Asus har i nogEN tid nu forsøgt sig med PC-hardware der ikke hører hjemme på indersiden af PC'en. I denne omgang handler det om et nyt medlem af firmaets Republic of Gamers-familie - og endnu engang ser vi at det militante tema er i fokus. Musen hedder Gladius, navngivet efter det sværd som de gamle romerske generaler blev tildelt - og går derfor fint i trit med Asus' bundkort, ved navn Maximus, der var titlen på de mest prominente af disse officerer.

Design og features

4

Gladius er en højrehåndsmus, designet til FPS-spillere, og er ifølge Asus designet til både at understøtte håndflade, klo og fingertip-greb. Fysisk minder den mig meget om Razers Deathadder, især i kraft af de primære knappers udformning. Farvemæssigt er vi ude i en mat metallisk grå, der er dominerende på Gladius, med sorte afbræk, blandt andet på scroll-hjul, ekstraknapper samt på gummibelægningen på siderne af musen. Derudover er både scrollhjul samt logo LED-belyst - med et farvevalg der er begrænset til rød, eftersom at Gladius ikke er RGB-forgyldt - hvilket er en smule ærgerligt at se anno 2015.

Da det er en mus tiltænkt FPS-spillere, er udvalget af ekstraknapper begrænset til to styk til tommelfingeren, samt en DPI-knap bag scrollhjulet, der skifter mellem de to pre-definerede niveauer i musens software. Ideén er selvfølgelig at man ved at trykke på den, drastisk kan sænke musens følsomhed in-game, for på den måde nemmere at kunne håndtere finskydning og andre opgaver, der kræver en rolig hånd. Jeg havde dog fortrukket at Asus havde valgt at placere deres DPI-switch nede foran tommelfingeren, som det ofte er tilfældet, da jeg mener det er en mere ergonomi-venlig placering, der er en del nemmere at komme til i en presset situation.

En af Asus' store fokusområder med Gladius er indstillingsmuligheder for brugeren, og selvom de ikke har implementeret en vægt-system, så er både USB-kabel, fødder og knapper, aftagelige og kan nemt udskiftes med andre variationer. Hvis vi starter med kablet, så hører der to med i æsken - ét på 1 meter og et på 2 meter. Forrest på musen er der en mikroUSB-indgang, der via låsemekanisme lader dig tilslutte og frakoble det valgte kabel, eller benytte en helt tredje. Der følger også 4 ekstra glidefødder med som tilbehør, der kan udskiftes med de eksisterende versioner. Til sidst er der musens højre- og venstreknap, der er af den populære japanske Omron-variant. Foruden de to pre-installerede knapper, hører der yderligere to med som ekstratilbehør, som man selv kan bytte ud ved at tage musens krop af. Dette foregår ved at fjerne fire skruer på Gladius' underside, hvorefter man man ganske enkelt hiver de eksisterende knapper ud og indsætter de nye.

3

Desværre er de fire skruer placeret under musen glidefødder, hvilket betyder at man er tvunget til at kassere et par perfekt-fungerende fødder hvis man har planer om at udskifte knapperne tidligt i musens levetid. Men der følger som sagt et par ekstra af slagsen med og man er heller ikke tvunget til at lave noget drastisk indgreb, men kan istedet bruge musens standardkonfiguration. Lige meget hvordan man vælger at gøre det, så er Gladius en ergonomisk stærk mus, med et godt glide på underlaget, der også i brug leder tankerne hen til Razers Deathadder. Musens optiske sensor (Avago ADNS-S3988) går op til 6400DPI og lever fortræffelig præcision og Asus markedsfører da også Gladius som den første mus med en polling rate på 2000Hz - ikke at det var noget jeg kunne fornemme gjorde en forskel i praksis.

Software

Det militante tema bliver fint komplimenteret af Asus' ROG-softwareprogram, døbt Armoury. Asus' software suite byder dig - via et traditionelt ROG-design i sort og rød - velkommen til de forskellige menuer, der blandt andet giver mulighed for at sætte de to DPI-niveauer, styre musens belysning til slukket, konstant eller pulserende. Programmet scanner desuden musens firmware helt automatisk og opdaterer den, skulle der være kommet en nyere version ud. Gladius' interne flash-hukommelse gør det kun muligt at lagre en enkelt profil på selve musen, mens det er muligt at gemme så mange som man ønsker på sin PC. Andre andre features finder vi mere normale indstillingsmuligheder, der lader dig definere alt fra de forskellige knappers funktioner, til sensor-valg der blandt andet inkluderer acceleration on/off - der selvfølgelig bør(læs:skal) være deaktiveret. Alt i alt et fint program, der ikke behøver at køre som baggrundsprocess for at være aktivt.

5

Konlusion

Gladius er den første mus fra Asus' jeg har haft fornøjelsen af at teste og selvom der ikke er tale om et skelsættende produkt, så er det i sidste ende en mus der gør hvad den skal, FPS-målgruppen taget i betragtning. Ergonomisk befinder den sig som sagt utrolig tæt på Razers Deathadder, hvilket bestemt ikke er noget dårligt udgangspunkt, mens den samtidig formår at skille sig ud via en række - hvis ikke innovative, så smarte - features, der gør det til en mere konfigurerbar løsning, for dem der godt kan lide at skille ting ad og skifte ting ud på kryds og tværs. Skrivebordsgeneraler rundt om i verden har fået endnu et våben i deres arsenal og Gladius er uden tvivl bedre end de fleste.

Du kan læse de komplette specifikationer for Gladius på Asus' hjemmeside.

About the author

Thomas Bornø

Thomas Bornø

Contributor

Thomas har været gamer næsten ligeså længe som han har været Thomas. Resident Evil lagde fundamentet for hans livslange fascination af zombier og Fallout cementerede hans permanente higen efter postapokalyptiske verdener. Med sin svaghed for æstetik, grafisk realisme og first-person uhygge er Thomas en dedikeret PC mand som hellere vil udforske digitale verdener end sin egen ikke-eksisterende baghave.

Flere artikler af Thomas Bornø

Kommentarer (5)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce