Mad Catz S.T.R.I.K.E. 5 - navnet i sig selv lyder overdrevet. Og når du pakker dyret ud af den ekseptionelt store kasse, er keyboardet i sig selv ikke mindre overdrevet.

Udover selve tastaturet, som er i to dele, alfabetet på den ene del, tal og piletaster på den anden, så er der yderligere fem dele i kassen. To håndledsstøtter, en særlig håndledsstøtte til venstre hånd med et hjul og en knap til tommelfingeren, et panel med fire funktionstaster og så det kontrolmodul, som er hjernen i maskineriet. Det er nemt at sætte delene sammen, og der følger endda en lille skruetrækker med. Håndledsstøtterne giver sig selv, men kontrolmodulet kan sættes på i både venstre og højre side. Man kan endda nøjes med at bruge alfabetdelen med kontrolmodulet, hvis der er pladsproblemer på skrivebordet. Eller modul plus numerisk tastatur, hvis en helt lille, kompakt gaming-station er det man har brug for.

1
Skorpion medfølger ikke

En anden ting man lægger mærke til næsten med det samme, er konstruktionskvaliteten på keyboardet. Kraftig plastik monteret sikkert på solide metalplader. Alle ledningerne er kraftige og isolerede. Det er gods det her. Selve tastaturet er i hvert fald. Kontrolmodulet og det lille sidepanel er noget mere tynde i plastikken og føles decideret skrøbelige. Hvor tasterne på tastaturet er kraftige med stor slagdybde og tydeligt feedback, er knapperne på de to ekstra dele flade og upræcise at trykke på.

S.T.R.I.K.E. 5 bryster sig af hele 21 fuldt programmerbare ekstra knapper, og tre forskellige nemt tilgængelige profilstadier, der giver i alt 63 forskellige funktioner. Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det på en måde også. Først og fremmest er kun fem af de ekstra knapper placeret på selve tastaturet, og det er rundt om piletasterne under Delete, End og Page Down. Der er fire på sidepanelet, et tommelfingerhjul - det tæller som to knapper - og knap til tommelfingeren på venstre håndledsstøtte, og så hele ni knapper i en slags ekstra numerisk tastatur oppe på kontrolmodulet. Med andre ord, er der kun seks ekstra knapper tilgængelige for venstre hånd, hvis man ikke skal flytte den alt for langt fra w, a, s og d. Og de fire på siden, er som nævnt af en lidt tvivlsom kvalitet. Så hvis man forestiller sig et typisk MMO, hvor 10 til 15 funktioner skal kunne aktiveres nemt og lynhurtigt, så tilbyder S.T.R.I.K.E. 5 reelt ikke meget mere end hvilket som helst andet keyboard. Sekundære funktioner som at åbne menuerne eller spil, der ikke bygger på refleksreaktioner, kan naturligvis gøre brug af alle 21 knapper.

2
Hvilke er dine tolv yndlingsprogrammer?

Den medfølgende software gør det nemt at programmere de ekstra knapper med alt fra et enkelt valgfrit bogstav til macroer og indbyggede funktioner fra operativsystemet. De ønskede funktioner kan gemmes som en profil, og en profil kan som nævnt have tre stadier, med hver deres valgfri baggrundsfarve. Og man kan så skifte i mellem stadierne direkte fra kontrolmodulet. På den måde kan man sætte en profil op til sine tre yndlingsspil, og skifte mellem dem eller for eksempel setup til sniper, assault og medic i et FPS, med tydelig indikation af hvilket sæt funktioner der er valgt. I modsætning til lignende løsninger til andre produkter, kan den medfølgende software til gengæld ikke selv skifte profil, når man loader et spil eller et program. Det skal gøres manuelt hver eneste gang, hvis ikke en enkelt profil dækker alle ens behov.

Hvor kontrolmodulet, eller E.Y.E. som det hedder, ikke er særlig brugbart under spil, så byder det på adskillige andre funktioner. Man kan slukke for lyset i keyboardet, slå Windows-tasten fra - en virkelig fantastisk detalje når nu der partout skal være en Windows-tast i venstre side - og så typisk "medie kontrol", altså muligheden for at starte, stoppe, pause og så videre i programmer, der afspiller lyd. Og så er der selve øjet. En lille rund LCD skærm, der tjener adskillige formål. Man kan bladre igennem et par indbyggede funktioner, som tæller et ur, et stopur og en timer. Der er volumenkontrol og mulighed for at skrue op og ned for lysstyrken i keyboardet. Men det mest brugbare er dog muligheden for at starte applikationer og spil direkte. I profileditoren er der mulighed for at vælge op til 12 spil eller programmer, som man vil kunne starte direkte fra øjet, og programmets ikon bliver så vist på den lille LCD skærm. Absolut en gimmick feature, men trods alt en relativt brugbar en af slagsen.

3
Frisk fra indpakningen, her hele herligheden

Og det er lidt den overordnede dom over Mad Catz S.T.R.I.K.E. 5: brugbart men lidt for fuld af gimmicks. Selve tastaturet er der ikke noget indvende imod. Super lækker kvalitet og god feedback i selve knapperne - der dog ikke er mekaniske, som ellers er den hellige gral for mange, når det gælder gaming keyboards. Med en vejledende pris på et sted mellem 1500 og 1900 kr, ligger S.T.R.I.K.E. 5 absolut i den dyre ende, og så er det bare ikke godt nok, at så mange af de ekstra taster slet ikke vil kunne bruges reelt under spil. Det er også skuffende at en ellers god funktion som de forskellige profiler, bliver holdt tilbage af forældet software, hvor man manuelt skal skifte mellem dem. Gaming-udstyr må gerne være flashy og lidt corny. Jeg er vild med farver i tastaturer og på mus og så videre. Men det kan også blive for fjollet. S.T.R.I.K.E. 5 har f.eks tre indbyggede timere til cooldown eller respawn. Men jeg kan vitterligt ikke forestille mig et spil, eller en situation - hvornår er den store spell klar igen i et MMO, hvornår spawner jeg igen efter være blevet skudt i et FPS, eller hvor er jeg i min build order i Starcraft 2 - hvor tiden er så vigtig, at den er værd at holde styr på, men samtidig er den ikke nemmere tilgængelig inde i spillet, og der er tid til at flytte fingrene fra keyboardet og tage øjnene fra skærmen. Det er synd, for selve udgangspunktet her, keyboardet, er rigtig godt. De mange ekstra funktioner kan bare ikke leve op til prisskiltet i hverken kvalitet eller funktionalitet.

6 /10

About the author

Janus Hasseriis

Janus Hasseriis

Skribent

Janus kan uden tøven sige til dit ansigt, at han godt kan lide at spille Pokémon. Det er der ikke mange granvoksne mænd der kan. Men der er meget mere i gemmerne hos denne digitale eventyrer og redaktionens eneste oprigtige fan af Halo. Kan i øvrigt se gennem vægge tyndere end 20 cm. Har været hos Eurogamer.dk siden 2009.

Flere artikler af Janus Hasseriis

Kommentarer (1)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.