrue op til maksimum-settings fremtvinger vi brugen af 4xMSAA, der hjælper med at pinpointe fordelene ved at køre med ekstremt høje fill-rates.

Hvad er resultatet så? Ved 1080p er der ikke rigtig nogen forskel mellem de to kort; fps-dyk er sjældne i indendørssegmenterne på Fishing in Baku-banen, og vi ser et vedvarende niveau på 60fps under åbningskampende. Det største ingame-dyk forekommer samtidig med en række timede eksplosioner - her kommer 290 ned på 40fps imens 290X nøjes med at falde til 50fps(og er også i stand til at komme tilbage op på de 60fps en del hurtigere). Det skal dog pointeres, at under vores synkroniserede cutscene-test, der bestod af en glidende sekvens ned af en bygning der er i færd med at kollapse, bliver 290X'ens forspring indskrænket til blot 2fps over 290-kortet.

"Med grafikindstillingerne skruet helt op i Crysis 3, bliver begge kort udfordrede, men 290X leverer ikke de ekstra frames der ville kunne retfærdiggøre de ekstra 1000 kr på prisskiltet."

R9 290 og 290X sammenlignet i en Crysis 3 framerate-analyse. Settings er skruet så højt op som spillet officielt vil tillade. Vi ser her hvordan spillet afvikles ved 2560x1440, med 2x SMAA slået til.

Alternativ analyse:

Men når vi rykker op og ser på spilafvikling ved 2560x1440, med 4x MSAA slået til, så kommer man unægteligt til at se en forskel i ydelse. Helt fra starten er det tydeligt at der forekommer performance-dyk på alle kortets facetter og det bliver klart at selv en hukommelses-båndbredde på 320GB/s, ikke kan levere en flot 60fps-gengivelse af spillet. Begge kort afvikler Battlefield 4 med 40-50fps, hvor den dyrere af de to GPU'er har et forspring på 4fps under et skyderi i en skyskraber i Shanghai. Under de effekt-tunge cut-scener, lykkedes det kun for 290-kortet at vedligeholde 18fps - og selvom det dyrere 290X stadig holder et forspring på 2fps på visse tidspunkter, så er det med langt større mellemrum at man ser det ske ved denne opløsning.

Idet vi bevæger os fra Frostbite 3 til CryEngine 3, og tester dem på Crysis 3, ser vi forskellene blive endnu mindre mellem de to kort. På 'very high'-settings, med 'very high'-teksturer, plus 2x SMAA, kæmper spillet med at levere 60fps ved 1080p. Istedet skifter fps-niveauet alt efter om det er eksploderende miner, høje træer i vinden eller udendørs kampe i Welcome to the Jungle-banen. Sekvensen der afslutter denne bane, foregår "på skinner", uden muligheden for at afvige og bringer de tunge effekter tilbage, hvilket resulterer i at begge korts ydeevne tager endnu et dyk ned til omkring 50fps, uden nogen umiddelbar fordel fra nogle af kortene - på trods af en prisforskel på over 1000 kr.

For at se om vi kan fremtvinge en håndgribelig forskel på disse to kort, kører vi endnu en Crysis 3-test, denne gang med en opøsning på 2560x1440, hvor man med det samme får en fastlåst 30fps-mulighed anbefalet for at opnå den mest flyende oplevelse muligt. Skuffende nok, så afvikler begge kort næsten identiske resultater - og kommer sjældent op over 45fps.

"Ødelægger R9 290 markedet for 290X? Den største forskel vi kunne finde var i Tomb Raider, hvor 290X præsterede 9 procent bedre en 290."

Her ser vi R9 290 og 290X sammenlignet med tilsvarende Nvidia-kort, nemlig GTX 780 og 780 Ti. Denne test viser os hvordan hver af de afviklede benchmarks præsterer ved 1080p, uden v-sync og med samtlige settings skuret helt op

1920x1080 R9 290 R9 290X GTX 780 GTX 780 Ti GTX Titan
BioShock Infinite, DX11 Ultra DDOF 91.0fps 95.2fps 98.7fps 111.5fps 101.1fps
Tomb Raider, Ultra, FXAA 124.5fps 135.3fps 119.2fps 141.0fps 130.2fps
Metro 2033, Very High, 4x MSAA 44.1fps 51.5fps 47.5fps 51.8fps 49.0fps
Metro: Last Light, Very High, SSAA 43.2fps 46.6fps 40.7fps 48.9fps 43.0fps
Hitman: Absolution, Ultra, 8x MSAA 52.3fps 55.2fps 47.0fps 53.0fps 49.8fps
Sleeping Dogs, Extreme 64.8fps 67.8fps 61.0fps 72.0fps 66.5fps

Disse Crysis 3 og Battlefield 4 tests viser i hvilket omfang at GPU-specs kan overføres til praksis, når man sidder og afvikler spil. Ved sammenligning af AMDs R9 290, 290X, men også Nvidia's GTX 780 og 780 Ti-kort på en række forskellige scripted in-engine-tests, ser vi hvor langt spillene er i stand til at stige op over det normale ydelses-loft.

Ved 1080p bliver disse GPU'er ikke presset til deres fulde potentiale, men det indtryk man står tilbage med er at 60fps er opnåeligt, selv med alle settings skruet helt op, så længe der er implementeret et loft for for disse. Undtagelsen er, som altid, 4A Games' monster-titler Metro 2033 og Last Light, hvor vi har super-sample-AA og 'very high'-tessellation slået til. 43fps er det højeste vi kommer op med 290'eren, men utroligt nok matcher dette tallet vi så hos GTX Titan på lignende settings. Det samme ser vi i Hitman: Absolution, hvor 290'ens ydelse er på højde med 780 Ti'en, grundet den støre mængde VRAM AMD gør brug af, hvilket virkelig bliver vigtigt når vi bevæger os op i 8x MSAA. Af samme grund oplever vi også at kortet klarer sig bedre end 780'eren når det kommer til spil som Tomb Raider og BioShock Infinite.

Der er ingen tvivl om at 290X er det best ydende af de to test-kort, men spørgsmålet er bare, hvor meget bedre det egentlig er? Vi ser den største forskel mellem de to kort i Tomb Raider, hvor 290X'en har et forspring på 9 procent over 290. Forskellen bliver dog udvasket, når man begynder at se nærmere på titler som BioShock Infinite, eller selv Metro Last Light, hvor et sølle 3fps-forspring ikke giver den store visuelle fordel i den egentlige ingame-oplevelse. Når vi ser på den samlede frame-rate, så lander 290X i samme boldgade som GTX 780 Ti'en - på trods af at priserne er henholdsvis 4000 for 290X'en, og 5000 kr for 780 Ti'en. Dette er et betydeligt økonomisk spring for blot en stigning på 4fps i Nvidias favør, i kun en lille håndfuld spil, som, hvis afviklet i 1080, resulterer i AMD's kort som værende et meget bedre kort til prisen, sat overfor Nvidias modeller.

"Idet at vi rykker op til 2560x1440, så bliver den store memory bus vi ser hos begge 290-modeller en del mere vigtige og putter yderligere pres på Nvidias konkurrent, GTX 780."

Benchmark-tests ved 2560x1440, afviklet på den næst-højeste setting i en række spil. Resultaterne putter 290'en i et ganske positivt lys, og forspringet over GTX 780 bliver kun større ved denne ekstra høje opløsning.

2560x1440 R9 290 R9 290X GTX 780 GTX 780 Ti GTX Titan
BioShock Infinite, Very High 96.8fps 101.1fps 91.5fps 107.8fps 97.4fps
Tomb Raider, High, FXAA 112.1fps 118.0fps 114.6fps 132.4fps 119.3fps
Metro 2033, High, 4x MSAA 42.1fps 40.8fps 39.5fps 41.9fps 41.2fps
Metro: Last Light, High, No SSAA 55.7fps 59.0fps 50.0fps 58.9fps 53.0fps
Hitman: Absolution, High, 8x MSAA/2x MSAA 38.9fps/ 64.7fps 41.0fps/ 68.2fps 32.0fps/ 57.2fps 35.1fps/ 63.3fps 34.3fps/ 59.5fps
Sleeping Dogs, High 75.7fps 78.4fps 69.4fps 79.3fps 73.2fps

Hvis vi nu vender blikket mod spilafvikling ved 1440p og 4k (3840x2160), så ser vi AMDs 290 komme til sin ret. Det bedste leje er uden tvivl på mellemniveauet ved 1440p, hvor vores test-settings røg et trin ned fra dem vi brugte ved 1080p; fra ultra til high. I praksis, ser vi her en forskel på 290 og andre kort som f.eks. GTX 780, hvor forskellen i frame-rates i Sleeping Dogs i gennemsnit ligger på 6fps, til AMD's fordel. Magtbalancen mellem 290 og GTX Titan bliver på dette niveau også meget mere lige - Tomb Raider er den eneste titel der afvikles bedre på Nvidias kort, mens resten at testen resulterer i et mikroskopisk forspring til AMD 'budget'-kort.

Forskellen på resultaterne i vores 4K-tests, bliver som forventet en del mindre. Både AMDs 290 og 290X leverer det best mulige udfald, når det kommer til AMD-optimiserede titler som Hitman: Absolution, på trods af at GTX 780 Ti-kortet forbliver i førepositionen i langt de fleste titler, når presset til disse ekstremer. Vi bruger de samme test-indstillinger som ved vores 1440p-tests og det eneste spil der kommer ud med æren i behold er Tomb Raider med en ydelse grænsende til 60fps.

Ellers befinder vi os, for resten af spillene på vores test-liste, ved et framerate-loft. Mange af spillene kæmper med at opnå halvdelen af den fulde refresh-rate vi havde håbet på - selvom det dog er imponerende at se Metro: Last Light køre i 30fps på samtlige GPU'er. Da PC-versionen af det kommende Titanfall er rapporteret som at skulle være "spilbart" ved 4K-opløsning, ved brug af blot et enkelt GTX Titan, så kan man forvente et lignende resultat fra alle kort nævnt i denne anmeldelse, grundet de ofte identiske resultater vi indtil videre har set fra dem. Problemet bliver nok at opstøve en monitor der er til at betale.

"Der findes rigeligt med hype vedrørende 4K-gaming til PC. Men sandheden er, at nuværende top end-kort simpelhen ikke magter at frigive den rå mængde hestekræfter der skal til for at få jobbet klaret ved den højeste opløsning."

3840x2160 (4K) R9 290 R9 290X GTX 780 GTX 780 Ti GTX Titan
BioShock Infinite, Very High 48.5fps 50.7fps 43.1fps 53.0fps 48.2fps
Tomb Raider, High, FXAA 56.5fps 59.4fps 56.3fps 67.0fps 60.2fps
Metro 2033, High, 4x MSAA 19.5fps 20.7fps 17.5fps 20.1fps 18.2fps
Metro: Last Light, High, No SSAA 29.0fps 30.4fps 27.1fps 31.5fps 28.2fps
Hitman: Absolution, High, 8x MSAA/2x MSAA 18.6fps/ 34.2fps 19.5fps/ 35.7fps 13.7fps/ 28.5fps 15.5fps/ 33.3fps 15.3fps/ 31.3fps
Sleeping Dogs, High 35.8fps 38.4fps 34.2fps 41.5fps 37.4fps

AMD Radeon R9 290 og 290X: Digital Foundrys vurdering

Vi kan konkludere at begge AMDs Hawaii-baserede kort er utroligt varme og støjende, ud fra enhver standard. Da de begge opererer ved en konstant temperatur på 95 grader og derfor ligger på grænsen til at koge, så er der altså afsat meget tillid til den ene blæser der står for at forhindre nedsmeltningen i at finde sted. Kortets appeal bliver dog tydelig når man kigger nærmere på hvad man får for sine penge: AMDs R9 290X tilbyder således en grad af grafisk ydeevne der enten matcher, eller helt overgår Nvidias GTX Titan - og dette for kun i omegnen af 4000 kr, i skrivende stund, hvilket må siges at gøre det til en yderst potent konkurrent til GTX 780 Ti-kortet.

Dette er dog stadigt et stort hul at efterlade i enhver tegnebog. Af denne grund er vi glædeligt overraskede over at se det mere prisvenlige R9 290 komme til sin ret. Vi har her at gøre med et kort der langt hen af vejen leverer sammenlignelige resultater i vores Crysis 3 og Battlefield 4-tests, sat overfor dets storebror, 290X. Dette er til at tage at føle på, da kortet pt. findes med et mere overkommeligt prisskilt på 3000 kr. Selve gameplay-oplevelsen er så identisk at man nemt kan se 290 som et spoiler-produkt for 290X'en. Argumentet kendt som bang-for-your-buck, er ikke til at tage fejl af: Eftersom at GTX Titan er prissat til omkring 7000 kr, så er det intet andet end imponerende at det er lykkedes for AMDs 290, at skære over halvdelen af prisen væk og langt hen af vejen samtidig opnå bedre resultater - især når man taler om gaming ved 1440p. Det er sjælendt at man ser en ydelse-pr-krone-forskel så stor, blandt to forskellige top-kort. Nvidia beholder stadig prale-retten med deres GTX 780 Ti - hvilket vi lige nu også er i gang med at anmelde. Men med en pris der hedder 5000 kr, så er det heller ikke ligefrem et billigt fund, og forskellen i ydelse, sat overfor R9 290 i særdeleshed, burde i det mindste få den potentielle køber til at tøve.

Det må siges at være ydmygende at indrømme, at spilafvikling ved 4K, med vores fortrukne grafiske settings, stadig er for stor en mundfuld for samtlige af disse kort. Om ikke andet så, anbefaler vi 2.5k i mellemtiden, hvis du er på udkig efter et pixel-boost - især når man tager i betragtning hvor mange billige, højkvalitets-skærme vi ser dukke om i denne opløsning. Men tilbage til hvad det hele drejer sig om: hvis du kan leve med at din PC pludselig kan bruges til at koge æg på, grundet varmeudledningen hos denne nye AMD GPU, og hvis din maskine er fuldt udrustet til at håndtere kortets vilde krav til strømtilførsel, så er R9 290 højt anbefalet som en nem genvej til verdenen af high-end GPU'er. Smid en vandkøler på, eller vent på en specielfremstillet third-party-version, med en overlegen heatsink og blæser-konfiguration - og så har vi pludselig et uimodståeligt tilbud mellem hænderne.

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Flere artikler af Thomas Bornø

Kommentarer (2)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.