"Gaming" og "projektor" er ikke typisk ord der går hånd i hånd. En skam vil mange nok mene, men grundet en mangelfuld teknologi har kompromiserne for de fleste været talrige nok til, at man har holdt sig til mere sikre valg, som fjernsyn og PC-skærme. Den nye Predator Z650 er Acers bud på en projektor, der ikke kun vil glæde film-entusiasten, men også gameren der ønsker at spille på det helt store lærred. Via en række unikke features skal Z650 appellere til en lang række forbrugere, der måske ikke ligger inde med den slags plads som typiske projektor-ejere har at gøre godt med.

Design og features

Z650, værende en gaming-enhed, er underlagt en tidstypisk sort og rød farve-kombination, der afviger fra de mere traditionelle udseender man normalt ser blandt klassiske projektorer. Linsen befinder sig i venstre side af frontpanelet og er udstyret med manuelle zoom- og fokus-drejehjul, så man hurtigt kan indstille billedet fra varierende afstande - foruden et beskyttende gennemsigtigt dæksel, der skal sørge for at forhindre at pæren bliver skadet under transport i den medfølge kuffert. Forrest på undersiden af Z650 finder vi et centreret støtteben, der i bedste teleskop-stil, kan trækkes ud for at få billedet til at skyde op fra projektorens placering. Bagerst på undersiden er er to støtteben placeret i hvert hjørne, der kan skrues på, så de forlænges - dette så projektoren tilter forover, så billedet skydes nedad.

3

På toppen af Z650 finder vi kontrolpanelet, udgjort af ni knapper, bestående af en tænd/sluk, valg af inputkilde, mode (film, gaming, sRGB, Bright, Low light), ReSync, samt piltaster til at manøvrerer igennem de forskellige menuer. Der følger også en fjernbetjening med, så man ikke behøver at lette sig fra sofaen, hvis man skulle få lyst til at indstille billede eller input. En af de fokus-features Acer har implementeret for at gøre Z650 gamer-venlig, er den såkaldte game-mode, der automatisk indstiller lysstyrke og kontrast udfra lys-niveauet i dine omgivelser, samtidig med at den forudbehandler de kommende frames, så man undgår de ghosting-effekter som projektorer typisk lider under.

Den anden, ligeså prominente feature, er enhedens short throw-projektion, der via en special-linse gør det muligt at producere enorme billeder fra korte afstande. Det er således muligt at skabe en 100" diagonal projektion fra en afstand på bare 150cm, hvilket gør Z650 ekstrem velegnet til mindre værelser. I mit tilfælde nåede jeg op i omegnen af 150" fra omkring 200cm fra væggen. Det er en super attraktiv teknologi for dem som ikke lige har en stor stue dedikeret til hjemmebiograf.

Z650 er udstyret med en flåde af forbindelsesmuligheder. Først og fremmest er der tre HDMI-indgange, som jeg klart vil anbefale man gør brug af(bare en enkelt af dem), hvis man ønsker at benytte sig af den fulde 1080p-opløsning som Z650 kan levere. To af disse indgange er tilgængelige på bagsiden mens den sidste befinder sig på indersiden af enheden, under selve top-panelet. Denne skjulte HMDI-ingang er beregnet til produkter som Googles Chromecast etc., hvor man ønsker enheden forbundet mere eller mindre permanent og ikke vil risikere af man kommer til at frakoble den ved et uheld.

1

Ydermere er Z650 udstyret med en micro-USB port, en USB-port til levere strøm til andre enheder, en composite video, en S-video, en VGA in, en VGA out, en component video, en RS232, en lyd ind og en lyd ud. Z650 understøtter også trådløst streaming, hvilket dog kræver at man tilkøber et eksternt trådløst kit. Jeg havde gerne set at denne hardware var indbygget som en del af standardløsningen, selvom jeg ikke mener at det er en dealbreaker i Z650s tilfælde. Det er desuden også muligt at streame lyd trådløst - via Bluetooth - til understøttede headsets eller højtalere, hvilket jeg oplevede virkede upåklageligt.

Z650 kommer også udstyret med to indbyggede 10W højtalere, der for hvad de er, leverer ganske udmærket lydkvalitet. Det er mest en feature jeg ser værende brugbar, hvis man har projektoren med sig rundt, eksempelvis med i sommerhus, hvor der måske ikke lige står et HiFi-setup klar til at brage lyd afsted. Men det er ikke noget jeg ser særlig mange gør brug af i hjemmet og personligt lod da også selv mine dedikerede højtalere klare det beskidte arbejde, under både film og spil.

2

Billedkvalitet

Med et produkt som Z650 er design og features bestemt ikke ligegyldige, men dommen står og falder nu alligevel med den visuelle oplevelse produktet kan levere. Acer har smidt en UHP-lampe under kølerhjelmen på deres Predator-projektor, der har et 240W output ved 2200 lumens og et kontrast-niveau på 20.000:1. Som tidligere nævnt så leverer denne enhed som standard 1080p-opløsning, (maksimalt 1920x1200). Den anbefalede afstand fra væggen/lærredet er mellem 1 og 5 meter, hvilket resulterer i et billede på mellem 50 og 300 tommer. Man kan dog godt rykke projektoren tættere på - eller længere væk - uden de store problemer.

Z650 understøtter også "2D til 3D" samt decideret 3D og der følger således også to par 3D-briller med i pakken, med dertilhørende USB-kabler til opladning, og mikrofiberklude til at holde dem rene. Konverteringen af 2D til 3D var ikke noget jeg benyttede mig særligt meget af, da jeg ikke mener at denne teknologi på nogen måde bidrager til helhedsoplevelsen - hverken på Z650 eller andre produkter. At spille spil ved 3D er en mere fuldendt oplevelse og kommer til sin ret, selvom jeg personligt også ville vælge 2D hér, og så ellers lade brillerne ligge i rejsekufferten.

5

Konklusion

I praksis oplevede jeg at Z650 leverede en overbevisende visuel præstation. Jeg har aldrig været den store projektor-fan, da jeg som mange andre, ikke har ment at det kunne betale sig, hvis en stor del af ens tid ville blive brugt på gaming. Acers Predator ændrer dog denne holdning markant og selvom jeg aldrig ville anbefale dette produkt til tryhard CS:GO-spillere, så er det bogstavelig talt en fryd for øjet at spille mere historie- og atmosfære-drevne titler på dette bæst. Eksempelvis blev både Firewatch og The Witness tranformeret til en ekstraordinær cinematisk oplevelse på de 150 tommer jeg havde at arbejde med og jeg fandt mig selv værende nærmest afhængig af dette biograf-format, når jeg var hjemme hos andre der havde en lille 40" fladskærm monteret på væggen. Det har været en sand gaming-åbenbaring af proportioner, som har påvirket mig på en måde jeg ikke har oplevet, siden jeg for første gang prøvede Asus' ROG Swift tilbage i 2014.

Det er dog samtidig et produkt hvis potentiale jeg kun ser indfriet, hvis man benytter det til at levere et billede i super size-format - omkring 100"+. For selvom man sagtens kan stille det bag sit tastatur på skrivebordet, 20cm fra væggen og stadig opnå et billede, der er større end så godt som alle Pc-skærme, så kan hverken opløsning, billedkvalitet, farvegengivelse, eller opdateringshastighed konkurrere med dedikerede gaming-skærme, med deres IPS-paneler, 144/165Hz og <5ms input lag. Derudover så skal man også huske på, at Z650 har et støjniveau, der kommer op og ramme 33dB under fuld ydelse, hvilket man ikke ville kunne undgå at lægge mærke til ved så kort en afstand til projektoren.

Men som en del af et HTPC/PS4/Xbox One setup er Acers Z650 et fantastisk valg, der leverer en enestående oplevelse, både sammen med spil og film, i små som store rum. Prisen på 7.800kr betyder, at ikke alle kan være med, men det samme gælder for high end PC-skærme, eksempelvis Acers egne Predator XB270HU og X34. For ligesom disse er Z650 et luksusprodukt, der leverer en exceptionel oplevelse, for entusiasten der ikke kan nøjes med de små fjernsyn på sølle 65". Billedkvaliteten kommer ganske vist ikke i nærheden af eksempelvis et 4K OLED TV, men fleksibiliteten og størrelsen på billedet, resulterer i en unik oplevelse der, for nogle, vil være det hele værd.

Du kan læse de komplette specifikationer for Predator Z650 på Acers hjemmeside.

7

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Flere artikler af Thomas Bornø

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

Skyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

Skyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce