Når et våbenfirma laver software

Om flysimulatoren Prepar3d fra Lockheed-Martin

1
Skysystemet her kommer fra en tredieparts firma, REX. Det er lavet til FSX men fungerer fint i P3D. Flyveren er en Cessna 210M fra Carenado.

Flyvning er ikke kreditforeninger og forsikringer og efterløn. Flyvning er det modsatte. Flyvning er frihed på Avgas (slå det op), flyvning er ren luft højt over skyerne, og luften er renere deroppe, det er den altså, og hvorfor skulle den ikke være det - det er jo når alt kommer til alt den samme luft englene ånder. Men hvad hvis man ikke kan flyve, hvis man ikke må, fordi man mangler en lille ting, der hedder et pilotcertifikat?

I skrivende stund er der tre flysimulatorer, der har den nødvendige sans for detaljer til, at de kan løsne op for hverdagens spændetrøje, og ihvertfald to af dem kan sågar forberede dig på et ægte pilotcertifikat, hvis der skulle ligge sådan et ude i din fremtid.

De sidste uger har vi anmeldt Microsoft Flight og X-Plane 10. Den tredje flysimulator, vi har kigget på, er Prepar3d, og hvor diskussionen omkring de andre simulatorer med rette er uafklaret, 'er det her et spil eller noget andet?', er det her hverken et spil i navn eller gavn. Prepar3d laves af et firma, vi normalt ikke skriver om her på sitet, nemlig Lockheed-Martin. Det er det våbenfirma, der blandt meget andet har lavet F-16 flyverne, og som snart er færdig med de nye F-35 Joint Strike Fighters, som Danmark formentlig ender med at købe som erstatning for F-16.

I 2009 lavede Lockheed-Martin en aftale med Microsoft om, at de kunne bruge koden fra Microsofts aldrende Flight Simulator X (fra 2006) som grundlag for at udvikle et omfattende software program, som L-M vist nok har tænkt sig skal bruges til at træne deres kunder i alt fra at operere ubåde til indsættelse af UAV'er og fly på en kampplads.

De sidste tre år har Prepar3d primært været en udviklingsplatform, men for nogle uger siden udvidede Lockheed-Martin mulighederne for, at almindelige mennesker kan bruge deres simulator. Produktet er ikke et forbrugerprodukt som sådan, men hvis man for eksempel ønsker træning i at flyve, eksempelvis som eventuel forberedelse til at tage et pilotcertifikat eller for at holde et certifikat ved lige, kan man købe en licens til Prepar3d for kun 49 USD og bruge den som et normalt softwareprogram hjemme på PC'en.

Og hvad er det så for en størrelse? På overfladen minder P3D meget om Flight Simulator X. Menuerne er de samme, og ved første øjekast giver programmet de samme muligheder: man kan flyve rundt i hele verden, der er gengivet i acceptabel grafisk kvalitet, øve indflyvninger og landinger på over 25.000 lufthavne, ægte VOR, DME og NDB navigation (samt GPS, hvis man er en magelig/slapt anlagt) og øve sig i at flyve en hel masse forskellige fly lige fra klassiske 172'er til de største passagerfly. Derudover er der mulighed for at tilføje ubåde og skibe til simulatoren, idet havbunden på planeten også er del af 'landskabet.'

Jump to comments (0)

About the author

Martin Wiinholt

Martin Wiinholt

Editor-in-chief, EG.dk

Martin kan godt lide virkeligheden. Han er faktisk så opslugt af den, at han hver gang chancen byder sig opsøger den i sine favoritgenre blandt krigs- og fartøjssimulationer på pc. Er desuden set tænde for en Wii helt uden at tøve. Har været hos Eurogamer.dk siden 2009.

Relateret indhold

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Se også...

Shark Laptop G17-70 - Anmeldelse

Kvalitetskomponenter med stærk performance møder designmæssige udfordringer.

EssentieltFinal Fantasy XV - Anmeldelse

Charmerende og rørende roadtrip, kombineret med rigelige mængder japanske særheder.

FeatureSkyrim in Concert - Anmeldelse

Bethesdas eventyr er lige så fremragende, selvom man blot lytter til musikken.

Kommentarer (0)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

Hide low-scoring comments
Sortering
Threading