Huey-helikopteren er Creedence Clearwater Revival, Paint It Black og Purple Haze. Det er en krig der var tabt på forhånd. Det er et stykke militær hardware der emmer af rock'n roll og hippier i en uimodståelig marihuana-farvet indpakning der får det til at krible i fingrene.

Og det hele er der lige fra første Instant Mission: lyden, den tunge chump-chump lyd fra rotoren, den brede krop og den flade næse. Krigslegetøj bliver bare ikke lækrere end den alderstegne dame der første gang fløj i 1956 og som stadig flyver rundt omkring i verden på alle typer missioner hvor der er brug for en alsidig helikopter uden nøkker og fine fornemmelser.

Bell UH-1 Iroquois, helikopterens officielle navn, kan nu flyves i hvad der uden tvivl er den mest troværdige og realistiske virtuelle gengivelse den har fået nogensinde på PC. Den er stadig officielt i 'beta' så man kan forvente nogle justeringer i den underliggende aerodynamiske model, men det står klart at damen, selvom hun ikke er helt ung, eller måske netop derfor, forventer opvartning. Undertegnede, der uden falsk beskedenhed er en garvet virtuel pilot, fik den selvfølgelig op at flyve i første hug, tog en tur rundt om lufthavnen, og landede den uden at den gik i stykker, men lad mig sige det sådan, at hvis man skal ud og flyve med Air Eurogamer fremover, er det en god idé at huske brækposerne for der er altid en del lad os bare kalde det... turbulens, selv i stille vejr.

2
Bell UH-1 Iroquois fløj første gang i 1956.

Vi har kun haft nogle få timer i selskab med den nye helikopter, men vi vil allerede nu stå på mål for at man med Huey'en, der koster omkring 275 kroner som download, får en helikopter simulation der er så avanceret og realistisk som det er muligt at gøre den på PC i dag, nogle kompetente singleplayer missioner og en kampagne der går ud på at spille helikopter pilot i en fredsbevarende FN-styrke der er udsendt til Georgien.

Fornemmelsen ved at starte en DCS simulator op er uforlignelig i sammenligning med de civile flysimulatorer på markedet i dag (P3D, X-plane 10 og FSX) der alle er fejlbehæftede og irriterende på hver deres måde. DCS-produkter er polerede, næsten fejlfri, og de kører helt flydende uden alle de tekniske problemer man hele tiden skal, undskyld udtrykket, navigere rundt om i de andre simulatorer.

DCS: UH-1H Huey er nyeste skud på stammen i den samling af simulatorer der samlet kaldes for Digital Combat Simulators. Det første man skal installere, er DCS World som er den gratis overbygning der leverer den grafiske brugergrænseflade og en masse basale funktioner. Selvom man ikke gider betale for noget, er der noget at kommer efter i DCS World. Man får nemlig en Su-25 foræret, en masse missioner, en kampagne og mulighed for at gå online med Su-25'eren der dog ikke er modelleret i samme høje detaljegrad som for eksempel Huey'en.

Se med her for lidt vintage stemning fra the 'Nam:

DCS-serien er en ny måde at tænke simulatorer på. Alle produkterne i serien 'taler' sammen, forstået på den måde at man kun er et par museklik fra at flyve sammen med kammeraterne i en online verden hvor de mest avancerede militær simulatorer, fra A-10C'eren over en russiske kamphelikopter Ka-50 til en P-51 Mustang (der fik os til at hæve øjenbrynene da den udkom - hvad laver et gammeldags propelfly lige her?) flyver sammen eller mod hinanden.

Den nye Huey er en ikke mindre end fremragende tilføjelse til det univers Eagle Dynamics og The Fighter Collection er ved at bygge op omkring deres simulatorer. Ambitionerne er tårnhøje, men de bliver indfriet en lille smule med hver ny udgivelse. Efter lanceringen P-51'eren stod man tilbage en følelse af, at Eagle Dynamics måske ikke var helt faste i troen, men den følelse er heldigvis forsvundet til tonerne af Jimi Hendrix og duften af napalm om morgenen.

About the author

Martin Wiinholt

Martin Wiinholt

Editor-in-chief, EG.dk

Martin kan godt lide virkeligheden. Han er faktisk så opslugt af den, at han hver gang chancen byder sig opsøger den i sine favoritgenre blandt krigs- og fartøjssimulationer på pc. Er desuden set tænde for en Wii helt uden at tøve. Har været hos Eurogamer.dk siden 2009.