Eurogamer.dk

Anmeldelse: iPad Mini

Hellere iLille og iVågen.

Der er mange billige og gode mini-tablets på markedet. Men er iPad Mini en af dem?

Det har taget 31 måneder at få udgivet fire forskellige iPads. I den tid har Apple lavet meget lidt om på designet med nogle blødere kanter og en smule vægttab, men selve størrelsen, formen og følelsen i ens hænder har været nogenlunde den samme. Alt imens er der sket betydelige ændringer i regnekraften og de grafiske muligheder med skærmen. For den mere hardcore skare af tabletfans er hardware nok den væsentligste faktor, men for ganske almindelige forbrugere betyder det lige så meget, om maskinen kan være i en rygsæk eller en håndtaske, som hvorvidt processoren er en A4 eller en A5.

Med hensyn til funktionaliteten er den nye iPad Mini stort set på niveau med sin storebror. De afgørende forskelle er, at den er meget lettere at håndtere og tage med sig overalt. Den signalerer også, at produkter evig og altid bliver flottere af at blive mindre. Set i det lys er iPad Mini faktisk den mest gennemgribende forandring af en tablet, der nogensinde har lavet.

For os har det været svært at anmelde et produkt, når man skal tage hele sin forhistorie med iPad med sig. Mange af os har brugt tre år på at arbejde med forskellige iPad-modeller, der hver især har lært os at acceptere de skævheder, der har været forbundet med iPad: at det i virkeligheden er bøvlet at skulle bruge to hænder, og at man altid har været nødt til at hvile maskinen på sit skød, når man skulle skrive eller game.

Når man tager iPad Mini i hånden for første gang, mærker man det som lidt af et gennembrud: den er markant lettere at holde i hånden, fylder mindre i bagagen og virker også meget tyndere gennem de synsbedrag, som de afrundede kanter skaber.

Men desværre holder det ikke helt, når Apple påstår at iPad Mini kan styres med én hånd - i hvert fald ikke i praksis. Med sin 4:3-skærm er den lidt for bred til dette, ligesom metalfladen på bagsiden ikke skaber friktion nok til at du føler et ordentligt greb om maskinen med dine fingre. Dette problem kan dog løses, hvis man får fat i et plastikcover til iPad Mini. I modsætning hertil er den nye Google Nexus 7 noget bedre med sin plastikagtige bagside, om end dennes skærm ikke er 7,9 tommer som iPad Minis er.

iPad Mini: Lidt om hardware

Selve kvaliteten af iPad Mini er meget imponerende. Den koster ikke så meget som en traditionel iPad, men det mærker man ikke. Aluminiumslooket giver et eksklusivt præg over maskinen, ligesom knapperne til at skrue op og ned for lyden er af en diskret og meget eksklusiv slags. På toppen finder du som altid tænd/sluk-knappen og indgangen til høretelefonerne, mens Lightning-forbindelsen og højtalerne er henlagt til bunden af maskinen. Layoutet er som det plejer. Lydkvaliteten er meget solid og kan faktisk præstere en pæn lydstyrke uden at det bliver forvrænget. Man kan dog savne en god baslyd.

Det er selve skærmen, der byder på de største forandringer i forhold til den nuværende iPad. Nexus 7 og Amazon Kindle Fire HD bygger begge på 1280x800, men Apple har valgt niveauet lige under med 1024x768 i en 4:3-model. Det betyder helt konkret, at skærmen er meget bredere end konkurrenterne og har en lavere pixeltæthed. Omvendt byder det på visse fordele. Først og fremmest efterlader det iPad Mini med et kæmpe bibliotek af spil og programmer, der blot kan videreføres fra de gamle iPad 1 og iPad 2 uden problemer. Der er ingen sorte bjælker, mærkelig opskalering eller grafikbøvl. Desuden bliver internetsurf og læsning noget bedre end Nexus 7 og andre, der har valgt et 16:9-format, simpelthen fordi det er mere overskueligt med det større areal.

Til gengæld er der også svagheder ved iPad Minis skærm. Den fungerer glimrende til video og spil, men når det gælder tekst, bliver især små typer udtværede. Det er et udtryk for, at opløsningen er i underkanten i forhold til den større iPad. Farvegengivelsen er som udgangspunkt i orden, men det er slet ikke på højde med farverne i Retina-modellerne. Hvid har f.eks. et meget gulligt præg. Her savner man de forcer, som Retina-teknologien også bærer ud over ren og skær pixeltæthed.

Batterilevetiden er en sejr for iPad Mini. Når man lader maskinen køre med 3D-spil i maksimal lysstyrke, kan maskinen holde 6,5 timer. Når du bare hører musik og surfer, er der 10-12 timer i vente.

Gaming: A5-chippen vender tilbage, men hvilken A5?

Under kølerhjelmen i iPad Mini gemmer der sig en A5-processor, men spørgsmålet er hvilken A5-chip, det egentlig drejer sig om? Siden den første A5's premiere i marts 2011 har den gennemgået mange revisioner og været del af utallige Apple-produkter. Dengang var den en del af iPad 2 med sin 45 nanometerteknologi og frekvens på 1 GHz, mens iPhone 4S senere blev udstyret med en nedgraderet 800 MHz-version. Den foreløbige topudgave kom i iPad 2, hvor A5 fik et bedre design med 32 nanometer og 1 GHz. Vi har kørt iPad Mini igennem flere testprogrammer, bl.a. GLBenchmark, og er kommet frem til, at den nuværende version kører væsentligt hurtigere end iPhone 4S og har en frekvens på højde med iPad 2's 1 GHz-processor. Der er dog den forskel, at iPad Mini efter sigende er produceret med 32 nanometerteknologi.

Vores testresultater i GLBenchmark:

GLBenchmark 2.5 Egypt HD Off-screen (1080p) GLBenchmark 2.5 Egypt HD On-screen
iPad 4 51.8FPS 41.9FPS (2048x1536)
iPhone 5 29.1FPS 39.9FPS (1136x640)
iPad 3 26.7FPS 22.6FPS (2048x1536)
iPad mini 14.5FPS 24.4FPS (1024x768)
iPad 2 14.5FPS 24.7FPS (1024x768)
iPod Touch 5 11.7FPS 18.7FPS (1136x640)
iPhone 4S 11.7FPS 21.8FPS (960x640)
Galaxy S3 15.2FPS 16.6FPS (1280x720)
Transformer Pad Infinity 13.2FPS 12.4FPS (1920x1200)
Nexus 7 12.3FPS 19.5FPS (1280x800)

Når man bringer Nexus 7 ind i billedet, får man et ret godt indtryk af hvor godt Apples helt gamle teknologi stadig er i stand til at kæmpe mod nutidens produkter. Nok har A5X, A6 og A6X givet et ekstremt skub fremad, men selv de ældste Apple-produkter kan stadig levere pæn grafik.

Og hvad betyder tallene så for spiloplevelsen? Vi gav iPad Mini og Nexus 7 en tur igennem forskellige spil, og konklusionen er, at Apple-produkter generelt er bedre til at køre 3D-spil via højere opløsninger og bedre billedhastighed. Det betyder dog ikke alverden for den subjektive følelse. Riptide GP og Death Rally er to eksempler: begge kører med 60 Hz, men det er kun iPad Mini, der kan vedholde denne billedhastighed

I den anden ende af skalaen finder man, at spil som NOVA 3 har svært ved at klare sig på både iPad Mini og Nexus 7. Dog er oplevelsen mærkbart værre på Nexus 7 trods den nye opdatering, der skulle gøre spillet bedre til Tegra 3-hardware. Indtil videre har kun iPhone 5 været i stand til at køre NOVA 3 fornuftigt.

Oplevelserne med NOVA 3 er faktisk vores største bekymring med iPad Mini: at udviklernes ambitioner målrettes iPhone 5 og den fjerde generation af iPad, mens iPad Mini efterlades med for tunge programmer og spil. Vi regner dog med, at der går en rum tid før dette bliver aktuelt. Apple sælger trods alt stadig iPad 2, og med den udbredelseshastighed, der i øjeblikket er for iPad 2 sammenlignet med iPad Mini, bliver praksis nok at de fleste programmer bygges op omkring iPad 2 og iPad Mini. De tunge produkter kan så blive en niche til iPhone 5 og iPad 4.

Kamera: Meget bedre end iPad 2

Vores ærlige mening om kameraer i tablets er egentlig, at det er fuldstændig spild af tid, plads og penge. Tablets er trods alt store maskiner, der er bygget til at surfe på nettet på sofaen eller i sengen, ikke just til at fare omkring med udendørs og tage billeder af alt. I modlys er de fleste skærme også komplet umulige at se.

Og heldigvis er der nogen, der deler vores logik. Nexus 7 og Amazon Kindle Fire HD har et 1,2 MP kamera til videooptagelser, men har bevidst undladt et bagsidekamera til store, forkromede optagelser. Men Apple holder fast i, at deres tablets skal have to kameraer. Derfor kan du optage video med 1080p og tage billeder med 5 megapixel. I forhold til iPad er det noget nemmere at håndtere maskinen og tage billeder, men efter vores mening er det overkill at have både for- og bagsidekameraer. Billederne bliver gode, men ikke fantastiske. iPad Mini har i øvrigt ingen LED-blitz, HDR- og panoramafunktioner, hvilket ikke giver ret meget mening.

iPad Mini: Eurogamers endelige dom

iPad Mini har mødt en del kritik for sit prisniveau, men vi mener faktisk, at prisen er rimelig i forhold til værdien. Det er en fuld Apple-oplevelse presset ned til noget, der ligner en normal Kindle i form og funktion. Den er let at holde, let at styre og vejer så lidt, at man kan gemme den i håndbagagen uden problemer. Konstruktionen er bundsolid, og selvom iPad Mini bygger på sidste års teknologi, er den fuldt på højde med konkurrenterne. Internetsurf er blevet en hurtigere og mere flydende oplevelse, selvom der kun er halvt så meget RAM som konkurrenternes modeller.

Målt på ydeevne er der ikke tale om et revolutionerende skridt for iPad Mini, men ikke desto mindre er der tale om en betydelig forbedring i grafikken. iPad Mini kan følge med i de fleste programmer, men i meget krævende 3D-spil kan maskinen ikke følge med.

Det er stadig svært at afkode, hvad Apple egentlig forventer med iPad Mini. Hvis målet alene er en billig tablet, tilbyder Nexus 7 stadig så meget værdi for pengene, at kun de hårdeste sælgere vil være i stand til at sælge op til en iPad Mini. I stedet virker det mere realistisk, at iPad Mini kan kæmpe mod de produkter, som kæmper mod den større iPad i prisklassen omkring 2500-3000 kroner. Man kan dog blive foruroliget på Apples veje for, om iPad Mini kan ødelægge den nemme og stilrene markedsføring, firmaet indtil videre har kunne præstere med én model hvert år.

iPad Mini er overordnet set et glimrende produkt til en fornuftig pris. Den lægger sig foran iPad 2 hvad gælder ydeevne, pris, kamera og WiFi-hastighed. Faktisk er det kun den fjerde generation af iPad, der med Retina-skærm og ydeevne virker som et klart bedre produkt end iPad Mini.

Kommentarer (1)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...