Apple kalder deres iPhone 5 den mest fremadtænkende telefon nogensinde, og det er ikke for sjov. Dens A7-processor er nemlig verdens første 64-bit smartphone-CPU. Apple har taget mobilarkitektur til et nyt niveau og er hurtigere til markedet end ARM's 64-bit-design. Udover dette potentielt revolutionerende fremskridt, praler Apple af en dobbelt hastighed på både processor og grafikmodul. Vi kigger nærmere på betydningen af begge aspekter.

Skiftet til en 64-bit-processor giver uden tvivl øget præstationsevne, især kombineret med det faktum, at Apples nye styresystem iOS 7 er optimeret til netop denne arkitektur. Et arkitekturskifte alene, dog, kan ikke resultere i en fordobling af en telefons ydeevne, så der må stå mere bag. Faktisk synes en 64-bit-implementering på nuværende tidspunkt en smule underlig, da vi kan antage, at telefonen kommer med færre end 4GB RAM, loftet hvorfra det begynder at give mening med en 64-bit-arkitektur.

For at redegøre for den ekstra ydeevne, bliver vi nødt til at kigge på en anden detalje fremlagt ved Apples demonstration tidligere på ugen, nemlig det faktum, at den nye A7-chip huser flere end en milliard transistorer, en fordobling over dens forgænger A6.

Den eneste anden mulighed er, at Apple interne modificeringer af ARM Cortex-arkitekturen, en proces mere vidtrækkende end hidtil antaget, inkluderer mere end kun 64-bit-understøttelse. Siden Apple denne gang har givet færre detaljer om processoren, end vi er vant til, får vi sandsynligvis først svaret, når chippen kommer under luppen hos eksempelvis Chipworks.

Hvordan Apple har bedrevet en fordobling af ydeevnen på telefonens grafikmodul, forbliver også spekulation. En PowerVR SGX543, clocket ved 266MHz, udgør som bekendt hjertet af en A6. Identiteten på grafikmodulet i den nye A7 er som sagt ukendt, men med understøttelse af OpenGL ES 3.0, kan det indikere, at vi har med en entry-level PowerVR 6-serie at gøre. Indtil nu har Apple gjort brug af 5-serien, og der er vi ikke bekendt med andet end OpenGL ES 2.0-støtte.

title2
Ser man bort fra den nye Touch ID-sensor, der også fungerer som Hjem-knap, ligner iPhone 5S sin forgænger ned til mindste detalje.

Selv med den øgede hastighed, vil en række af de seneste Android-telefoner, herunder Samsung Galaxy S4, fortsat være hurtigere end iPhone 5S. Derudover forbliver skærmopløsningen noget mindre end på Samsungs flagskibsmodel, 1136x640 mod 1080p, altså godt 35% af sidstnævntes størrelse.

Færre pixels at fylde ud mener flere ressourcer i behold til grafikmodulet, hvilket betyder endnu flottere grafik og mere frekvent opdatering af skærmen. Apple har tidligere sagt, at iPhone 5 tillod grafik på konsolniveau (Xbox 360 / PlayStation 3), selvom det stik modsatte viste sig at være tilfældet, og selv med en fordobling i ydeevnen har vi svært ved at se det ske med den nye 5S. Men det er klart, at et pixel-rigt display vil snyde øjet og hjælpe til at minimere forskellen, akkurat som vi har set det med PlayStation Vita.

Så kommer iPhone 5S virkelig med en smartphone-GPU af næste generation? Det er svært at sige, men antager vi, at den huser en PowerVR 6-serie-chip, er det ikke et helt forkert udsagn. Noget kunne tyde på, at Apple endnu venter med det store kvantespring i ydeevne og i stedet med 5S fokuserer på at forbedre funktionaliteten.

I vores anmeldelse af iPhone 5 holdt vi af den større skærm og nye form, og selvom den øgede ydeevne var et plus, var den ikke nok til straks at bortauktionere vores 4S på eBay. Sandheden er, at den dag i dag er iPhone 4S en kapabel telefon, en smule langsom når flere apps er åbne, men ikke desto mindre en fantastisk hurtig telefon.

"Infinity Blade 3 kommer til sin ret på iPhone 5S-hardware. Det burde dog også gøre sig fint på mindre kapable iOS-enheder."

Epic Games' trailer for det nye Infinity Blade 3, tredje og sidste kapitel i den iOS-eksklusive saga. Pænt er det, men vi er endnu langt fra konsolniveau.

Så god, som A5-chippen var, har både hjulpet og hindret Apple. iPad 2, første gang introduceret i 2011, debuterede teknologien, men Apple blev ved med at udgive produkter med den helt indtil november 2012. Den var så hurtig, at selv ikke iPhone 5's øgede hastighed blev bemærket af den gennemsnitlige bruger, og det samme kan blive problemet for iPhone 5S.

Derudover synes der at være opstået en trend, hvor mere råstyrke alene ikke sælger en telefon. Istedet satser Apple på at introducere nye brugsmåder. Derudover er der blevet lagt mange kræfter i det nye kamera-setup. Hvor andre firmaer synes fokuserede på at smide smartphone-teknologi ind kompakte kameraforme, synes Apple mere fokuserede på at optimere kameraet ud fra den eksisterende udformning.

Måske det bedste af det hele er, at telefonen nu kan optage i 720p120 (1080p30 forbliver), mens det nu også er muligt at optage i slow-motion. Det burde give markant bedre resultater på optagelser af ting i bevægelse.

"Apple forstår, at funktionalitet trumfer øget råstyrke, og deraf udspringer det forbedrede kamera og fokus på sikkerhed."

photography
Den nye iPhone 5S kommer med et revideret 8-megapixel-kamera med større pixels, forbedret blitz og mulighed for at optage i 720p120.

Det sidste element værd at diskutere i henhold til Apples brugsfokus med iPhone 5S er den indbyggede Touch ID-sensor, der ligger indbygget i kameraets hjem-knap. Teknologien stammer fra AuthenTec, et firma Apple opkøbte sidste år, og består i en 500ppi-kapacitiv sensor, der kan læse dit fingeraftryk.

Apple påstår, at sensoren læser dybt nok til at garantere en høj sikkerhed, og dermed kan erstatte behovet for konstant at indtaste telefonlåsekoden, når telefonen skal vækkes til live. Der er godt nok videoer, der viser en substantiel forsinkelse i skanningsprocessen, men det burde stadig være hurtigere end at indtaste en fire-cifret kode.

Alt i alt synes Apple fremgangsmåde med iPhone 5S at være den rigtige på dette tidspunkt. Det havde været nemt for dem at følge i hælene på blandt andre Samsung og gøre telfonen større, men i stedet forbliver iPhone lille, elegant og let. Derudover vil de nye funktioner gøre sit til, at vi kommer til at bruge iPhone på en ny måde.

Hvad forbliver uvist er telefonens potentiale som en spillekonsol. Apple har sjældent leveret på de lovninger, de har givet, og derfor forbliver vi mistroiske, når de siger, at 5S er på konsolniveau. Vi får se, når telefonen rammer markedet senere i år.

About the author

Richard Leadbetter

Richard Leadbetter

Technology Editor, Digital Foundry

Rich has been a games journalist since the days of 16-bit and specialises in technical analysis. He's commonly known around Eurogamer as the Blacksmith of the Future.

Flere artikler af Richard Leadbetter

Kommentarer (1)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.