Ukraine, januar 1944. Sneen fyger om ørerne på de stakkels tyske soldater, der ikke er hverken trænet eller udstyret til at klare sig i den sovjetiske kulde. Rødkåberne derimod klarer sig fint, selvom det er nogle hårde ture ned i minerne når der skal udvindes obsedian og ildrubiner så Den Røde Bjørn kan holdes kørende i kampen mod den tyske invasion.

Sovjetunionen holdt modigt stand imod den tyske invasion, hvilket naturligvis skyldtes at deres soldater jævnligt blev transmogriffet om til dværge og udgravede værdifulde ædelsten i minerne under den sibiriske is. Det er der kommet to små separate spil ud af: Gem Rush der følger de russiske dværges minearbejde, og Hells Gate der genopfører et kendt slag i Ukraine i starten af 1944. Begge spil skal købes direkte hos Victory Point Games, så tag en tur i minerne eller frys måsen af i Ukraine. Begge spil er modtaget som anmeldereksemplarer.

Box1

Vi starter hos dværgene i Gem Rush, der er designet af Jeremy Lennart der tidligere har givet os Darkest Night og som denne gang har kastet sig over et noget simplere spil. 1-6 spillere er dværge, der enten sammen eller mod hinanden skal udgrave en mine. Dette gøres ved at hakke sig til forskellige metaller og mineraler som så bruges til at grave tuneller til nye rum hvor man kan skaffe flere materialer og så videre. Hvert rum man udgraver er unikt og har en speciel evne, og eftersom de trækkes blindt fra en kortbunke er det svært at have en egentlig strategi. Man kan dog være heldig og få samlet en række rum der tilsammen skaber en lækker kombination så man kan høste point, men det er mere held en forstand.

Rummene man udgraver er kernen i Gem Rush, så lad os se hvad man egentlig sveder sådan for. På billedet ovenfor ser du et typisk rum, med en masse rumskibe langs kanten. Disse rumskibe er tilsyneladende det eneste der er tilbage efter en ældgammel civilization der kom fra stjernerne i deres farverige fartøjer og lærte ukrainerne at lave gullasch og revolutioner. Dette springer regelbogen fuldstændig hen over, og prøver i stedet at skjule rumvæsenerne ved at omtale de farverige ikoner som mineraler, metaller og ædelstene. Ak ja, et moderne Area 51.

1
Rumskibene er landet, E.T. phone home?

Nå, men Rich Deposit har en evne der tillader os at trække nye kort, og eftersom du kun kan bruge ét rum består spillets taktik i at vælge det optimale rum hver tur, ud fra de kort du har på hånden. Man ser nemlig de tre udgange fra rummet, samt hvilke rumskibe de kræver for at grave en tunnel netop her. Så hvis vi smider to grønne lynklør, et lilla hold kæft-bolsje og en gul star fighter kan vi grave os ud til højre, få 3 point og trække et nyt rum fra stakken.

Hvad enten man spiller sammen eller imod hinanden er Gem Rush et veldesignet lille taktisk spil, og selvom man ikke har meget kontrol over hvordan minen udformer sig har rummene tilstrækkelig interessante evner til at man altid kan gøre noget interessant i sin tur. Det er hverken genialt eller tematisk medrivende, men det fungerer fint og er bedre end mange mere kendte spil fra større udgivere.

Box2

Nu hvor dværgene har skaffet masser af lækre rumskibe til den sovjetiske front kan vi endelig få afgjort slaget i Ukraine den kolde januar i 1944. Hell's Gate er et spil der i den grad vækker minder, og tankerne flyver tilbage til dengang brætspil om krig var designet til rigtige mandfolk. Regelbøgerne var tunge som programmeringsmanualer, hver enhed var unik og spillet tog 6 timer at gennemføre. Denne urokkelige fokus på historisk korrekthed gik ofte på kompromis med spilbarhed og glæde, som om designerne ikke forstod, eller hvad der nok er mere sandsynligt, ikke ville acceptere at deres brætspil var en abstraktion, en repræsentation af en virkelig begivenhed. På spilæsken angives at det kan spilles 1-2, men hvis man er alene skal man spille mod sig selv. Så lad os være ærlige og sige det er lavet til to spillere.

Selvom vi her er fremme i 2013 kan man stadig tydeligt mærke at spillet er designet af en professor i strategiske studier, hvilket følgende uddrag fra regelbogen er et godt eksempel på: I tur to må ingen tyske enheder flytte væk hvis de starter på eller nærved Korsun Airfield (felt E3), med mindre en sovjetisk enhed har været på et felt nær Korsun tidligere i spillet. Dette grunder naturligvis i virkeligheden, hvor de tyske soldater i Korsun kun måtte marchere ud hvis de kunne se en rød tank eller noget tilsvarende.

2
Det er tørt, koldt og kalkulerende - men samtidig fascinerende

Normalt burde spil med disse forældede mekanikker føles utidssvarende og arkaiske, men Hell's Gate er kort og præcist, det er designet til at vise ét enkelt slag og det kan mærkes. Man skal stadig sørge for at have en sikker forsyningsrute til olie og mad, og der er regler for flere slags vejr der påvirker de fire enhedstyper forskelligt hvilket medfører en hel del bogholderi og opslag i reglerne. Her er intet plastik eller lækker grafik, kun informative, grå papbrikker med tal og... ja faktisk kun tal. Det hele er dog gennemtænkt og så stilrent at man helt tilgiver manglen på farver og liv - dette er følelsen af at være i Ukraine i 1944, en gruppe mennesker der for længst har mistet både deres individualisme og formålet med deres krig. Her er koldt, gråt og trist, og slaget blev ikke afgjort af hotte helte som i amerikanske film. Slaget i Ukraine januar 1944 blev afgjort af kolde beregninger og statistik, og den følelse videregiver Hell's Gate perfekt.

Både Gem Rush og Hell's Gate ender med samme karakter, og selvom de ikke får pulsen op rummer de en vis charme, og er hver især gode bud på en fin fredag aften. Eller måske nærmere en tirsdag aften.

6 /10

About the author

Mikkel Øberg

Mikkel Øberg

Contributor

Barndommen i den kolde ødemark kaldet Grønland har givet ham en naturlig frygt for sollys, så civilingeniørstudiet var det oplagte valg da han kom tilbage til Danmark. Det hårde udeklima under opvæksten affødte en stor interesse for brætspil, startende med Hero Quest og i dag bredt favnende indenfor mange genrer. Tiden der ikke kan dedikeres til pap og papir bruges på at nedtage gamle atomanlæg på Risø. Har været hos Eurogamer siden 2012.

Flere artikler af Mikkel Øberg

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce