Football Manager 2017 er stadig en fremragende simulation, men forskellen fra sidste års udgave er for overfladisk.

2017 blev året, hvor jeg ikke længere ubetinget kan forsvare Football Manager-seriens minimale opgraderinger. Længe har jeg funderet over hvornår Sports Interactives på overfladen nærmest usynlige opgraderinger af den absolut bedste sportssimulation ville blive for meget og selvom Football Manager 2017 stadig er et fremragende spil, er det simpelthen ikke drastisk anderledes end sine mange forgængere.

Der er selvfølgelig masser af små og sågar et par mellemstore rettelser, der som altid er en skøn blanding af forbedringer og frustrationer, men der er stadig så umanerligt mange ting som Sports Interactive kunne gøre bedre. Især interaktionen med pressen trænger til en gevaldig overhaling, for her oplevede jeg alt for ofte at køre på automatpilot og bare svare det samme som jeg har svaret de sidste mange år.

1

Sådan er det desværre alt for ofte i Football Manager 2017 - jeg havde konstant en fornemmelse af, at have prøvet det hele før, hvorfor min tid med spillet hidtil primært har handlet om, at gennemgå de samme oplevelser som de seneste par år - jeg henter de bedste unge talenter som jeg har råd til og forsøger at genskabe Aston Villas storhedstid. Den absolut største forskel på årets version og forgængerne har derfor været det faktum, at Aston Villa tragisk nok spiller i Championship fremfor i Premier League, men dette er hverken spillets fortjeneste eller en god ting…

Al denne galde til trods, er det dog vigtigt at fastslå, at Football Manager 2017 stadig er et decideret fremragende spil og at det med længder er den bedste sportssimulation på markedet. De manglende nyskabelser gør det bare vanskeligt, at anbefale spillet til ejere af sidste års udgivelse. Der er dog sket en række relativt store og fornuftige forbedringer af spillet, hvor primært tre ændringer skiller sig ud.

2

Først og fremmest er menuerne forbedrede, så de i højere grad præsenterer umiddelbar visuel feedback for spilleren, frem for forgængernes Excel-feticistiske fokusering på tal og tekst. Især har spillets heatmaps gennemgået en ret stor forandring henover de seneste år og er nu langt mere detaljerede end tidligere. Det er selvfølgelig rigtig fint - men det ændrer bare ikke grundoplevelsen substantielt. Man spiller stadig Football Manager 2017 på præcis samme måde som man spillede Football Manager 2016 og det ændrer et mere detaljeret heatmap ikke på. Til gengæld er menusystemet i år både pænt og velfungerede og præsenterer spilleren for relevant og relativt kondenseret information på det rigtige tidspunkt.

Den anden forbedring består i, at spillet er langt bedre til at fremhæve de enkelte spilleres præstationer, mangler og udfordringer, så man ikke skal grave rundt i bunker af tal for at optimere sine talenters udvikling. Nu kan man i langt højere grad fokusere på spillets inbox, hvor relevant information konstant fremhæves. Det tredje element, er spillets forbedrede kampmotor. Alt fra animationer til AI og til modstandernes holdtaktik føles nu noget mere dynamisk og selvom Football Manager-serien aldrig bliver en skønhedsåbenbaring af visuelt lir, er årets udgave noget pænere end serien har været tidligere. Samtidig lykkedes det mig i år rent faktisk også, at lave en nogenlunde menneskeligt udseende træner i spillets character creator - noget, der mildest talt ikke har været muligt tidligere.

3

På visse områder - primært kampmotoren - kan Football Manager 2017 sagtens overfladisk vurderes som et væsentligt skridt frem for serien, men det store problem ved de få ændringer i årets udgave er, at de grundlæggende ikke ændrer på spiloplevelsen. De seneste par udgivelser har også været iterationer over et velfungerende grundkoncept, men har dog tilføjet væsentlige ændringer af spillerens håndtering af træning og taktik. Her føles Football Manager 2017 simpelthen for meget som en overfladisk opdatering, der sine uimodsigelige kvaliteter til trods, ikke helt formår at retfærdiggøre en årlig opdatering. Når det er sagt, nød jeg stadig virkelig min tid med Football Manager 2017, der er en solid og velfungerende udgivelse i den hæderkronede serie, men dette skyldes primært seriens grundsubstans og altså ikke de nye tilføjelser i 2017-udgaven.

About the author

Johannes Wørts

Johannes Wørts

Contributor

Johannes sprang let og elegant ungdommen over, for i stedet at blive en gammel og sur mand. Få ting kan dog bringe en smule glæde til hans kolde hjerte, især nørdede rollespil fra PC’ens guldalder i 90’erne, japansk gøgl og omfattende doser fodbold. Når han ikke klikker på dværge, svælger i japansk melodrama og forsøger at føre Aston Villa til europæiske triumfer, overvejer Johannes ofte livets helt store spørgsmål - er Wind Waker eller Morrowind tidernes bedste spil?

Flere artikler af Johannes Wørts

Kommentarer (0)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce