At finde information på internettet er, som at tage en slurk vand fra en brandslange; kakafonien, det babylonske tårn, der er internettet, har så meget at tilbyde, også indenfor gaming, at man uværgelig drages mod de mest skinnende produkter eller dem der bliver råbt højest om. Og det kan være en skam. En smule omhyggelig foragering afslører ofte små perler.

1
Menu systemet er elegant og effektivt.

På addressen www.armoredbrigade.com finder man et simpelt, lidt støvet, website og et forum med ganske få brugere. Sammen med en energisk og dygtig mand fra Finland, navnet er Juha Kellokoski, aka “Veitikka”, er det lille community ifærd med at udvikle et yderst kompetent krigsspil.

Armored Brigade foregår et eller andet sted mellem 1970 og 1990 - tiden hvor Warszawa Pagten og NATO forsøgte at udkonkurrere hinanden i det mægtigste våbenkapløb verden endnu har set. Heldigvis blev det, bortset fra en hel del mindre krige, der blev udkæmpet ved hjælp af tredjeparter, ved planerne. Spillet har fokus på hvordan slagene i Vesttyskland ville have forløbet hvis den kolde krig var blevet varm, men de mange brugerskabte landkort gør det også muligt at udforske andre konflikt områder.

Selve spillet er i dets nuværende form basalt set en stor scenario editor. Der er en menu hvor man kan vælger enheder, bl.a. fra de tyske, franske, amerikanske, sovjetiske eller finske (huh?) hære, som de så ud i 1980'erne. Normalt ender man på kompagni niveau med en ti-femten køretøjer på hver side og måske nogle kamphelikoptere eller SU-25'ere i nærstøtte, men i og med, at landkortene kan være på til 15 gange 15 kilometer, kan enheder være væsentlig større.

2
Her har vi det zoom level man typisk vil spille på.

Når kampene begynder rykker enhederne rundt i realtid (som man vil sige på dansk) og skyder på hinanden på realistisk vis. Det er lidt svært, at vurdere om spillet simulerer ægte ballistik eller om det er hitpoint baseret, men det føles ok og man lægger mærke til at kampvogne ikke bare 'går i stykker' men mister systemer gradvist. Der er mange fine detaljer i det som man end ikke finder i mange professionelle produkter, bl.a. et super lækkert interface og et menu system de fleste designere burde overveje at kopiere, samt for eksempel muligheden for, at rykke store grupper af enheder i 'formation move' (af en eller anden grund en sjældenhed i krigsspil).

Spillet, der er gratis, er, ligesom så mange andre i genren, et enkeltmandsprojekt og det fejrede faktisk 5 års fødselsdag i denne uge.

'Det værste ved den slags projekter er, at det gennem årene er blevet større og mere komplekst og at der ikke har været en klar plan for hvor projektet er på vej hen. Det betyder at det er blevet sværere at tilføje nye features uden at ødelægge den eksisterende funktionalitet,' siger Juha Kellokoski til Eurogamer. 'Det samme kan siges om ethvert større software projekt. På den anden side er det dejligt når man løser problemerne.'

Vi har fulgt projektet i et par år nu og kan bevidne Juha Kellokoski's bemærkelsesværdige stamina med at gøre projektet til en fuldbyrdet krigsspil.

Grafisk set er spillet klart i den øvre del af klassen indenfor krigsspil. Man ser kamppladsen lige oppefra. Ved maximum zoom er brikkerne små NATO symboler, og ved inderste zoom kan man se enkelte køretøjer og en lille gruppe pixels der gør det ud for soldater. Og når man nævner pixels skal det siges at grafikken på min skærm er noget grovkornet, men i det mindste bevæger de sig flydende og man kan sågar følge kanonerne dreje på kampvognene. Heftig kost i denne nicheverden hvor folk normalt stiller sig helt tilfreds med kompromisløs grafisk minimalisme.

Armored Brigade lider en smule under, at der mangler scenarier og mulighed for at gemme egne scenarier som man kunne dele med andre. Som det ser ud lige nu, kan du selv bestemme hvilke enheder du vil have med og hvor det skal foregå, men resten, for eksempel hvad man skal gøre for at vinde, er baseret på en halv-automatisk missions generator der bestemmer målområder for dig og den computerstyrede fjende.

3
Maximum zoom: to Hind helikoptere er på vej over en skov.

'Det har været rart at få anerkendelse for projektet. Selvom jeg har ikke tjent nogen penge på det er det stadig et moderne krigsspil der kan ses som en slags åndelig efterfølger til de klassiske spil fra Microprose og SSI. Det er den tanke der holder mig igang,' siger Juha Kellokoski.

Af de gratis spil vi har kigget på her på det seneste, er Armored Brigade nok det der er lettest at gå til, bedst designet og et spil som vi klart vil anbefale andre med interesse i krigsspil at følge med i.

Vi afslutter med en opfordring fra Juha: 'Der er i øjeblikket kun en person udover mig der arbejder på spillet. Hvis der er en dansker blandt læserne der har lyst til at tilføje den danske hær til databasen skal han eller hun være mere end velkommen.'

About the author

Martin Wiinholt

Martin Wiinholt

Editor-in-chief, EG.dk

Martin kan godt lide virkeligheden. Han er faktisk så opslugt af den, at han hver gang chancen byder sig opsøger den i sine favoritgenre blandt krigs- og fartøjssimulationer på pc. Er desuden set tænde for en Wii helt uden at tøve. Har været hos Eurogamer.dk siden 2009.