Eurogamer.dk

Top 10 Brætspil

Mikkel giver her sit bud på en top-10 over bedste brætspil med noget for enhver der ønsker et alternativ til fjernsynet lørdag aften.

En top-10 er en svær ting, da vi ofte er låst fast i de genrer vi holder af. Beder du en shooter-fan lave sin top-10 bliver det hurtigt top-10 shootere i stedet, og derfor indeholder denne liste de 10 spil jeg oftest hiver frem og nyder med venner og familie. A Game of Thrones, der tidligere er blevet anmeldt til en flot karakter her på sitet, ville jeg fx ikke hive frem når svigermor lige slog et smut forbi. Derfor indeholder denne top-10 spil som repræsenterer et bredt udvalg af genrer og kompleksiteter, men som jeg står 100% inde for. Kompleksiteten er angivet med 1-4 stjerner efter genren, i en samlet parentes efter spillets navn. Get on with it already!

Nummer 10: Isla Dorada (Familiespil **)

Isla Dorada er kronen på værket for den fransk designer Bruno Faidutti. Han sagde efter udgivelsen at han havde designet spillet han altid havde drømt om og derfor ville trække sig tilbage, og han har siden designet meget få spil.

10

En gruppe opdagelsesrejsende er i 1930'erne styrtet ned på en tropisk ø, og herfra skal de forsøge at finde de skjulte skatte der er gemt overalt på øen.

Desværre er der ikke enighed om hvor ekspeditionen skal rejse hen, eftersom hver spiller sidder med en række skattekort på hånden der angiver de steder på brættet hvor han kan få point. Eftersom alle spillerne vil forskellige steder hen afgøres retningen ved en auktion, hvor spillerne byder om retten til at bestemme næste destination. Denne gale blanding af samarbejde og individuel magtkamp er kernen i spillet, der krydrer denne simple mekanik ved at give hver spiller forbandelser. Disse forbandelser giver minuspoint hvis ekspeditionen lander bestemte steder , og man vil derfor betale gode penge for at rejse i den modsatte retning. For at gøre auktionen endnu mere kaotisk trækker man flere skattekort løbende, således at man midt i spillet pludselig skal over på den anden side af øen.

En af spillets store styrker er hvor godt det fungerer med yngre spillere: alle kan forstå grundkonceptet (gå herhen og få point), og man lærer hurtigt at vurdere hvor meget man skal betale for at styre retningen. Bluff og hemmelige agendaer, som jeg ikke har gennengået her, gør at også garvede spillere vil nyde den times tid Isla Dorada varer.

Isla Dorada er for 3-6 spillere (men kan sagtens spilles 2), og fås i Fantask for 399,50 kr.

Nummer 9: Star Wars: X-Wing Miniatures Game (Strategispil */***)

9

Det nyeste legetøj for folk der elsker at lege krig i rummet hedder Star Wars: X-Wing Miniatures Game. Bag det mundrette navn gemmer sig et medrivende rumspil hvor man køber færdigmalede rumskibe og udkæmper intense kampe. Grundreglerne er meget simple: man planlægger skjult sin manøvre, flytter sit fly, og skyder én gang hvis man kan se en modstander. Herfra kan man så udvide spillets regelsæt og inkludere et stigende antal elementer: spil med asteroider, og det bliver sværere at manøvre. Inkluder opgraderingskort, og pludselig skal man træffe flere sjove valg når man bygger sin flåde.

For en nærmere gennemgang af spillet kan du blot læse anmeldelsen her på Eurogamer, men hovedbudskabet er at hvis du holder af Star Wars og muligheden for at opbygge din helt egen Tie Fighter flåde er spillet det perfekte valg. Det er for 2 eller flere spillere, tager en halv times tid, og Fantask har det til 319,50 kr.

Nummer 8: Rattus (Familiespil *)

8

Rattus omhandler noget så familievenligt som pest, også kaldet den sorte død, der i 1300-tallets Europa dræbte 25 millioner mennesker. Spillet er dog designet af nordmænd, og det sætter jo hyggen noget i vejret. Spillerne skiftes til at placere små mænd på et kort over Europa, og det gælder om at have flest mænd i spil til sidst. Desværre bevæger pesten sig rundt på brættet via rotter og dræber ens mænd, men spillerne har en vis kontrol over hvor pesten spreder sig. Ligesom det tidligere nævnte Isla Dorada hæver Rattus sig over lignende spil ved at introducere en række karakterer med specielle evner der bryder reglerne. Disse giver spillet den nødvendige dynamik og variation der kræves hvis det skal holde interessen ved gentagne spil. Spillet er baseret på simple ikoner og indeholder ikke tekst, og er derfor også velegnet til yngre spillere.

Der er udkommet to udvidelser: Pied Piper og Africanus. Den første introducerer en lang række nye karakterer, og udvider dermed variationen mærkbart. Africana derimod tillader at spille med 5 og 6 spillere, hvilket dog godt kan virke lidt trægt.

Rattus udfylder et hul i enhver samling, kan rumme 2-4 spillere, og kan købes i Fantask for 320 kr. Det er p.t. udsolgt, men kommer igen.

Nummer 7: Hive (Abstrakt strategispil *)

7

Har du ikke altid ønsket at spille skak med insekter? Hive er et abstrakt spil for to, hvor hver spiller har 11 sekskantede brikker med insekter påtrykt, fordelt på 5 forskellige slags. Disse har unikke regler for hvordan de flytter, ligesom brikkerne i skak, men der er dog nogle mærkbare fordele når man sammenligner de to spil: spilletiden er her 15 minutter, der er intet bræt så bevægelserne er mere frie, og det er mere umiddelbart at forstå strategien. De gode spillere planlægger naturligvis langt forud, men fordi der løbende placeres nye brikker kan ens planer hurtigt blive ødelagt. Spillet er dermed mere dynamisk og levende, og ikke nær så fastlåst som skak kan være.

Spillets mål er at omringe modstanderens bi, der ligesom kongen i skak er den svageste brik. Den skal dog placeres som én af de fire første, og derfor kan man ikke gemme sig for evigt. Derved undgår man at spillet bliver for defensivt, da man ofte er nødt til at være fremstormende hvis man vil sejre.

Hive er det perfekte spil for folk der holder af abstrakte tænkespil, men ikke vil investere den tid det tager at blive ”god nok” til skak. Spilletiden, samt den store variation pga. brikkernes placering der udligner forskelle i spillernes niveau, gør det også velegnet som ”svigermorspil”.

Spillet er for 2 spillere, og det koster 250 kr. hos Fantask.

Kommentarer (9)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...