Fractal Design ARC XL - Anmeldelse

Skandinavisk design fra øverste skuffe

Siden grundlæggelsen i Göteborg, i 2007, har Fractal Design på rekordtid etableret sig og slået rødder blandt branchens top-producenter af PC-kabinetter. I hvad der kan ses som en modreaktion til 00'ernes fortsatte tendens med flamboyante "racerbilskabinetter", har Fractal taget en anden rute - en rute hvor minimalistisk, funktionelt, elegant og tidsløst design er selve fundamentet af firmaets vision, der bygger på "Less is more". ARC XL er Fractal Designs Goliat - en fulltower-variant af deres prisvindende ARC Midi R2, bygget med optimal ventilation og vandkølings-understøttelse i tankerne.

Design og Features

2

Som med Fractals ARC Midi R2, er denne model også udstyret med en tonet side-rude, der giver et fint udsyn til de interne komponenter, samtidig med at den på afstand fungerer som en form for diskret, mørk camouflage. ARC XL er bygget i stål, med et frontpanel i plastik, der gør brug af et børstet aluminium-finish. På trods af at det ser utroligt fornemt ud, havde jeg foretrukket at Fratal havde benyttet rigtigt børstet aluminium istedet. Det er formegentlig et designvalg, brugt for at holde prisen nede, men personligt så jeg hellere at det havde været "the real deal", for så at betale lidt ekstra. På frontpanelet finder vi fire 5.25"-pladser, til brug til optiske drev, eller blæser/vandkølings-paneler. Længere nede er der et støvfilter placeret, der kan fjernes, for at gøre rengøring af enten blæsere eller filter mindre besværligt. Bag filteret er der fra fabrikken en 140 mm blæser installeret fra Fractals Silent Series R2, med mulighed for at tilføje en ekstra. Der er også pre-installerede huller, der passer til 120 mm-varianten, skulle man fortrække mindre blæsere.

12

Bag disse blæsere, på indersiden af kabinettet, finder vi ARC XL's to HDD-bure, også i metal, der hver har plads til enten fire klassiske HDD'er, eller fire SSD'er. Generelt set er dette standardplaceringen for Harddisk-bure, i langt de fleste større kabinetter. Dette virker dog i virkeligheden en smule counter-intuitivt, da de blokerer for meget af den luftventilation som front-blæserne ellers ville sørge for. Fractal Design har dog designet deres bure til at kunne roteres for bedre luftgennemstrømning, eller til at kunne fjernes helt, hvis man kun vil benytte sig af SSD'er. På bagsiden af bundkortspladen er der nemlig placeret to SSD-trays, for på den måde at gemme dem væk af vejen, uden at tage plads fra de større, mere pladskrævende komponenter. Det er et dejligt diskret design-valg og har man tilstrækkelig plads på sin SSD(er), kan man altså nemt fjerne begge HDD-bure og optimere sin luftventilation betydeligt. Alternativt kan man fjerne et enkelt bur og rykke det andet længere væk fra front-blæserne, hen mod strømforsyningen, da der også er monterings-huller placeret til denne løsning. Er man til vandkøling, så har man på ARC XL's front mulighed for at installere en op til 240 mm stor radiator, i så bred en formfaktor som man måtte ønske.

11

Vi bliver ved vandkøling - i kabinettets top har man nemlig mulighed for at placere en op til 360 mm lang radiator. Dog skal alle radiatorer større en 240 mm være i en tynd formfaktor, for at passe ind. Når man modtager sin ARC XL, er der i toppen placeret endnu en af de tre pre-installerede Silent Series R2-blæsere på 140 mm, som vi også så i kabinettets front. Denne, i tandem med den sidste blæser, der er bagvend-placeret, står for at suge luft ud af systemet. Alle tre kan selvfølgelig afmonteres, allokeres, eller helt fjernes, hvis man eksempelvis har planer om at vandkøle sit system. Øverst, udvendigt på kabinettet, finder vi et aftageligt panel, der huser endnu et støvfilter. Forest på toppen af ARC XL finder vi kontrolpanelet, i form af en blæser-regulator, audio ind og ud, en power og reset-knap, to USB 3.0 og to USB 2.0-indgange.

3

Bunden af kabinettet byder på endnu et støvfilter, der holder strømforsyningen ren og funktionel, for dem der fortrækker at have deres PSU-blæser nedadvendt. ARC XL understøtter strømforsyninger op til 190 mm i længde, hvis blæseren peger ned - men kan huse PSU-enheder helt op til 345 mm i længde, hvis vendt med blæseren op. Mellem strømforsyningen og frontpanelet er der monteringsmuligheder til enten en 120 mm blæser, en 120 mm radiator, eller som tidligere nævnt - ét af de to HDD-bure. Selve kabinettet er placeret på fire fødder i krom, der hæver ARC XL ca 2,5 cm fra dets underlag. Der er altså rigeligt med ventilation, også på kabinetters underside. Bagerst på kabinettet ser vi (nedefra og op) en udskæring til hvor strømforsyningen skal placeres, 9 udvidelses-pladser (hvilket giver plads til op til fire grafikkort), I/O-pladen (input/output) til bundkortet, samt den føromtale bagvendte blæser øverst oppe.

9

Min installationstest af diverse komponenter gik let som en leg. ARC XL har masser af albuerum at arbejde i og det eneste sted jeg stødte på et problem, var da jeg skulle tilslutte front-audio-kablet til bundkortet. Audio-kablet på ARC XL er tilsyneladende en smule for kort, om ikke andet hvis man vælger at bruge det nederst-placerede kabel-hul. Det kan lade sig gøre at få det tilsluttet, men det kræver en smule tweaking. ARC XL's full tower-status gør at det er kompatibelt med alt fra Mini ATX-bundkort, hele vejen op til XL ATX-varianten. Kabinettet byder på både masser af plads samt tilpasningsmuligheder til cable management og det lader i det hele taget til at der fra Fractals side er taget højde for det hele.

Konklusion

I en tid hvor små, let-transportable "Micro ATX-PC'ere" stadig er på fremmarch, leverer Fractal Design med deres ARC XL et bæst af et kabinet, der formår at tilbyde alle de features man ville forvente af et kvalitets-full-tower, samtidig med at det æstetiske udtryk forbliver elegant og i Fractals ånd. Kabinettets tilpasningsmuligheder vil tiltale både byg-selv-entusiaster med hang til vandkøling og adskillige grafikkort. Samtidig vil den overkommelige pris på 850 kr - der befinder sig pænt under andre tilsvarende kabinetter - ikke udelukke den mere moderate køber, der fortrækker store PC-setups. D

Ventilationen og indeklimaet i kabinettet er begge helt i top og på trods af at ARC-serien - ARC XL inkluderet - ikke er fuldstændig lydløs under drift sat over for Define-serien, så gør dette kabinet det alligevel rigtig fornuftigt når det kommer til støjniveau. Det korte front audio-kabel, samt frontpanelet i plastik, står for mine eneste deciderede kritikpunkter, på trods af at ingen af dem på nogen måde ødelægger det samlede helhedsindtryk. Fractal Design må siges i dén grad at have fundet sin niche i branchen og jeg kan kun tilslutte mig dem der hylder deres simple og subtile skandinaviske design.

Du kan læse de komplette specifikationer for ARC XL på Fractal Designs hjemmeside.

1

9 /10

Læs om vores karaktersystem

Jump to comments (0)

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Se også...

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Kommentarer (0)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading