Siden grundlæggelsen i Göteborg, i 2007, har Fractal Design på rekordtid etableret sig og slået rødder blandt branchens top-producenter af PC-kabinetter. I hvad der kan ses som en modreaktion til 00'ernes fortsatte tendens med flamboyante "racerbilskabinetter", har Fractal taget en anden rute - en rute hvor minimalistisk, funktionelt, elegant og tidsløst design er selve fundamentet af firmaets vision, der bygger på "Less is more". R5 er den nyeste revidering af Fractals Define-serie - et mid-tower designet til at være så tæt på lydløs som muligt.

Design og features

5

Set udefra ligner R5 forgængeren R4 mere eller mindre på en prik, med et ultraminimalistisk design der ikke er underlagt nogen form for overflødigheder. R5 fås i ren sort, hvid og i sort med et frontpanel i et børstet aluminium-finish, samt i versioner med et vindue på sidepanelet, der giver udsyn til de interne komponenter. Frontpanelet kan åbnes lidt over 90 grader og kan modsat R4 denne gang påmonteres i enten højre eller venstre side, så det er nemt at komme til lige med hvor du sidder i forhold til din PC. Bag frontpanelet er der inkluderet et aftageligt støvfilter. Bag dette finder vi en af Fractal Designs Dynamic GP14-blæsere, med plads til endnu en. Alternativt kan man gøre brug af enten én eller to blæsere på 120 mm, eller en AIO-radiator på op til 280mm.

4

Det er dog på indersiden af kabinettet, hvor Fractal har fortaget de største ændringer i løbet af de forgangne år siden R4 så dagens lys. En af de største forskelle fra R4 findes i de nye ModuVents, hvoraf der er tre placeret på række, på toppen af kabinettet, samt én på siden - med mindre man selvfølgelig anskaffer sig en model med vindue på side-panelet. Disse vents er som resten af kabinettets overflader lydisoleret på indersiden og kan fjernes individuelt, alt efter hvad man som bruger har behov for. Eksempelvis kan men fjerne én vent hvis man har tænkt sig at montere en blæser eller vandkøler på 120mm eller 140mm, to vents hvis man har planer om at anskaffe sig en på 240 eller 280 mm, eller alle tre vents hvis man vil op i en 360 eller 420mm radiator.

Fractal Design har nemlig arbejdet hårdt på at gøre R5 kompatibel med så mange forskellige kombinationer af blæsere og vandkølingsløsninger som muligt. Resultatet overgår det man normalt ser blandt mid-towers og på papiret ligner ligner R5s kompatibilitets-liste nærmere noget der hører hjemme i et full-tower. Vægten på lidt over 11 kg skyldes, at det meste af R5s skelet er af stål, med et frontpanel i plastik. Derudover så er det lyddæmpende materiale, der ligger som isolations-elementer på indersiden heller ikke just letvægtsmateriale og bidrager pænt til den samlede vægt. Sidepanelerne har også fået sig en make-over og siden der dækker over de forskellige hovedkomponenter er blevet udstyret med en knap der fungerer som release-mekanisme, hvilket betyder at man ikke behøver at gøre brug af de finger-skruer der normalt holder sidepanelerne på plads. Det andet sidepanel er stadig udstyret med disse skruer, bare en opdateret udgave, der bliver hængende i deres hængsler istedet for at være aftagelige. Disse to design-ændringer betyder i praksis, at man aldrig behøver at holde styr på skruer når man har brug for at åbne op for sin PC.

3

En anden stor ændring fra R4 er harddisk-burene, der på R5 består af to sektioner af henholdsvis fem og tre drive bays på 3,5 tommer, der alle understøtter både HDD og SSD-drev. Over disse er der en bur med plads til to optiske drev, og dette kan sammen med harddisk-burene flyttes, roteres eller fjernes alt efter hvad den enkelte bruger ønsker. Dette er ekstremt pladsbesparende for alle der alligevel ikke har tænkt sig at benytte sig af et fysisk optisk drev og tager samtidig højde for dem der ønsker at installere en front-placeret vandkøler, samt dem der blot ønsker uhindret lufttilstrømning fra frontblæserne. Fjernes samtlige bure, giver det desuden plads til at installere en front-vendt radiator, på helt op til 360mm.

Øverst på fronten af kabinettet er kontrolpanelet placeret, og består på R5 af en tre-trins blæser-regulator, audio ind og ud, en power og reset-knap, to USB 3.0 og to USB 2.0-indgange. Bunden af kabinettet er denne gang udstyret med et aftageligt støvfilter der dækker R5s fulde længde, og som noget nyt så kan det nu fjernes fra kabinettes front, så man slipper for at frakoble ledninger og omrokere sit skrivebord for at hive det ud på bagsiden, som indtil nu har været den eneste mulighed. Bundoverfladen er desuden udstyret med monteringshuller til en 120mm eller 140mm-blæser eller radiator, men de kan også bruges, til hvis man ønsker at rykke et af harddisk-burene herned istedet for deres standardplacering. Selve kabinettet er vanen tro placeret på fire fødder i krom, der hæver det ca 2,5 cm fra underlaget.

7

På Bagdelen af Kabinettet finder vi endnu en Dynamic GP14-blæser på 140mm, en udskæring til strømforsyningen, samt 7 udvidelsespladser til hardware der gør brug af PCIe-forbindelse. Bag det andet sidepanel finder vi ikke overraskende bagsiden af bundkortspladen hvor der - ligesom vi så det på Fractal Designs ARC XL - er placeret to SSD-trays. Benytter man sig derfor kun af SSD'er i sit system, kan man via disse med fordel helt fjerne de to harddisk-burer fra kabinettet for bedre luftgennemstrømning. På R5 har Fractal også valgt at inkludere permanente velcro-bånd, samt huller til strips, der gør hele cable-management-delen af samleprocessen til en nem og smertefri affære.

Installationstesten bestod for mig i at rykke alt mit hardware der til dagligt befinder sig i et full-tower hen i R5. Havde det været R4, eller størstedelen af alle de andre mid-towers der findes på markedet, så havde jeg nok løbet ind i en del situationer hvor der enten ikke var plads nok, eller hvor der i selve designet ikke ville være taget højde for de forskellige komponenter. Men R5 har både masser af albuerum at arbejde i og på trods af det faktum, at jeg ikke selv har brug for hverken optiske drev eller HDD-bure, gør det noget nemmere at få plads til det hele, så ville det faktisk også nemt kunne lade sig gøre, selv uden at fjerne disse komponenter.

8

Konklusion

Det er ikke uden grund at Define-serien har holdt sig populær gennem årene. Fractal Design har fundet en vindende formular, der kombinerer et stilrent og modent design med en ekstrem modulær konstruktion, der byder på et hav af indstillingsmuligheder, samtidig med at lyd-niveauet bliver holdt til et absolut minimum. Med R5 er opskriften blevet fulgt til punkt og prikke, dog med nogle nye ingredienser, der tager konceptet til nye højder. Det er i det hele taget svært at finde et aspekt, der ikke virker skabt med fuldt overlæg, som et resultat af grundige design-overvejelser.

Vandkølings-entusiaster, især, har meget at være tilfredse med i overgangen fra R4, eftersom at R5 nu tilbyder de samme kølings-løsninger der ofte er forbeholdt store, knap så lydløse kabinetter. De nye ModuVents gør det nemt at installere blæsere og radiatorer hvor det ønskes, samtidig med at man kan holde kabinettet maksimalt lukket til og minimere tabet af lydisolation. Andre små design-tweaks, såsom det front-vendte støv-filter på undersiden af kabinettet og det mange velcro-strips der gør kabelstyring nemt og overskueligt, er ligeledes velkomne features, der får R5 til at skille sig ud fra mængden.

Til omkring 800 kr får man en masse value for pengene, men jeg stadig ærgerlig over at der kun følger to kabinet-blæsere med i kassen. Dette er ikke kun et valg Fractal har taget, men lader mere til at være en branche-standard der er gældende for mange forskellige producenter. Produktionsomkostningerne burde kunne håndtere at der var installeret to front-vente 140mm-blæsere - især når nu blæser-controlleren på frontpanelet nu kan klare op til tre blæsere. Jeg kunne også godt have brugt et støvfilter på toppen af kabinettet, da der, hvis man altså vælger at installere en vandkøler, ikke er nogen form for støvfiltrering som det er tilfældet i bunden og på frontpanelet.

Det er dog kun de ting der ikke følger med jeg kan pege på som værende mangelfulde, da kabinettet i sig selv er fantastisk og på fornem vis forbedrer og holder Define-seriens lydløse arv i live.

Du kan læse de komplette specifikationer for Define R5 på Fractal Designs hjemmeside.

16

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Flere artikler af Thomas Bornø

Kommentarer (6)

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce