Eurogamer.dk

AOC U3477PQU - Anmeldelse

21:9 Master Race

AOC er på ingen måde en ny deltager på det stadigt voksende skærmmarked, men har tidligere haft problemer med at konkurrere med etablerede giganter, såsom Asus, Samsung og LG, når det handlede om ren og skær billedekvalitet på de valgte paneler. I stedet har de fundet sig en plads, hvor de har tilbudt produkter der appellerede til dem, hvor en økonomisk overkommelig skærm lå øverst på prioriteringslisten. Der er dog sket meget med AOC siden og firmaets ambitionsniveau har haft gevaldigt vokseværk. Jeg kiggede for kort tid siden nærmere på deres G2460PG, der må siges at være en ganske flot G-Sync-debut fra folkene hos AOC. Dagens emne markerer endnu et kapitel i firmaets vokseværk - ret så bogstaveligt faktisk.

Design og Features

Vi har nemlig at gøre med en mastodont af en skærm på hele 34 tommer, strukket ud i et cinematisk ultrawide-format på 21:9, med en opløsning på 3440x1440, med dertilhørende IPS-panel der måler 82,5 cm x 37 cm. Jeg skal beherske mig selv, for ikke blot at springe til min konklusion og prædike om, hvorfor jeg mener at det her er skærmen over dem alle. Vi kan starte med indpakningen: AOC har i min optik ramt plet hvis vi kigger på den fysiske præsentation. Designet er industrialistisk, afdæmpet og simpelt i sit udtryk, og er udført i glossy sort med et metalisk finish på dele af standeren, hele foden samt rundt langs ydersiden af panelets ramme. U3477PQUs panel er desuden omgivet af et ultra slankt bezel, der ligger i plan med selve panelet. Skærmens bezel måler blot 1 centimeter i siderne og på toppen, mens det på undersiden er oppe og ramme 2 cm.

2

Konstruktionen er robust og især den metalliske fod en ekstrem tung og stabil, og holder trods det brede format skærmen stabiliseret og forhindrer uønskede vibrationer. U3477PQUs indstillingsmuligheder består af en drejefunktion, tilt, en højdejustering på op til 18cm, der også gør det muligt at rotere skærmen om i portræt-mode, til programmører eller grafiske designere der ønsker sig en lille meters lodret arbejdsrum at kode og tegne i. Har man planer om at montere sin skærm på en monitor-arm, så er det ikke noget problem, da AOC har designet deres U3477PQU med et VESA-100 beslag.

Tilslutningsmulighederne på skærmens bagside består af en DisplayPort 1.2, HDMI, DVI og VGA-indgang. Dog er det en nødvendighed at benytte sig af Displayport hvis ikke man vil begrænses til 30Hz, istedet for de 60Hz som er skærmens maksimale opdateringsfrekvens. Alle kabler følger dog med, så det er heldigvis ikke noget der bliver et problem. Derudover finder vi også to 3,5mm-indgange til høretelefoner og mikrofon og på højre side af skærmen er der placeret en integreret USB-hub, der indeholder to USB 2.0 og to USB 3.0-indgange - den ene af sidstnævnte værende en "high charge"-variant til hurtigere opladning af tilsluttede enheder.

AOC har også udstyret U3477PQU med to softwareapplikationer, der gør den en del nemmere at bruge i det daglige. Først har vi i-menu, der lader dig indstille og finjustere alt fra kontrast, styrke på bagrundsbelysning, til farvemætning, gamma og meget mere via et stykke software, frem for at skulle famle i blinde efter knapperne på undersiden af skærmens panel. Det andet program er Screen+, der lader dig indfri skærmens fulde potentiale ved at opdele panelet i et nummeret gitter-layout, hvorefter man kan benytte sig af drag and drop med de forskellige vinduer eller programmer, der derefter automatisk fylder den valgte kasse ud. Det er en smart feature der gør multitasking let som en leg og da der er en del forskellige pre-definerede opsætninger tilgængelige, så er der formegentlig også en der passer til lige netop dít behov.

3

Billedkvalitet og Test

Glem 4K for nu - 21:9 er det nye sort. Hele UltraWide-formatet har været stødt stigende i det sidste års tid og varianter på 29 tommer, i 2560 x 1080, findes også derude til en billigere pris. Dog mener jeg at det er i 34"-formatet at denne noget alternative formfaktor virkelig skinner, da 1440p, for mig om ikke andet, i skrivende stund er noget nær den optimale horizontale opløsning, da skaleringsproblemer i Windows aldrig går hen og bliver et problem, samtidig med at man stadig kan afvikle spil med hardware, der på trods af at være high-end, stadig er realistisk for os dødelige - noget som det er svært at sige om 4K-gaming ved 60 FPS.

Med WQHD-opløsningen på 3440x1440 har vi nemlig "kun" at gøre med ca. 40% flere pixels end det er tilfældet med 1440p-standarden på 2560x1440, hvilket betyder, at man kan klare sig med eksempelvis et enkelt GTX 980 eller R9 290X, hvor en 4K-skærm til sammenligning ligger inde med hele 120% flere pixels og derfor også kræver ugudelige GPU-konfigurationer for at køre optimalt. Om det handler om arbejde og produktivitet eller film og spil, så er U3477PQU en åbenbaring, der præcis lige som det var tilfældet med G-Sync, skal opleves med egne øjne, før man, i U3477PQUs tilfælde, rigtigt kan værdsætte den effekt som små fem millioner pixels strukket ud i 21:9 har på oplevelsen. Og appropos G-Sync, så er det noget nær det eneste jeg kunne forstille mig ville gøre denne skærm bedre. Men U3477PQU er nu engang ikke designet til spil, hvilket forklarer hvorfor vi ikke ser et af Nvidias nye moduler under kølerhjelmen.

4

Alt andet lige, så bliver især første og tredjeperson-spil til en helt anden oplevelse, hvor spilmiljøet føles autentisk - som om man bliver suget ind i det univers man spiller i. Formatet, opløsningen, kombineret med en smukt IPS-panel omgivet af anonyme bezels, giver en nærmest Eyefinity-esque oplevelse i én og samme skærm, uden af skulle døje med de problemer der kan følge med et sådan setup. Skærmbelægningen bør også nævnes, da jeg mener det er en nærmest perfekt blanding af mat Anti-Glare og blank glas-coating, hvilket betyder at man undgår uønskede refleksioner, samtidig med at farverne bliver en smule mere levende og bedre formår at hoppe ud af skærmen. Det er værd at huske på, at der stadig er nogle spil der ikke understøtter 21:9-formatet og hvor man istedet ville skulle nøjes med en opløsning på 2560x1440, med to sorte kolonner på hver side af billedet. Det samme gælder videomateriale, hvoraf klart størstedelen kun er tilgængeligt i 16:9.

Konklusion

Der er i virkeligheden ikke meget andet at sige end at AOCs nye flagskib er et produkt der kategorisk leverer varen og en skærm som er et must buy for alle som både leder efter en monitor til professionelt brug, såvel som at til at spille spil på. Med sine 60Hz, 5ms-responstid og manglende G-Sync-modul, kommer den ikke ikke op og røre ved hverken Asus' ROG Swift eller AOCs egen G2460PG når det handler om rå respons, inputlag og andre hastighedsbeskrivende kategorier.

Så er man typen der sværger til antal frames før alt andet, så er en af ovennævnte modeller nok at fortrække. Men nu kan jeg ikke beskyldes for at være professionel Counter Strike-spiller og vil derfor til hver en tid vælge U3477PQUs kvaliteter højere end de andre skærmes features. Og så er der garantien, som AOC har valgt at smide op i tre år, hvilket er betryggende hvis man vælger at skille sig af med de 5.400kr, som det koster at anskaffe sig dette bæst af en skærm. Det er et niche-produkt, bevares, men hvis du ved at du vil få gavn af det store format og de mange pixels, så kunne dette meget vel være skærmen du har gået og ventet på.

Du kan læse de komplette specifikationer for U3477PQU på AOCs hjemmeside.

1

Kommentarer (7)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...