Eurogamer.dk

Analyse: Hvor fed bliver grafikken i PlayStation 4?

Eurogamer.dk ser nærmere på, hvad den nyannoncerede Playstation 4 kan med grafikken

Med 8 GB RAM overraskede Sony manges forventninger. Læs hvad du kan forvente af konsollen.

Sony har - dog uden at vise os selve konsollen - givet os det første indblik i, hvad de vil med Playstation 4. Konsollen, der udkommer sidst på året i USA og sandsynligvis i starten af 2014 i Danmark. I kølvandet på deres presseshow har Eurogamer fået tilsendt de officielle specifikationer, og de stemmer for det meste overens med dem, vi igennem de seneste uger har brugt til at analysere det grafiske potentiale i PS4 og Xbox-konsollen.

Der var dog nogle spændende overraskelser.

Playstation 4 får intet mindre end 8 GB af den ultrahurtige GDDR5 RAM. Før troede vi, at der 'kun' ville være 4 GB ombord. Nyheden om opgraderingen kom ikke kun som en overraskelse for Eurogamer, men også for mange spiludviklere, der ellers mente at have styr på Sonys nye hardware. Opgraderingen gør Sonys Playstation 4 til den teknologisk mest avancerede konsol blandt de kommende modeller, med mindre Microsoft overrasker lige så meget med den næste Xbox.

Alene ud fra beskrivelserne bliver der tale om et fabelagtigt stykke ingeniørarbejde. Sony producerer ikke selv RAM-hukommelse, men køber det i stedet fra tredjeparter. Derfor kan de ikke vige udenom de gængse standardmodeller. Og hukommelse af typen GDDR 5, som for tiden bruges i pc-grafikkort, findes i sin mest koncentrerede form i blokke á 512 MB. Med mindre Sony har fået adgang til større - hvilket ikke forekommer sandsynligt - så er Playstation 4 udstyret med hele 16 af disse moduler. Disse komponenter skal alle kommunikere med hinanden uden at tabe båndbredde til flaskehalse. Sammenligner man med pc-markedet, vil man opdage, at selv det nye supergrafikkort, NVIDIA GeForce Titan, 'kun' har 6 GB GDDR5 RAM. PS4 bliver med andre ord ultrahurtig.

Vi tolker det som et vigtigt signal fra Sony til sine udviklere om, at de har lært en lektie fra PS3's meget specielle og skræddersyede arkitektur. At dele RAM-hukommelsen i mindre funktionelle enheder har ikke fungeret optimalt, og i stedet er den nye, strømlinede unified-metode meget mere effektiv. 8 GB samlet RAM er bedre end 2 x 4 GB særskilt. Men hvordan Sony har sammensat systemet, er faktisk en gåde. Havde man spurgt folk for et par måneder siden, ville de mene, at 2 GB GDDR5 formentlig var et maksimum, og 4 GB GDDR5 RAM meget optimistisk. Sonys motiver til at gå planken ud er spændende at analysere, men det virker som om, at de har lyttet til rygterne om Microsofts planlagte 8 GB RAM i den næste Xbox. Microsoft vil dog efter sigende bruge den langsommere DDR3 RAM. For Microsoft bliver det en økonomisk løsning, for Sony vil uden tvivl lande meget højt, når man regner de samlede produktionsomkostninger ud.

Hvad betyder disse valg for Sonys bud på en next-gen-spiloplevelse? Først og fremmest, så betyder de 8 GB RAM, at med mindre Microsoft laver vældigt om på deres næste Xbox knap et halvt år før den forventes at udkomme (mao. meget usandsynligt), så vil Playstation have et markant teknologisk forspring. GDDR5 har lidt højere latency end DDR3, men båndbredden er til gengæld i en helt anden liga. Når man blander det med en ny Radeon-chip, vil PS3-udviklerne på ingen måde mangle ydeevne at programmere til. Og historisk set fortæller udviklerne gang på gang, at det er hukommelse, der afgør en konsols levetid. For hver konsolgeneration bliver konsollerne typisk 6-8 gange hurtigere, men denne gang er det mere sandsynligt, at vi opnår en forbedring på en faktor 16.

Bekræftet: x86-64 Jaguar, Radeon GPU

RAM-opgraderingen var den største overraskelse til Sonys presseevent, men det var bestemt ikke den eneste. Vi fik bekræftet, at Playstation 4 anvender en Jaguar CPU fra AMD, der er opbygget som en x86, men med 64-bit (deraf kodenavnet x86-64). Den teoretiske ydeevne ligger på 1,84 teraflops med 18 Compute Units, der hver især kan håndtere unikke opgaver fra udviklernes programmering.

Den anslåede regnekraft betyder, at grafikhardwaren sandsynligvis ligger på 800 MHz i frekvens. Båndbredden for GDDR 5 RAM er på 176 GB/s, så effektivt set er det i stand til at yde en effektiv frekvens på 5,5 GHz. Det svarer til de fleste nuværende Radeon-grafikkort til pc. Tidligere var det også rygtet, at Sony ville reservere op til fire Compute Units til specifikke, låste opgaver, men det bliver ikke tilfældet. Udviklerne kan frit råde over alle 18 CU til opgaver såsom kunstig intelligens, skyggeeffekter eller fysikberegninger.

"Sony har indbygget en hardwarebaseret videoafkoder, og de planlægger at bruge den til ret meget. Mulighederne for at dele sine spiloplevelser var en af de store ting til Sonys konference."

Blu-Ray-drevet bliver væsentligt hurtigere med 6x-hastighed, der erstatter 2x-hastigheden i PS3. Med CAV-teknologien oven i, vil den maksimale hastighed være 27 MB/s i begrænsede dele af skiven. Tallene tyder på, at Sony selv producerer sine Blu-Ray-drev og derfor kan presse prisen og sikre en prisvenlig 50 GB dual-layer løsning. Med andre ord skal vi ikke forvente spændende nye 100 GB quad-layer-medier, for de kommer først engang i fremtiden, når 4K-opløsninger bliver standarden i film.

Faktisk venter der en designmæssig udfordring for udviklerne i Blu-Ray-mediet. De skal sørge for, at læsehastigheden på 27 GB/s harmonerer med den ultrahurtige RAM's meget store båndbredde. Det kan blive svært at få data læsset hurtigt nok over, men der vil være mange mulige løsninger, hvor man inddrager harddisken (der typisk læser over 100 MB/s) til at gemme midlertidigt komprimeret data. En lang række PS3-titler bruger allerede denne 'stealth install'-tilgang. Vi håber dog, at Sony har designet sig ud af kravene om tvungen installering af spil, som man ofte oplever i PS3-spil. Det skal være så gnidningsfrit som muligt at spille, og det virker som en del af budskabet til Sonys show.

Playstation 4 får også forskellige porte, bl.a. USB 3.0, hvor vi har set to stk. i udviklerversionen. Derudover er der HDMI, multi-AV og optisk udgang. En ny aux-indgang er sandsynligvis reserveret til Playstation 4 Eye og andre fremtidigt Sony-tilbehør.

"De to bogstaver 'pc' indgik mange gange i PS4-fremvisningen. Den nye konsol bygger på ganske normal AMD-teknologi, og det kan faktisk være et meget smart valg."

Sig det ikke til nogen, men: mange af de eksterne udvikleres spil til Sony-showet blev afviklet på en pc og ikke på Playstation 4. Fx Ubisofts Watch Dogs.

Alt det andet

Endelig var der mange facetter, som Sony ikke har skrev med i specifikationerne, men alligevel viste til showet. En vigtig del var streamingmulighederne, som ligger i den dedikerede videochip i Playstation 4. Med denne har konsollen én dedikeret komponent, der får til opgave hhv. at modtage og afkode samt kode og afsende video til og fra internettet. Det kan bl.a. bruges til samarbejdet med Playstation Vita, som vi i den grad fik at se. Vi vidste godt, at det kom, men ikke, at Sony ville bruge så stor en del af deres show til netop denne del. Men det var der, og det virkede fremragende. 1080p er de facto målsætningen med opløsningen i PS4-spillene, og det betyder, at vi med nutidens båndbredde formentlig kan håndtere det med hjemmenetværk og hurtige(re) internetforbindelser.

'Remote play' er dog kun en brøkdel af mulighederne, for Sony viste faktisk meget kreativitet i deres brug af teknologien. Eksempelvis blev noget af spiltiden med Killzone Shadow Fall uploadet til spillets Facebook-side. Muligheden for at 'spectate' dine venners spilsessioner med indbyggede kommentarværktøjer er også meget spændende. Vi glæder os også til at se, hvordan man bliver i stand til at hoppe ind og ud af andres spil og tage kontrollen med deres igangværende spil. Det kræver meget nyskabende cloudteknologi.

"Sony håber, at Remote Play bliver en hjørnesten mellem PS Vita og PS4. Vi tvivler dog på, at det kan stimulere Vita-salget."

Knap så malende var beskrivelsen af cloud-gaming, som dog bliver en stor del af Playstation 4. Den ultimative vision er at give adgang til et kæmpe bibliotek af Playstation-spil helt tilbage fra PS1-dagene, samt alle håndholdte spil. Vi ser ingen problemer med at få ældre spil til at køre via Gaikai-teknologi, men det bliver en udfordring at få PS3-biblioteket ombord. Der er trods alt 3.000 spil. I Sonys pressemateriale læser vi mellem linjerne en erkendelse af, at folks internetforbindelser endnu ikke er stærke nok til fuld streaming af 1080p. Derfor vil de prøve nogle mindre ting såsom demoer og smagsprøver.

Der blev også snakket nye moduler, der skal håndtere download af spil og patches i baggrunden. Eurogamers kilder fortæller, at det bliver en ARM-chip målrettet denne funktion samt evnen til at gemme en 'state', så du kan slukke og tænde nøjagtigt hvor du befinder dig i et spil. Der går formentlig 512 MB RAM til disse to ting og andre essentielle funktioner.

Og hvad så med spillene?

For 13 år siden rejste Eurogamer til Tokyo Game Show for at se de nye spil, der dengang ville udkomme til Playstation 2. Der var bl.a. Gran Turismo 2000, som skulle være en premieretitel, men aldrig udkom. Dengang var springet fra PS1 til PS2 enormt, men principielt bød PS2 ikke på en ny måde at spille på. Det var så at sige 'Playstation 1+', og først efter flere år kom konsollens specielle hardware til sin ret.

Vores mavefornemmelse er den samme med Playstation 4. Der er fed teknologi, troværdighed og nærvær, men vi er ikke imponerede over spillene.

Killzone Shadow Fall var stort og havde flot animation, men sætter man videoen op imod Crysis 3 eller endda Crysis 2, er Guerrilla Games faldet af på den i forhold til deres vanlige fornemmelse for grafik. Driveclub satsede butikken på sociale funktioner, men de genskabte ikke de følelser, som et nyt Gran Turismo plejer at provokere. Faktisk var vores indtryk, at bilerne var mere detaljerige indeni i Gran Turismo 5. Knack så rigtig sjovt ud, men lad os sige det sådan, at de udsendte screenshots er for opstillede og polerede til at give et indtryk af grafikken. Vi ved heller ikke, om inFamous: Second Son var reel in-game-grafik eller video skabt på forhånd.

"Indtrykket af Playstation 4 er, at den har evnerne, men at det vil tage tid for udviklerne at få et greb om både hardware og nyskabelser."

Enkelte af spillene kørte bevidst på pc-maskiner, da bl.a. Ubisoft Montreal ikke har modtaget et endeligt udviklingsværktøj endnu. Denne mangel på dev-kits har formentlig også været afgørende for hvilke spil, der i det hele taget kom med til Sony-showet. Watch Dogs kørte på en pc med PS4-agtige indstillinger, og i Square-Enix's tilfælde var det en gammel, genbrugt video.

Vi står dog håbefulde tilbage, for der er oprigtigt talt meget saft og kraft i Playstation 4. Vi har sandsynligvis kun set glimt af, hvad konsollen kan, når udviklerne får fat i hardwaren og værktøjerne og lader deres kreativitet buldre derudaf. En bekymring kan dog være, at vi i det første stykke tid med PS4 får spil, der ser pænere ud til pc.

Det tunge skyts bliver først kørt i stilling, når spilmessen E3 løber af stablen til juni i Los Angeles. Der skal vi se, hvad Naughty Dog og Sony Santa Monica brygger på, og det kan kun blive spændende.

Kommentarer (6)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...