face

I lørdags, den 18. juli, sov Nintendo-direktør Satoru Iwata ind efter længere tids sygdom.

Han blev 55 år gammel.

Få har præget spilbranchen som Satoru Iwata, han var en af de allerstørste.

I denne artikel mindes redaktionens medlemmer Iwata og de ting, han gjorde for Nintendo og for spilbranchen.

Jonatan A. Allin

En lille, tæt japansk forretningsmand, tilsyneladende født i et jakkesæt. Men altid med et glimt i øjet og på randen af et smil, som om det hele nok skulle gå. Sådan husker jeg Iwata.

En leder, som ikke udstrålede kold, hård business, men en oprigtig glæde over computerspillet som medie. Nintendo er ofte blevet kaldt konservative på det seneste, men det er ikke det rette ord, for under Iwatas lederskab kom de med 3DS, Wii og Wii U, tre konsoller, som var noget helt andet end det, konkurrenterne er kommet med.

Nintendo er anderledes, og det er en stor del af vejen Iwatas fortjeneste. Hans optrædener i Nintendo Direct gav også fans et meget mere personligt forhold til en direktør, som ikke var bange for at tage pis på sig selv. Nintendo handler nemlig om at have det sjovt, og det var det, Satoru Iwata altid stod for. Lad os håbe, at de ikke glemmer det, når han er borte.

Nintendo DS er til dato den næst bedst sælgende spillekonsol i historien, hvilket vidner om Iwatas evne til at se nye markeder for Nintendos platforme.

ds

Anne Christina Elsberg

For to uger siden fik jeg en underlig trang til at spille et lettere obskurt spil, jeg aldrig før havde spillet. Det eneste, jeg vidste om spillet, var, at det var programmeret af Nintendos direktør, Satoru Iwata. Det vidste jeg, fordi han havde fortalt mig det (godt nok gennem et Nintendo Direct, men alligevel).

Han havde fortalt mig, at han glædede sig over, at man nu igen kunne spille det, og så oven i købet på min elskede Wii U. Jeg købte spillet, som i øvrigt hedder Earthbound, og startede det op på en helt almindelig mandag. Fredag sad jeg stadig klinet til skærmen og var selv chokeret over, at et så 'gammelt' spil var i stand til at gøre så stort et indtryk.

Earthbound er et helt fantastisk turbaseret RPG sat i en spændende og anderledes verden, og som på mange måder var forud for sin tid (SPIL DET!). Det var blandt andet på grund af mine nye oplevelser med Earthbound, at nyheden om Iwatas død ramte mig så hårdt. Efter af have læst Nintendos notits kæmpede jeg mig gennem seks lange matematik A-timer, og tårene løb ned af kinderne på mig hele vejen hjem.

Det kom virkelig bag på mig, hvor meget en person som Iwata kunne betyde for mig (de flotte, men sørgelige tegninger, der dukkede op i mit twitter-feed hjalp heller ikke. Hvem kan stå for grædende Nintendo-figurer der omringer en sovende Iwata med helende genstande fra deres respektive spil? *snøft*).

Iwata kæmpede for en branche, et firma og en underholdningsplatform, som bestemt ikke ville være den samme uden ham. Tak for uforglemmelige oplevelser med Earthbound og med Nintendo, jeg glæder mig til at se Nintendo ført videre i din ånd og på toppen af spilbranchen igen.

Earthbound forbliver et Iwatas største og bedste spil, mens han stadig arbejdede som spilprogrammør.

earthbound

Mark Elsberg

For mig har Nintendo altid været indbegrebet af sjov. Et firma, hvis mål, foruden selvfølgelig at tjene penge, er at underholde og skabe glæde. De gør verden til et sjovere sted, i hvert fald min verden.

Iwata var på mange måder inkarnationen af dette mål. En leder, der elskede computerspil og selv havde tilbragt en livslang tilværelse i branchen, først som programmør, senere som direktør. Man kunne spore begejstringen i hans tidligere spil, fra Balloon Fight til Kirby og Earthbound, og man mærkede den til det sidste i Nintendo Direct-videoerne, hvor Iwata aldrig var bleg for at medvirke på uhøjtidelig og ofte morsom manér.

At han rullede både Nintendo DS og Wii ud til samlet set flere end 200 millioner mennesker, er tal, der vidner om mandens visionære tankemåde, og selvom ingen af dem er mine favorit Nintendo-konsoller, har de og vil de altid have en helt særlig plads i mit hjerte.

Iwata var dagligt med til at forme nye gamere, ligesom han engang formede mig, og det vil jeg altid minde og takke ham for.

Iwata var ikke bleg for selv at optræde i de ofte bizarre, men populære og uhøjtidelige Nintendo Direct-videoer.

banana

Janus Hasseriis

Jeg har ikke specifikke minder om Iwata som programmør på mit yndlingsspil. Og kynikeren i mig tillægger det ikke nogen særlig betydning at være Executive Producer på bl.a. alle mine yndlingsspil til GameCube. Men særligt gennem de videoer, der er udkommet de seneste par år, så har det været tydeligt, at der var tale om mere end bare en forretningsmand i et jakkesæt.

Hvor tit ser man direktøren for et multinationalt selskab optræde på slap line som dukke i firmaets egne PR-videoer? Så ofte ser vi kreativiteten blive kvalt i bestyrelsesmøder, årsregnskaber og sikre investeringer, men hos Nintendo var direktøren selv et kæmpe legebarn. En mand der vitterligt kunne kode spil bedre end de fleste.

Så når Nintendo med Wii, Wii U, DS og 3DS har insisteret på, at en konsol skulle være mere end bare en dedikeret spillecomputer, der var lidt kraftigere end sin forgænger, så har Iwata nok en del af ansvaret. Det må man takke ham for.

Iwata havde mange fans, både internt i branchen og blandt folket, som bevidnet af de mange hilsener, der kom som følge af nyheden om hans død.

goodbye

About the author

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce