Årets Spil 2014: Strategispil

Denne gang er det personligt

This War of Mine

1

Måske er dette et lidt kontroversielt valg, men her på redaktionen kunne vi ikke stå for polske 11 Bit Studios' deprimerende, men meget originale spil om en gruppe civile, der kæmper for at komme gennem tilværelsen i et østeuropæisk land, hvor en borgerkrig raser. Der er tale om en slet skjult gengivelse af belejringen af Sarajevo i 1992-1996, en af de mest langtrukne og triste affærer i nyere serbisk historie. Det lyder måske ikke som grundlaget for et af årets bedste spil, men ikke desto mindre er der tale om en af de mest involverende og relevante historier, der endnu er set i vores interaktive yndlingsmedie.

Spillet kombinerer strategisk opbygning og nødtørftig reparation af huset, hvor dine fire forhutlede eksistenser skal overleve krigen, med intense ekspeditioner ind i byen for at skaffe ressourcer, hvilket skaber en overraskende effektiv cocktail af metodiske overvejelser og desperate handlinger i ly af natten. Der er næsten aldrig mad, varme eller ressourcer nok, og livet i det halvbombede hus plages af sult, sygdom og natlige indbrud fra fjendtlige folk, der i virkeligheden også bare er desperate mennesker, som forsøger at overleve. Dermed bliver This War of Mine til et strategispil, hvor dine valg virkelig kan gøre ondt. Vi er mere vant til at sende divisioner af soldater i krig til deres visse død uden at tænke på meget mere end det overordnede udfald, men når du først har prøvet at bryde ind hos et gammelt ægtepar for at stjæle alle deres ting, fordi dine tre venner ligger derhjemme og er døden nær af sygdom, så er der ingen sammenligning. This War of Mine formår at flytte strategien helt ind på det personlige plan. Hvor det betyder noget. Og dét er fantastisk.

This War of Mine har måske sine svagheder i form af et langsomt og metodisk gameplay, hvor man skal udføre de samme ting igen og igen, samt at det er næsten umuligt at finde nok ressourcer til at sørge for, at alle overlever. Men det er jo et eller andet sted også pointen, at krig ikke skal være sjovt, og spillets elegante udseende og velskrevne dialog hjælper med at gøre oplevelsen interessant, selv når den er ubehagelig. Det handler om nød, venskab, desperation og død, behandlet i en seriøs tone, der aldrig kammer over i det ekstreme eller svælgende. Dét er edutainment på den rigtige måde, en succes både mekanisk og tematisk. Flere spil måtte gerne tage ved lære.

Runner-up: Banished

I en tid hvor management sims enten skal være komplicerede giganter eller freemium-pygmæer kom Banished som et frisk pust. Med en klar vision om at det skulle være simpelt, men ikke desto minde udfordrende, at bygge et samfund, blev Banished et pragteksemplar på, at mere indhold ikke nødvendigvis øger kompleksiteten. Banished er et simpelt spil med uventet dybde, hvor spilleren må tænke langsigtet for at overleve selv den mildeste vinter.

Læs vores anmeldelse af Banished her.

Jump to comments (21)

About the author

Jonatan A. Allin

Jonatan A. Allin

Contributor

Jonatan er en langhåret pixelfetichist, som elsker fightingspil, indiespil, rollespil, bilspil, chiptunes, dødsmetal og mikrobryggerier. Han mener, at spilindustrien endelig er ved at blive voksen, men han kæmper en hård kamp for aldrig selv at blive det. Han har en achievement i engelsk og film- og medievidenskab fra KUA. Jonatan har lusket rundt på Eurogamer siden 2009

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Se også...

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Kommentarer (21)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading