Eurogamer.dk

Pro Evolution Soccer 2014 - Anmeldelse

Lets get dirty!

FIFA 14 ramte butikshylderne for et par uger siden, og selvom det med garanti har mættet fodboldlysten for en stor del af konsol-fodboldspillerne rundt omkring i landet, så sidder der nok nogen stykker tilbage, der trofast har ventet på Konamis udgivelse af Pro Evolution Soccer 2014. Ventetiden er forbi!

PES 2014 er nemlig ude, og med det, et nyt kapitel af en fodboldserie der bare nægter at bøje sig for overmagten. For snakker vi fodboldtitler er det naturligvis umuligt at komme udenom giganttitlen FIFA, og det er samtidigt nemt at forfalde til sammenligninger af disse to titler - hvilket jeg selv kom til tilbage i 2011 - selvom det langt fra gør PES ret.

I år er min fremgangsmåde anderledes. I en anerkendelse af at PES og FIFA har vidt forskelligt fokus, styrker og svagheder vil jeg derfor fra start gøre én ting klart: Er du til dybt gameplay på manager-delen, skal dine spillere og hold have navne du kender fra virkeligheden og er du til fodbold-kortspil og statsnørderi? Ja, så kan du lige så godt stoppe med at læse nu, for i så fald er FIFA spillet du leder efter. Er du derimod interesseret i en bundsolid oplevelse på selve grønsværen og i at bruge mere tid på banen end på alt det organisatoriske udenom, ja så læs endeligt videre, for PES 2014 er bedre end nogensinde før, og har masser at tilbyde kræsne fodboldteknikere der hvor det hele tæller: på banen.

Og med dette, skulle ordet FIFA gerne være brugt for sidste gang i denne anmeldelse. Næsten i hvert fald.

Som nævnt i indledningen har Konamis tilgang til fodbold altid været mere arkade-agtig. Om det skyldes et budget der ikke kan måle sig med konkurrenternes, eller om det simpelthen er fordi vi har at gøre med et af de firmaer der var blandt de absolutte konger under arkademaskinernes storhedstid, skal stå usagt. Faktum er dog, at man har bibeholdt forholdsvist få game modes (der dog indbefatter en stadig bedre onlinedel), og fortsat har fokus på at få spilleren hurtigt ud på banen uden alt for megen tagen stilling til opstilling, taktik og spillermateriale.

1

Den nye grafikmotor brillerer ikke kun på banen - også omgivelserne ser godt ud!

Og man forstår det faktisk godt - PES seriens styrke har altid været på grønsværen. Med PES 2014 får fans af serien den første godte i form af en stærkt forbedret grafik- og fysikmotor. Aldrig har en digital fodbold føltes bedre, og aldrig har man som spiller haft adgang til et mere innovativt og gennemført controller-setup. Kontrollen med bolden og dine spillere har ganske enkelt aldrig været bedre, og denne anden godte præsenteres endda igennem en stribe træningsscenarier og træningsvideoer, der gør det muligt at perfektionere sine moves før man stævner ud på første eventyr i en af spillets indbyggede turneringer.

I toppen af genialitets-skalaen finder vi muligheden for at override spillets automatiske afleverings-hjælp midt i kampen, hvilket giver dig mulighed for at lægge en 100% manuel dyb aflevering til en spiller du pludselig ser fri, uden at være tvunget til ellers at spille med manuel styring generelt. Det nye first touch system er også en kærkommen tilføjelse, der som navnet antyder, gør det muligt at foretage en førsteberøring i en given retning, og umiddelbart derefter tage et træk i en anden retning. Systemet foregår ved brug af begge analoger og giver nogle helt eminente muligheder for at finte sig ud af trænge situationer.

Ved dødbolds situationer som frispark og straffespark gør PES 2014 brug af et system, der kombinerer evner indenfor netop disse discipliner, med en tilfældighedsfaktor baseret på den risiko du er villig til at løbe. Jo hårdere du skyder, jo mere upræcist bliver dit skud, og jo mere er du derfor nødt til at placere bolden mod midten af målet for at være sikker på at den rammer indenfor målrammen. Systemet betyder, at det er en god idé virkeligt at overveje skudhastighed kontra placering, når eksempelvis et frispark skal afvikles.

2

Dueller, dødboldssituationer eller hovedstød. Kontrollen af dine spillere I PES har aldrig været bedre.

Ser vi på antallet af game modes, er der vanen tro nedprioriteret på dette område. Udover muligheden for at gå direkte ind i en træningskamp, er der derfor kun mulighed for at starte en af de licenserede turneringer, en - stærkt begrænset - karrieredel og en lidt mere interessant onlinedel. Og nå ja, så er "Become a Legend" også tilføjet, hvilket giver dig muligheden for at spille som en enkelt spiller - herunder målmanden... Hvor er det nu jeg har set det før?

Og nu vi er ved det, så lad os da bare tage licensdelen med det samme, for det er med garanti et kæmpe turn-off for mange. De manglende licenser betyder blandt andet, at den engelske liga indeholder hold som "North London" (Manchester United) og London FC (Chelsea), med nogle spillernavne der er kreative omskrivninger af spillernes rigtige navn. Endvidere er der kun få europæiske hold med udenfor de største ligaer. Fra Danmark må vi derfor nøjes med FCK og FC Nordsjælland, hvis vi vil brillere med danske hold. Champions League og de andre store UEFA turneringer er fuldt licenserede, men af en eller anden grund indbefatter det ikke alle holdene der deltager.

Onlinedelen er en viderebygning af offline karrieredelingen, hvori du skal bygge dit hold op omkring et lønloft (som vi kender det fra f.eks NFL), og hvor du herefter igennem kampe mod andre spillere, optjener point til at forbedre dit hold med, og dermed - forhåbentligt - dine chancer for at avancere i din liga. Ligaerne du kan spille ind er inddelt efter spillestil, hvilket dog ikke betyder at du er tvunget til at spille på en bestemt måde i hver liga, men som derimod betyder at en bestemt type spillere er billigere i den pågældende liga. Eksempelvis er tekniske spillere billigere i den tekniske "Continental" liga, hvorimod defensive spillere er på tilbud i den mere defensivt orienterede "Lega Catenaccio".

Som det ses i videoen herunder afvikles frispark og straffespark bedre og mere realistisk end før.

På bundlinjen er der dog ikke nogen tvivl om, at både onlinedelen, karrieredelen og i det hele taget managerdelen af PES 2014, er lige så begrænset og (for nogen) mangelfuld som det har været tilfældet de forgangne år. Fokus er fortsat på spillet på banen, og ikke på nørklen med stats, indøvede taktikker og specielle opstillinger. Mulighederne for tilpasning af dit hold er der, men de er begrænsede og ofte besværlige, og det er helt tydeligt at det ikke er her man har lagt sine kræfter.

Til gengæld byder PES 2014 igen i år på en fodboldoplevelse, der er fuldt ud konkurrencedygtig med, og i mine øjne langt hen af vejen også bedre end, FIFAs. Dertil kommer, at PES i mine øjne stadigvæk er en nemmere titel at gå til og lære som ny spiller, og at kampene som følge deraf ofte er langt mere balancerede, åbne og målrige. Den nye grafikmotor er samtidigt med til at få PES helt op på siden af FIFA i den grafiske præsentation, og selvom det sker på bekostning af enkelte problemer med frameraten og nogle loadtider der grænser sig det uacceptable, så vinder PES 2014 stadigt på plænen.

8 / 10

Pro Evolution Soccer 2014 - Anmeldelse Rasmus Max Petersen Lets get dirty! 2013-10-15T20:10:00+02:00 8 10

Kommentarer (1)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...