Asus PB278Q - Hardwareanmeldelse

1440 gode grunde til at købe ny skærm

Indtil den dag hvor Ultra HD-skærme i 4K bliver mainstream, må de fleste PC-entusiaster være nødt til at stille sig tilfredse med WQHD-skærme på 2560x1440 pixels. WQHD er dog ikke noget at rynke på næsen af - tværtimod. Der findes op til flere såkaldte 2.5K-skærme på markedet, der imponerer ved at være en opnåelig opgradering fra Full HD-standarden og som samtidig, i modsætning til 4K-alternativet, både kan afvikle spil på nuværende PC-hardware, og som samtidig er til at betale.

1

Asus har har altid været kendt for deres PC-skærme, der uanset om målgruppen har været professionelle designere, gamere eller hverdagsbrugere, har leveret imponerende billedkvalitet, funktionalitet, men også, i mange tilfælde, et aggressivt prisskilt. Vi skal dog i denne omgang kigge nærmere på deres 1440p-kandidat, i den moderate prisklasse, i form af deres PB278Q, der bl.a er skabt til de stigende skærmkrav fra gamer-verdenen.

Design og features

PB278Qs design er enkelt og anonymt og er udført i et matsort finish. Skærmen er på 27 tommer og har et 21mm tykt bezel på sin top og sider, mens den nederste del af rammen er lidt tykkere på 26mm. Asus-logoet er udført i skinnende krom og skærmen er desuden udstyret med syv knapper til justering og menustyring, der alle er lokaliseret nederst til højre på den nederste bezel-kant.

Foden på PB278Q er fremragende og tillader at skærmen ubesværet kan drejes fra side til side via en drejeplade, der er monteret på undersiden af selve standerfoden. Bagsiden af ​​skærmen er udstyret med et VESA 100-layout, der via 4 skruer betyder, at den nemt kan monteres på en monitor-arm, for dem der ønsker en højere grad af bevægelsesfrihed. Derudover kan skærmen roteres 90 grader fra den vandrette indstilling, så at den havner i portræt-mode. Selvom dette måske ikke er en speciel nyttig feature til brug i spil eller ved hverdagsbrug, så er det en god mulighed at have, hvis man gør sig i enten grafisk design, eller programmering. PB278Qs bevægelsesmuligheder er altså mere end tilstrækkelig for enhver krav en bruger måtte have og højdejusteringen på omkring 12cm betyder at den vil passe til både lave eller høje skriveborde. Bagsiden af skærmens stander er udstyret med en kabelskjuler, der gør det nemt at samle og gemme alle synlige ledninger væk for et mere æstetisk udtryk.

7

Tilslutningsmulighederne på nederste side af skærmens bagside er begrænset til lyd og billede, hvilket betyder at vi altså ikke finder nogen USB-hub installeret i PB278Q. Der er derimod både DisplayPort, dual-link DVI og HDMI, der samlet udgør mulighederne for digitale video-input. Der er også et VGA-stik at finde, hvilket er lidt af en gåde, da det er ret usandsynligt at nogen der vælger at investere i en 1440p-skærm, ville gøre brug af en, i hardware-år, antik teknologi. Skærmen har også en 3,5 mm analog-indgang og et 3,5 mm stik til hovedtelefoner .

PB278Q er udstyret med to integrerede stereohøjttalere der virker, når enten HDMI eller DisplayPorten anvendes. Lydstyrken kan let kontrolleres direkte ved hjælp af en volume-knap på skærmens nederste kant, selvom de fleste nok vil benytte sig af en ekstern lydkilde, da der nu engang ikke er meget sjov ved integreret lyd. Alle de forskellige kabler følger med når du køber skærmen, hvilket er en dejlig overraskelse, og noget der ikke ligefrem kan siges at være standarden hos særligt mange hardwareproducenter.

Billedkvalitet og teknisk information

Asus' PB278Q benytter sig af Samsungs PLS-teknologi (Plane to Line Switching), som er i stand til at producere 16,7 millioner farver ved anvendelse af et 8-bit panel. PLS er Samsungs egen udgave af LG's ekstremt populære IPS-teknologi, der benyttes i et utal af tablets og high-end PC-skærme, bl.a i Apples Thunderbolt. I praksis fungerer disse to teknologier dog næsten ens. PLS har tidligere været forbeholdt Samsungs egne SyncMaster S27A850D og S27B970, men Asus har nu fået lov at være med i legen. Er man ikke bekendt med hverken PLS- eller IPS-paneler, så tilbyder de en uovertruffen billedkvalitet, med ekstremt levende og dynamiske farver, dyb kontrast samt betragningsvinkler, der alle er adskillige niveauer højere end hvad man kan opnå med traditionelle TN-paneler, der stadig må ses som standarden på skærmmarkedet. Derudover er dette en 60Hz/5ms-skærm der er LED-baggrundsbelyst (W-LED).

8

Det er altså her, at det som forbruger bliver rigtigt interessant, for Asus har med deres PB278Q, skabt en skærm der virkelig imponerer. Billedkvaliteten er i topklasse - intet mindre. Der er stadig ikke mange videokilder der tilbyder 1440p-opløsning, så selvom at skærmens overordnede billedkvalitet gør Full HD(1080p) endnu flottere at se på, så ændrer det altså ikke noget ved materialets opløsning. Vender vi til gengæld blikket mod spilafvikling ved 1440p, så bliver det øjeblikkeligt klart, præcis hvad al snakken om 1440p vs 1080p, i virkeligheden handler om. Forskellen er ikke til at tage fejl af, og den krystalklare detaljegrad, kombineret med den realistiske farvepalette gør en verden til forskel. Det skal simpelhen opleves, før man fuldt ud kan værdsætte præcis hvor flot det ser ud. Skulle man være villig til at efterkalibrere panelet, kan man fintune farvegengivelsen til et endnu mere realistisk og naturtro resultat. Denne mulighed er dog ikke dækket i denne anmeldelse, da det er et fåtal af forbrugere der vil begive sig ud i denne form for avanceret efterbehandling.

Skærmbelægningen er en perfekt blanding af klar og mat, hvilket betyder klare farver, der nærmest springer ud af panelets ramme, samtidig med at den ikke lider af spejleffekten, der kan distraherende med uønskede refleksioner, som set på bl.a tablets og skærme med 100% klar glasbelægning. I vores spiltest, valgte vi at bruge Bioshock Infinite og Metro Last Light som vores forsøgs-titler. Bioshock Infinite - fordi at det er en bombardering af dynamiske farver, der virkelig fremviser PLS-panelets potentiale. Metro Last Light er det præcis modsatte, men er perfekt til at teste det stærke kontrastniveau og den dybe sort-gengivelse.

Begge disse titler demonstrerer på fornemmeste vis, hvad man betaler for, og hvorfor et PLS/IPS-panel i 1440p burde være med i overvejelserne, hvis man går og skal til at købe ny skærm. Vi har som sammenligning, sat vores Asus-skærm op, side om side, med en 27 tommers 1080p gamer-skærm(BenQ GL2750HM), der til forskel gør brug af et klassisk TN-panel. Forskellen er tydelig og selvom BenQ-skærmen på ingen måde har en dårlig billedkvalitet, så er det i sidste ende som dag og nat, når sammenlignet på denne måde. Det er værd at huske på at kravene til ens grafikkort stiger markant ved overgangen fra 1080p til 1440p. Dit kort har pludselig 80 procent flere pixels at holde styr på, hvilket uundgåeligt kommer til at ramme ydeevnen og her kommer især mængden af VRAM til at få stor betydning, for præcist hvor langt man kan presse spil ved denne opløsning. I vores spiltests havde vi vores PB278Q sat til PC'ere, der henholdsvis var udstyret med et Geforce GTX 770, GTX 780 og et AMD R9 290X. Maskinerne er derudover alle udstyret med i5/i7-processorer samt gamer-grade SSD, RAM, PSU osv.

På maskinerne med GTX 780 og R9 290X præsterede spil som Bioshock Infinite, Tomb Raider og Assassins Creed: Black Flag alle en næsten konstant 60 fps, selv på ultra settings. Men gik vi bare ét skridt ned - til Nvidias GTX 770 - med dets 'beskedne' 2 GB VRAM, så dykkede tallet ned i omegnen af 40-45 fps. Dette er bestemt til at tage og føle på, og er man derfor fast besluttet for at game med alt skruet op på "wow-det-ser-godt-ud", så kræver det unægteligt et high-end kort, og vi anbefaler som minimum 3 GB VRAM til at holde styr på de over 3.5 mio pixels, der insisterende beder om at blive opdateret.

4

Konklusion

PB278Q er en fantastisk skærm, med et væld af tilpasningsmuligheder og en billedkvalitet i allerhøjeste klasse. Der er fra Asus' side blevet gjort en indsats for at give entusiaster et værdigt produkt, der på fin vis formår at blande alle de forskellige panel-elementer til et velafbalanceret, attraktivt produkt.

Tilhængere af kompetitive skydespil kan med fordel investere i en 120Hz-skærm med et TN-panel til det halve af prisen. Men Asus' PB278Q er et produkt rettet mod dem der vægter billedkvalitet over alt andet og det er vigtigt at at afgøre med sig selv, præcis hvor vigtige man føler af disse features er. PB278Q kan ses som skærmverdenens svar på et audiofilt headset til flere tusinde kroner, der selvom man sagtens kan game med et par til 400 kr, stadig vil have en målgruppe og appellere til lyd-junkierne derude, der aldrig kunne drømme om at blive set med et standard headset. De manglende tilslutningsmuligheder for USB-enheder vil være en kæp i hjulet for nogen, men vi mener ikke at det i sidste ende burde være fokuspunket, når man investerer i en skærm af denne kaliber.

Farverne og kontrasten, kombineret med opløsningen på 2560x1440 tager spiloplevelsen til næste niveau og fra et gaming-synspunkt er responstiderne fuldt ud acceptable, med minimalt input lag - naturligvis ikke så lavt som set på nogle TN-paneler, men bedre end hvad vi hidtil har set fra IPS-skærme. PB278Q kan i skrivende stund findes til 3674 kr, og selvom dette sikkert vil afskrække nogle, så får man virkelig noget for pengene og Asus' PB278Q får en stor anbefaling med herfra.

Du kan læse de komplette specifikationer for PB278Q på Asus' hjemmeside.

9

9 /10

Læs om vores karaktersystem

Jump to comments (17)

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Se også...

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Kommentarer (17)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading