Football Manager-serien er et regneark - men det er et regneark, der år efter år suger mig ind i en verden af tal, grafer og tekst. Det kan kun lade sig gøre, fordi Football Manager-serien er det absolut tætteste man kommer på fodboldverdenen i spilform. Hvert år vurderes et utal af spillere fra de kendte, mindre kendte og direkte obskure ligaer rundt omkring i verden og hvert år synes Football Manager på nærmest skræmmende vis at kunne forudse de næste store stjerner. Kort sagt - Football Manager-serien har altid været en nøjagtig og realistisk simulation af sporten og det ændrer 2014-versionen ikke på. Eurogamer.dk har fået fingrene i en preview-version af seriens nyeste udspil og jeg har allerede brugt mange timer på at lege med de nye funktioner og ændringer.

2

Det første man vil lægge mærke til, er det helt nye interface. Æstetisk fokuserer Football Manager 2014 på minimalisme, hvilket kommer til udtryk i de stilrene hvide flader og især den lækre opsætning af nyhedsoversigten. Udover den visuelle opgradering har Sports Interactive også ændret ganske drastisk i den skrevne tekst, både i nyheder og i selve interfacet, for at få sprogbruget til at minde mere om den virkelige verdens sportsnyheder. Umiddelbart lader det til, at de store ændringer i interfacet er en fordel. Spillet tager sig noget pænere ud end tidligere og det er stadig let at finde rundt i de enkelte menuer.

Football Manager 2014 byder også på en del ændringer i transfersystemer. Spillet forsøger at give bedre feedback på potentielle handler fra klubber og sportschefer, mens en række ekstra muligheder i selve handlerne er blevet tilføjet. Eksempelvis kan man nu låne en spiller til den klub han lige er købt fra, og man kan også kombinere penge og udlån af spillere i en potentiel handel. En anden af spillets ændringer får man som manager allerede lov til at opleve under det første jobinterview. Nu kan bestyrelsen og manageren hver især præsentere deres visioner for klubben, både ved ansættelsen og ved eventuelle kontraktforhandlinger.

Det er nu også muligt at bede nøglespillere om at tage en snak med utilfredse spillere og generelt lader spillet til at give spilleren langt mere feedback på holdets udvikling end tidligere. Man føler sig i højere grad som manager, fordi man har flere muligheder for at præge holdets kemi i en positiv eller negativ retning, og det gør, at Football Manager 2014 umiddelbart føles mere organisk og dynamisk set i forhold til sine forgængere.

1

Teknisk manglede vores preview-version stadig en del finpudsning, men kampgengivelserne ligner umiddelbart sig selv. Grafisk er der dog tilføjet en række nye detaljer, der får kampene til at se mere realistiske ud. Årets udgivelse byder på flere lyseffekter, langt mere detaljerede animationer og større variation i hændelserne under kampen, hvilket er en stor forbedring.

Football Manager 2014 er æstetisk et stort skridt fremad for serien, men under overfladerne skaber de små ændringer og justeringer igen i år en endnu bedre helhedsoplevelse. Jeg glæder mig allerede til at lege videre når den endelige udgivelse lander!

About the author

Johannes Wørts

Johannes Wørts

Contributor

Johannes sprang let og elegant ungdommen over, for i stedet at blive en gammel og sur mand. Få ting kan dog bringe en smule glæde til hans kolde hjerte, især nørdede rollespil fra PC’ens guldalder i 90’erne, japansk gøgl og omfattende doser fodbold. Når han ikke klikker på dværge, svælger i japansk melodrama og forsøger at føre Aston Villa til europæiske triumfer, overvejer Johannes ofte livets helt store spørgsmål - er Wind Waker eller Morrowind tidernes bedste spil?