"Jeg synes det er rigtig ærgerligt, at der har udviklet sig denne her ordkrig mellem Spilmuseet og Det Kongelige Bibliotek"

Det er den umiddelbare reaktion fra Steen Bille Larsen, Vicedirektør på Det Kongelige Bibliotek, på den retning som debatten mellem Spilmuseet og Biblioteket har taget, efter at planerne om et eventuelt samarbejde er gået fuldstændigt i hårdknude.

1
Steen Bille Larsen, Vicedirektør på Det Kongelige Bibliotek

"Vi kan ikke forstå, hvorfor Spilmuseet har valgt os som deres modstander i en sag, hvor vi begge to mener, at der skal gøres noget for computerspil i Danmark.", fortæller Steen Bille Larsen til Eurogamer. "Men når Spilmuseet påstår, at vi ikke går ud og løser vores opgaver, så er vi jo nødt til at svare for os. Det er der, sagen ligger, om man så må sige."

En af Spilmuseets kritikpunkter har været, at den bevaringsindsats der gøres i forhold til eksempelvis konsolhardware er, er helt utilstrækkelig. Spilmuseet har således peget på, at Teknisk Museums samling af konsoller udgøres af en Interton VC4000, en Atari 2600, et Master System, en PlayStation og en Xbox, hvilket de mener, slet ikke er godt nok.

"Vi kan ikke forstå, hvorfor Spilmuseet har valgt os som deres modstander i en sag, hvor vi begge to mener, at der skal gøres noget for computerspil i Danmark."

Men Steen Bille Larsen mener, at for det første er det et problem for Teknisk Museum, og ikke biblioteket, hvis det skulle forholde sig sådan. Men ifølge ham, mener Teknisk museum selv "at de indsamler spilkonsoller, således at de har en repræsentativ og dækkende samling. Og så må vi sige, at siden vi har at gøre med dygtige fagfolk, så har vi jo ingen grund til at tro andet, end at det gør de så."

"Men de indsamler ikke alle spilkonsoller, og det indrømmer de åbent. Det kan man så drøfte for eller imod, men de mener ikke selv at det er nødvendigt", siger Steen Bille Larsen om bevaringsindsatsen fra Teknisk Museum.

2
En af Teknisk Museums 6 spillekonsoller. En Interton VC 4000 med tilhørende spil i originale æsker. Produceret i Tyskland og kom på markedet i 1978.

Et andet kritikpunkt rejst af Spilmuseet har været, at det ikke altid er muligt at komme til at spille de spil, som Det kongelige Bibliotek har indsamlet. I modsætning til Spilmuseet, hvor de både indsamler spil og hardware, således at det er muligt også at spille de spil der er indsamlet.

Steen Bille Larsen forklarer, at der faktisk er offentlig adgang til alle de spil de har indsamlet. Men Det Kongelige Bibliotek har bare ikke altid det hardware der skal til, for at kunne afvikle spillene som oprindeligt tænkt. "Men vi har købt de vigtigste spilkonsoller (Wii, 3DS, XB360 og PS3 - red.)", fortæller Steen Bille Larsen. "Pointen er, at der ikke er noget problem i at komme ind og spille spillet, hvis det på nogen måde er teknisk muligt."

Den mest alvorlige kritik, som Spilmuseet har rejst mod Det Kongelige Bibliotek er, at de ikke lever op til deres forpligtigelse om at indsamle og bevare spil, der er vigtige for dansk kulturarv. Ifølge Spilmuseet har Det Kongelige Bibliotek i årene mellem 1998 og 2010 kun indsamlet 1,5 % af de spil der har været på markedet i Danmark. Og slet ingen spil til eksempelvis Xbox eller GameCube.

About the author

Jesper Krogh Kristiansen

Jesper Krogh Kristiansen

Skribent

Jesper kan sit indie udenad. Men det gør ham ikke for stolt til også at straffe kloner på stribe i de brede genrer. Jesper elsker hård metal og lange gåture i Cloakwood - og så har Jesper en gal klæbehjerne og er i øvrigt Nørrebros eneste skæggede ninja. Har været hos Eurogamer.dk siden 2009.

Flere artikler af Jesper Krogh Kristiansen

Kommentarer (0)

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Seneste

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Annonce