Eurogamer.dk

Battlefield 1943

Årets bedste tilbud til skydegale finanskriseramte.

Battlefield 1943 er noget så genialt tænkt som en genfødsel af BF 1942, som så lyset på PC for syv år siden. Spillet var svenske DICEs definitive første hit som spiludvikler. Det var fantastisk den gang og er med ugens nyudgivelse i poleret HD-grafik leveret af Frostbite-programkoden, lidt af et fund til en 100-mand via Xbox Live og PSN. I det hele taget er spiloplevelsen på højde med de bedste konsolspil til fuld pris, hvilket alene burde være grund til at sætte installationen i gang nu, mens du læser videre.

Hmm, årets bedste download? Det lyder smart, men det passer. DICE har taget en chance med konceptet og til en billig penge udgivet noget af deres bedst sammentømrede tidsfordriv, som time efter time får 24 spillere til at gå op i en højere enhed i kampen om tre temmelig afgrænsede, virtuelle kamparealer. Der er ingen grund til at læse manualen, for princippet er simpelt: dræb eller dø. Dør du først én gang, fordi du står stille, har du som minimum lært at bevæge dig næste gang, måske endda at gå i dækning og sondere terrænet omkring dig. Måske finder du endda på at løbe i en enhed med et par holdkammerater, hvem ved. Eller står du og camper ved flyene og skyder efter dine kammerater? DICE kan desværre ikke eliminere dumme spillere, men i det mindste er det ikke længere muligt at smadre ubemandede flyve- og køretøjer ved deres spawn point, ligesom du ikke tager skade af ild fra dine holdkammerater. Og lidt æv for det.

Battlefield 1943 er, som nævnt, et enormt tilgængeligt FPS, hvor spillerne - foruden at storme rundt til fods også kan styre jeeps, tanks, antilyftskytskanoner, fly og strategiske bombardamenter - kastes ud i et af de mest velafbalancerede, gennemførte spilkoncepter set til DLC-pris denne generation. Og hvor det nyligt udgivede Battlefield Heroes til PC spiller på selvironien og sarkasmen, er BF 1943 egentlig en hæderlig tilbagevenden til DICEs version af Anden Verdenskrig, som på tværs af de tre velkendte, øbaserede baner Wake, Iwo-Jima og Guadalcanal, emmer af øredøvende luftsirener, bombardementer, splintrende bambus, skudsalver og opråb, i nogle yderst indlevende kampe mellem amerikanske og japanske styrker.

2

Kækt nok bomber han flaget under sig, før han tænker på sin forfølger. Styringen af flyene er utroligt ligetil - men det kræver tid at blive præcis med den. Hvis du er heldig, når du at hoppe ud i faldskærm. Hvis du er endnu mere heldig, lander du med livet i behold.

Hvis du ikke er bekendt med spilprincippet bag Battlefield-serien, handler hver bane i Battlefield 1943 om at indtage op til fem flag fordelt på banen. Holdet med færrest baser vil miste points hurtigere end modstanderen, men fordi baserne skifter hænder så hurtigt, er gameplayet utroligt dynamisk og omskifteligt i en næste udmattende grad. Det er et helvede at spille med folk, der ikke aner, hvad spillet egentlig handler om, lige meget om de har en riffel, en maskinpistol eller et gevær med kikkertsigte – som lemminger økser de af sted, ud over marker og enge mod den visse død. Det er nu alligevel sygeligt fantastisk at se på. Det smukke ved konsolversionen, hvad angår lige netop spilbalancen, er dog, at alle sidder på samme hardware, med samme trådløse controller mellem hænderne. Så når du møder en god skytte, som fra lang afstand river baghovedet af dig med en helt almindelig riffel, eller måske hans pistol, fordi hans Sniperriffel er løbet tør, kan grunden ikke være anden, end at han er god. Eller også stod du stille. Igen.

Præcis som i Battlefield 1942 er der udfordringer ved alle former for manøvrering og skudveksling, hvad enten du som spurtende fodsoldat pinger fra det ene dække til det andet, kører en metalkværnende tung kampvogn op af en 30 grader stejl klippevæg, mens du banker store projektiler ud over kampskuepladsen og det blinkende flag derovre til venstre - eller svæver med flymotoren slukket og vinden skrigende om ørerne i et kamikaze-inspireret bombedyk mod fjendtligt materiel, ja, så er og bliver Battlefield 1943 et spil, som stræberne uundgåeligt vil ende med at blive sindssygt gode til, mens nybegynderen gang på gang ender som kanonføde. Men sådan var krigen jo også: nogen ville leve, mens andre åbenbart var på skovtur. Læs: hardcore gameren vil være bedst, mens casual gameren synes, det er spændende blot at være til stede. Værs’go, her er den klassiske, forudsigelige AI, du kender fra så mange dyrekøbte singleplayer-spil. Og så er det ikke en gang DICEs skyld.

Wake, Iwo-Jima og Guadalcanal , de tre baner, som udgør spillets umiddelbare spilgrundlag, er temmelig forskellige, på trods af at der i alle tilfælde er tale om øer med et hangarskib per hold på hver side af landmassen. Man må formode, at det teknisk set har ligge i DICEs interesse at holde sig til det afgrænsede landområde, som samtidig giver rig mulighed for brugen af AA-kanonerne på hvert hangarskib, samt de to fly, som findes parkeret her. Således starter hver bane med et heftigt rush af troppe fra hangarskibene mod land i åbne transportskibe med to maskinkanoner på hver og plads til i alt syv mand per skib. Oftest sejler én mand af sted i hver. Til sidst gør du det også. Spillet er og bliver ikke bedre end dine med- og modspillere.

4

Kamp om flaget ved amerikanernes umiddelbart nærmeste base efter landgangen på Iwo-Jima. Læg mærke til Sushi-kokken med ingredienserne udenpå tøjet.

Wake Island, eller Sniper Island, er lidt speciel med sin hesteskoform og gennemsigtighed, mens Iwo-Jima er tung i den ene ende med et flag på en bjergtop, der er temmelig let at forsvare mod landstyrker og har god udsigt til de to tilstødende flag. Der er ellers ikke mange baser, som gør det muligt for en snigskytte på én gang at forsvare, mens han skyder til måls mod en fjendtlig base. Jo, på Guadalcanal, som virkelig er en kuperet bane for tankførere og snigskytter, er der i midten også en centrals placeret base, som med lidt snilde giver skudlinje til to-tre baser. Grundet de faste startpunkter i vandet, vil der altid være en til to baser, som hører til blandt favoritterne for enten japanerne eller amerikanerne, mens der kæmpes lidt mindre intenst om de resterende baser.

Kommentarer (2)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...