Eurogamer.dk

Retrospektiv: 200 års krigspil

I år fylder krigspillet 200 år. Gæt hvem der opfandt det? Se vores Hall of Fame.

I år er det 200 år siden at to tyske officerer opfandt krigsspillet. I 1812 havde tyskerne i en årrække igen og igen fået tæv af Napoleon, og man mente, at der skulle nye midler i brug hvis man skulle have en chance for at slå den lille korsikaner på slagmarken.

Det første kriegspiel blev spillet på et stort bræt inddelt i felter. Hver tur var to minutters kamp på slagmarken. Reglerne blev styret af gamemasters og der kunne være op til ti spillere på hver side. De gamle tyskere ville nok have våndet sig over at se hvad krigsspillet er blevet til i dag. For eksempel er et af de mest populære arvtagere nemlig Warhammer der simulerer en fantasy-krig mellem orker og mennesker. Warhammer, der udkom i 1987, bliver ligesom det oprindelige krigsspil styret ved hjælp af målebånd og snore der afgør om enhederne kan se hinanden.

I mange år blev krigsspillet betragtet som en militær hemmelighed af tyskerne, der brugte det til at træne det korps af generalstabsofficerer der styrede den tyske hær gennem to verdenskrige. Og selvom begge krige endte skidt for tyskerne, må det siges at den tyske hær ved begge lejligheder klarede sig forbløffende godt selvom det i den grad var Tyskland mod alle. I hvor stor grad det skyldtes krigsspillene er svært at sige, men både Moltke og Bismarck sværgede til dem.

Krigsspillet forblev selvfølgelig ikke hemmeligt særlig længe. Op gennem attenhundrede tallet blev det lidt efter lidt kommercialiseret og solgt i forskellige versioner med miniature udgaver af krigsskibe eller soldater, men princippet forblev det samme: der var et bræt med terræn inddelt i felter, nogle brikker, og regler for hvordan og hvornår de måtte skyde på hinanden.

1

HG. Wells spiller kirgspil i stuen sammen med sin ven Jerome.

Alle sci-fi romaners forfader, HG. Wells, var for øvrigt en ivrig spiller af krigsspil og han opfandt, selvfølgelig, sit eget som han solgte under navnet Little Wars. Det var en forsimplet udgave af krigsspillet, men i bund og grund det samme spil.

Det traditionelle krigsspil havde sin storhedstid i 1970'erne, men i 1982 gik bunden ud af markedet og mange af de store producenter gik konkurs. Genren kom sig aldrig. Og for at gøre ondt værre udkom hjemmecomputeren i slutningen af firserne og med den en masse krigsspil der tog de gode gamle principper fra brætspillene og gjorde dem til computerspil.

Computeren var som skabt til krigsspil. De komplicerede regler blev kodet ind i programmet, og dermed slap spilleren for de evindelige diskussioner om regler og undtagelser, og, måske vigtigst af alt, man slap for at skulle finde tid til at mødes med venner og bekendte på faste tidspunkter. Pludselig kunne man spille når man havde lyst.

Og så var der spillepladen - den havde altid været et problem. De gamle spil kunne tage måneder at spille selv hvis man spillede fast en gang hver weekend, men brættet kunne ikke tages ned så det skulle stå et eller andet sted.

Brætspillene findes stadig, men siden 1987 har vi ikke kigget os tilbage.

Her har du et bud på en Hall of Fame indenfor computer krigsspil.

Kommentarer (3)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...