Box

Du føler dig syg, har svedeture og kan ikke finde ro. Om natten hjemsøges du af drømme om et mørkt land, en ø hvor du vil finde alskens rædsler, men også frigørelsen fra din svækkede tilstand. Rejsen på dette syvende kontinent bliver ikke let, men hvis du er målrettet og optimerer dine ressourcer kan du nå langt. Måske endda få løftet forbandelsen der truer med at tage dit liv.

Os i de tidlige 30'ere kan huske eventyrbøgerne Sværd og Trolddom, interaktive knaldromaner hvor man i en stereotyp fantasy-setting skulle overleve en række valg. Du stod i en skov og kunne skimte røgen fra et bål i det fjerne. Hvis du gik mod røgen skulle du bladre om til side 9, hvis du derimod fulgte stien videre skulle du til side 17. Man nåede sjældent ret langt, og måtte tit bladre tilbage og ”snyde” sig til et forsøg mere. Dette koncept, på engelsk choose your own adventure, har to franskmænd kastet sig over og designet et brætspil som en hyldest til deres barndoms eventyr i form af 7th Continent. Vi har set på en demoudgave af spillet der tager et par timer at gennemføre for 1-3 spillere (det fulde spil dækker 1-4), en kopi der er blevet tilsendt som anmeldereksemplar af udgiveren, Serious Poulp. Den fulde udgave af spillet kan bestilles direkte her og sætter dig € 89 tilbage, ekskl. levering.

7th Continent er en oplevelse, på samme måde som Mansions of Madness. Du starter på en ø, med intet andet end din stålsatte beslutning om at komme til bunds i hvad på dette kontinent der forbandede dig. Du kan gå nord eller vest, angivet ved pile på dit lille kort med tal på den side der skal bladres til. Dog er der ingen bog med, men i stedet en enorm stak med 100-vis af nummererede kort der hver angiver en hændelse eller sted du kan besøge. Hvis du vælger at gå nordpå trækker du kort nummer 4, der så beskriver hvad der sker - som oftest noget forfærdeligt. Kortene indeholder også mange små ting der skal undersøges, fx en død måge der måske kan lootes for mad. Hvis du vil undersøge fuglen skal du trække kort nummer 7, men her er der flere at vælge imellem, og du blander dem alle og trækker ét. En elegant mekanik der undgår en masse terninger og tabeller, for hvis en handling kan have mere end ét udfald er der bare flere kort med samme nummer. Via farvekodning kan man også have progression hvor du fx skal forbi en række fjender i tilfældig rækkefølge, for til sidst at komme frem til skatten.

Det er grusomt, det er old-school, og det er frem for alt medrivende når dine handlinger har reelle konsekvenser

1
De mange muligheder i oplevelsen vises tydeligst ved behovet for indtil flere overstregninger på bare et enkelt kort

Det er altså ikke en lineær fremgang, men føles tværtimod tættere på de åbne sandkassespil vi kender fra den digitale verden. Hvis du bruger tilstrækkelig lang tid kommer du det meste igennem, men her er 7th Continent modigere end sine digitale fætre og kusiner. Lad os, som eksempel, sige du kommer til en klippeskrænt hvor der hænger en taske på en gren ud over kanten. Hvis du forsøger at få fat i tasken, og taber den, så får du ikke et forsøg til. Tasken er for altid tabt, og du bliver bedt om at erstatte dit kort med skrænten med et nyt, nu uden et billede af tasken. Der var flere tilfælde af dette under vores korte eventyr, hvor vi pga. uheld eller overmod mistede adgangen til bestemte ruter eller goder, og det er sjovt tænke på når man i fx The Elder Scrolls: Oblivion ikke kunne dræbe noget som helst der indgik i hovedhistorien. Det er grusomt, det er old-school, og det er frem for alt medrivende når dine handlinger har reelle konsekvenser.

Mekanisk er spillet rimelig enkelt, for til trods for en lang række ikoner for forskellige handlinger fungerer de alle ens: man skal trække et antal kort fra en bunke med hændelseskort, og her opnå et antal succeser. Man kan fx forsøge at fange en krabbe og blive bedt om at trække mindst to kort, og få tre succeser. Hvorfor så ikke blot trække tredive kort og være sikker? Svaret viser sig at være endnu en designmæssig genistreg, da man for det første for lov at beholde ét, og kun et, trukket kort på hånden. Kortene er enten engangskort der giver en bonus her og nu, eller endnu vigtigere udstyr og våben der hjælper med at løse opgaverne i form af fx ekstra succeser ved bestemte handlinger. For det andet, og dette er langt vigtigere, så er der fem forbandelseskort i bunken. Først gang du trækker disse har de ingen effekt, men når man er nået hele bunken igennem blander man de brugte kort, vender dem om og har nu en ny stak. Hvis man i denne anden omgang trækker et forbandelseskort er det dog kort proces: jeres plageånder har indhentet jer og I dør. Slut, prut, død. Mad tillader derfor en at blande kort tilbage i bunken, og ved at bygge fx snesko kan man trække færre kort når der skal rejses i de kolde bjerge. Man kan dog heller ikke helt stoppe med at trække kort, for så får man ikke mere udstyr, så det er en ikke helt let afvejning.

Vi brugte kun et par timer på den forbandede ø, men det bliver helt sikkert ikke vores eneste tur til det syvende kontinent

2

7th Continent er et ambitiøst projekt, og på papiret lyder det som en horribel idé. Hvordan skulle man dog gøre et fuldstændig indrammet eventyr medrivende, og så en stak med flere hundrede kort man konstant skal bladre igennem? Det fulde spil leveres med en sorteringsløsning til at holde styr på komponenterne, og lover en kampagne på 15-20 timer med mulighed for indtil flere udvidelser hvoraf nogle udgives samtidig med grundspillet. Vi brugte kun et par timer på den forbandede ø, men det bliver helt sikkert ikke vores eneste tur til det syvende kontinent.

About the author

Mikkel Øberg

Mikkel Øberg

Contributor

Barndommen i den kolde ødemark kaldet Grønland har givet ham en naturlig frygt for sollys, så civilingeniørstudiet var det oplagte valg da han kom tilbage til Danmark. Det hårde udeklima under opvæksten affødte en stor interesse for brætspil, startende med Hero Quest og i dag bredt favnende indenfor mange genrer. Tiden der ikke kan dedikeres til pap og papir bruges på at nedtage gamle atomanlæg på Risø. Har været hos Eurogamer siden 2012.