Siden grundlæggelsen i Göteborg, i 2007, har Fractal Design på rekordtid etableret sig og slået rødder blandt branchens top-producenter af PC-kabinetter. I hvad der kan ses som en modreaktion til 00'ernes fortsatte tendens med flamboyante "racerbilskabinetter", har Fractal taget en anden rute - en rute hvor minimalistisk, funktionelt, elegant og tidsløst design er selve fundamentet af firmaets vision, der bygger på "Less is more". Jeg har før set nærmere på mere traditionelle tower-kabinetter fra svenskerne, men i dagens andledning er det en lidt anden størrelse der står for skud.

Design og Features

Node 804 er nemlig en såkaldt Cube Case - en tæt på kvadratisk lille sag, designet til bundkort med en formfaktor der er begrænset til Micro ATX og Mini ITX. Visuelt er det tydeligt at se, at det er Fractal Design der står bag Node 804. Det yderst simple og stilrene skadinaviske design er endnu engang implementeret utroligt flot og kabinettet følger fint de grundsten der er blevet lagt i Define-serien, Arc-serien samt tidligere Node-modeller. Node-serien består nemlig, foruden 804, også af 304 samt 605 - hvoraf 304 deler mange visuelle ligheder med 304, mens 605 er af en helt anden støbning, da det er beregnet til brug sammen med lyd og tv i stuen.

1

På siden af kabinettet finder vi et vindue i klart plexiglas, der giver udsyn til de installerede komponenter i det primære rum. Node 804 er nemlig opdelt på midten - en nødvendighed, formfaktoren taget i betragtning - og strømforsyningen samt hardiske skal altså monteres i det sekundære rum, der er opdelt af bagpladen til bundkortet. Kølingsmuligheder er der nok af og det kompakte kabinet kan faktisk huse helt op til fire 240mm-vandkølere, da begge rum har plads til én af disse i loftet samt bag frontpanelet.

Fortrækker man at køre på luft, så er det muligt at placere op til 10 blæsere rundt omkring i kabinettet og Node 804 understøtter også CPU-kølere der måler op til 16cm i højden. Med i pakken hører der tre 120mm R2-blæsere med fra Fractals Silent Series, der kan reguleres via en tre-trins controller på bagsiden af kabinettet. På trods af størrelsen er Node 804 udstyret med fem udvidelsespladser, så det er faktisk muligt at køre med to grafikkort, såfremt at man anskaffer sig et Micro ATX-kort der understøtter SLI eller Crossfire.

2

Pladsen er hele vejen igennem udnyttet fuldt ud og Node 804 understøtter grafikkort op til 320mm i længden og strømforsyninger på op til 260mm - tal der overgår flere standard-kabinetter i tower-segmentet - og som kun kan lade sig gøre da de to separate rum betyder, at de forskellige komponenter aldrig kommer i karambolage med hinanden. Dette ses også hvis vi vender blikket mod lagerpladsen, da der i loftet over strømforsyningen i rum nummer 2, er ophængt to harddisk-bure, med plads til fire HDD'er i hvert bur.

Derudover er der i selve gulvpanelet i det primære komponent-rum, integreret to harddrisk-pladser, der begge kan udstyres med enten en HDD eller SSD. Sidstnævnte anbefales ikke, hvis man har planer om at køre med to grafikkort, da pladsen ellers hurtig bliver trang, ligesom at de to bure kommer i vejen hvis man har planer om at installere en køler-radiator i loftet i det sekundøre rum. Heldigvis kan de fjernes nemt, og det er altså helt op til den enkelte bruger hvor og hvordan man ønsker at montere sin lagerplads, på samme måde som det også er gældende for alt fra blæsere til vand- og luftkølere.

3

Lad os vende tilbage til ydresiden af kabinettet for en stund. Frontpanelet er kurvet med det velkendte børstet aluminium-look der efterhånden er gået hen og er blevet et af Fractal Designs varemærker. Denne gang er der dog ikke tale om en børstet plastik Look-a-Like, men det er istedet den ægte vare der pryder Node 804s front. Den nederste fjerdedel af panelet er et metal-net og står for at give blæserne mulighed for at suge luft ind i kabinettet. På højre side af panelet finder vi Node 804s I/O layout, bestående af to USB 3.0-indgange, et stik til henholdsvis headset og mikrofon, samt en power-knap. Som noget nyt er der over disse integreret et optisk drev i slimeline format, kendt fra blandt andet Apples Macbooks.

Selve drevet følger ikke med i handlen, men muligheden for at gemme sit optiske drev væk af vejen, uden at tage plads fra blæsere eller andre komponenter er en smart feature, da det ofte kan ødelægge den æstetiske præsentation af et kabinet, når det første blikket lander på er en række pladser til drev, som det fleste alligevel aldrig vil få gavn af. Smukt design-valg Fractal! Selve frontpanelet kan hægtes af, så man får adgang til de bagvedliggende features, der er udgjort af to separate støvfiltre til henholdsvis det primære og sekundere rum i kabinettet. Disse filtre hives op og fjernes vertikalt, så rengøring af enten filtrene selv, eller kabinettet, er nemt at gå til. Foruden disse er der bag frontpanelet endnu to SSD-trays placeret og er man rykket helt væk fra de mekaniske harddiske, så kan man passende nøjes med disse og afmontere de to bure i det sekundære rum for at spare plads, samtidig med at man opnår bedre ventilation i kabinettet.

4

Konklusion

Aldrig før har jeg haft lyst til at pakke flyttekasserne frem fra gemmerne og rykke mit hardware ind i et kabinet der ikke er en tower-variant. Der er noget sjovt og samtidig dejligt enkelt ved måden som Node 804 fremstår på, såvel rent visuelt som praktisk. Listen af features overgår formatet og læses mest af alt som at det var et midtower af nyere dato der var tale om. Der er plads til så godt som alt man kunne ønske sig at smide i sin PC og med mindre man har planer om at gå All In med 3-4 grafikkort eller to grafikkort og et PCIe-lydkort, så forudser jeg ikke at man kommer til at løbe ind i pladsmangel.

Er man solgt på Cube-designet er der også en smule penge at spare sat overfor flere at de førende tower-kanbinetter. Node 804 fås nemlig til 600kr, hvilket er en yderst attraktiv pris for et kabinet med så mange muligheder og så få restriktioner - på trods af at være "vertically challenged". Indtil videre bliver mit hardware i mit gamle kabinet, men stod jeg og skulle til at bygge en PC fra bunden, er der en overvejende stor chance for, at det ville være Fractals Node 804 der fandt vej til mit skrivebord.

Du kan læse de komplette specifikationer for Node 804 på Fractal Designs hjemmeside.

5

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Flere artikler af Thomas Bornø

Kommentarer (0)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce