Eurogamer.dk

Football Manager 2013 - Anmeldelse

Næsten lige så let som at handle i IKEA.

Det er efterhånden en lille måned siden jeg kastede første blik på FM2013, og allerede i mit preview for godt og vel 14 dage siden, kunne jeg berette, at der var massere at glæde sig til. Nu er der ganske få dage til spillet landet på butikshylderne, og på mange måder er dette verdens nemmeste anmeldelse at skrive.

Er du fan af serien, og har du brugt det sidste år på, at at finpudse taktikker, planlægge løbemønstre og scoute unge talenter, så er det nemlig en no-brainer. Lad være med at spild mere tid på at læse og bestil i stedet årets kopi, og glæd dig så til at nyde de mere end 900 forbedringer og tilføjelser som dette års udgave tilbyder dig.

Er du ikke på forhånd helt solgt, så læs lidt videre, og lad mig overbevise dig om, hvorfor FM2013 er den eneste fodboldmanagertitel du nogensinde behøver at eje.

Lad mig sige det med det samme: At starte football manager op for første gang, som helt ny spiller, kan være en overvældende oplevelse. Og med overvældende mener jeg ikke på den der: "Sikke da en flot introvideo"-agtige måde. Nej, med overvældende mener jeg på samme måde, som hvis du for første gang går ind i et IKEA varehus, i den tro at du liiige skal ned og hente en grydeske. En fuldstændig uoverskuelig opgave.

1

Forbedret 3D grafik og en assistenttræner under kampene... Sweet!

Og så kan det da godt være, at netop FM2013 kommer komplet med en helt ny startskærm, der på en elegant måde introducerer spilleren for forskellige spilformer. Og det kan da godt være, at holdudvælgelsen samt valg af databasestørrelse foregår nogenlunde smertefrit. Ja, det kan sågar godt være, at selve spilstarten og første træningskamp forløber planmæssigt, grundet de indledningsvise tips og tricks bokse, der forsøger at hjælpe spilleren godt gang. Men når først hjælpeboksene er væk. Når først spillet for alvor er i gang. Da finder du dig selv, stående i et femten tusinde kvadratmeter stort varehus, med en følelse af, at det at finde en nål i en høstak ville være en betragteligt nemmere mission, end at slippe helskindet ud igen med en grydeske i hånden.

For det tager tid at forelske sig. Det koster utallige nederlag, missede pokaler og bitre nedrykninger, før du lærer at mestre alle spillets facetter. FM2013 er komplekst. Det er menu, på menu, på menu. Det er talnørderi, taktikmøder og rollespil på én og samme gang, og det er fuldstændig fantastisk.

2

Der er plads til massere af informationer på hovedskærmen.

FM2013 revolutionerer ikke serien - men det er heller ikke meningen. Tilføjelsen af classic og challenge mode er kærkomne tiltag, der kan give nye spillere en lidt lettere præsentation af spillet, men spillets styrke ligger stadig i den rene Football Manager oplevelse.

Her er der til gengæld også massere at komme efter, både visuelt og dybdemæssigt. Gamle spillere vil finde den mere strømlinede opbygning af menuer og undermenuer som spillets nok største styrke, imens den grafiske opdatering af selve kampene nok vil træde lidt i baggrunden. Tilføjelsen af en assistenttræner, der løbende kommer med meldinger under kampene, gør det lettere at retfærdiggøre en afvikling af disse i højere hastighed, og forbedrede genveje til handlinger under selve kampene sparer tid.

Rollespilsdelen af spillet (ja, det tillader jeg mig altså at kalde den) har også fået et løft. Du kan nu også vælge i hvilket toneleje du vil besvare pressens spørgsmål, når de før og efter kampe udbeder sig kommentarer. Dialogen er dog stadigvæk for ensformig og modsat de anvisninger du kan give til spillerne før en kamp, kan det være svært at få øje på hvad virkningen af et aggressivt svar til pressen egentligt er.

For talnørderne er der stadigvæk uendeligt meget at komme efter, og tilføjelsen af ekstra stats, der nu eksempelvis definerer hvilken type back man har fat i, og ikke bare at man har fat i en back, er med til at gøre søgningen efter spillere der passer perfekt ind på dit hold, endnu mere interessant. Det er lidt en skam, at mange af de danske spillere ikke har fået profilbilleder på, men alene det, at der er adgang til spillere så langt ned som til U19 holdene i den danske 2. division, opvejer så rigeligt denne mindre mangel.

3

FM2013 byder på mere strømlinet grafik, både før, under og efter kampene.

I mit preview af FM2013 beklagede jeg mig en anelse over, at en del af holdopstillingerne i spillet, ofte ikke stemmer overens med de faktiske opstillinger vi eksempelvis ser i den danske Superliga. Det medførte rent faktisk respons fra FM2013s danske "stats-spotter", der forklarede mig om det indviklede system der anvendes til fordeling af spillernes stats, og dermed favoritpositioner. Det er naturligvis en utaknemmelig opgave at rangere samtlige danske spillere, der som oftest af klubberne tildeles nye positioner af forskellige årsager, og som derfor sjældent er låst fast på en enkelt position, som vi kender det fra de større ligaer. Alligevel bliver standardopstillingerne som oftest lidt noget rod, og selvom det kun giver så meget desto mere grund til selv at tage affære, mener jeg stadig der er plads til forbedringer på dette område.

Samlet set står FM2013 dog tilbage, som endnu en komplet manageroplevelse. Sidste års udgave ramte topkarakteren otte på vores skala, og med tilføjelsen af de nye game modes, den optimerede grafik og de mange nye mindre forbedringer, ser jeg ingen anden mulighed, end at give dette års udgivelse endnu et nøk op af skalaen.

Football Manager er udviklet af fodboldnørder, til fodboldnørder. Det er grunden til, at der ikke findes nogen over, eller nogen ved siden af. Og med disse ord, er der kun tilbage at ønske jer en rigtig god sæson. Vi ses på grønsværen.

9 / 10

Football Manager 2013 - Anmeldelse Rasmus Max Petersen Næsten lige så let som at handle i IKEA. 2012-10-30T13:44:00+01:00 9 10

Kommentarer

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...