Eurogamer.dk

Secret Files 3 - Anmeldelse

Red dig selv fra dette spil.

I den tredje udgivelse af den tyske spilserie Secret Files (Geheimakte) følger vi nok engang parret Nina og Max, der uforvarende kastes ud i et eventyr for at redde verden - denne gang dagen før deres bryllup. Nina plages af drømme om kutteklædte vogtere, der forhindrer verden i at finde ud af hemmeligheden bag tallet pi, som vi alle kender fra folkeskolen. Og ja, i Secret Files 3 er forholdet mellem en cirkels radius og areal en sprængfarlig bombe som truer med at udslette Jorden.

Secret Files 3 er et klassisk peg-og-klik-spil, en genre der for nyligt har fået en renæssance med bl.a. Tales of Monkey Island-serien, der formåede at bringe nyt liv til en genre, der ellers næsten uddøde i midten af halvfemserne.

Desværre besidder Secret Files 3 hverken samme originalitet, charme eller gennemtænkte udførsel som Tales of Monkey Island. Først og fremmest føler man sig hensat til et andet årti teknologisk. Grafikken består af 3D-figurer, der bevæger sig rundt på prerendered 2D-baggrunde. Hverken Nina eller nogle af de andre karakterer kaster skygger eller ændrer udseende i forhold til scenens øvrige belysning, og mange af 3D-elementerne er simpelthen af en så lav detaljegrad at det i slutningen af år 2012 er pinligt at se på: mest af alt ligner det et flashback til den grafiske kvalitet anno 2000.

Kontrolmæssigt falder spillet også i den for peg-og-klikspil kendte fælde "pixel-pilleri". Nogle gange er de udfordringer man bliver udsat for simpelthen at lede i billedet efter den éne pixel som gør at man kan fortsætte (til næste statiske 2D-baggrund). Der er ingen af den følelse af flydende, dynamisk kontrol som fx i Tales of Monkey Island.

Desværre redder lydsiden heller ikke Secret Files 3. Det er tydeligt at spillet er oversat fra tysk, da de engelske formuleringer nogle gange er så forcerede og kunstige, at man krummer tæer, og - endnu værre - at man er i tvivl om, hvad der menes. Samtidig er stemmeskuespillerne af en sådan kvalitet, at spillet tragisk lyder som en skolekomedie. Følelsen af at man ikke er i tvivl om at der bliver læst op fra et manuskript er irriterende, og i Secret Files 3 har man den konstant. Det er næsten som om, at spillet konstant skubber én væk fra at fordybe sig i det.

Det er der måske også en grund til. Vi gamere er blevet godt vant hvad angår plot og baggrundshistorie. Der findes mange sites der i dag er dedikeret til mytologien bag spil, og særligt spil i de historiefortællende genrer, som peg-og-klik-genren hører under. Imidlertid er plottet bag Secret Files 3 nok dét, der er allerpinligst. Det føles som et dårligt B-filmsmanuskript, der er skrevet af fra Da Vinci-mysteriet. Man føler man kender plottet i forvejen når man er nået 20 minutter ind i det. Slutningen - og alle de talrige plot-twists der prøver virkelig hårdt at overraske undervejs - føles som kendt stof i forvejen. Personerne virker flade, og selvom Nina "bryder muren" og joker til spilleren et par gange undervejs, kan man ikke relatere til kvinden! Hun, og resten af historien og dens personer, er simpelthen for åbenlys en kliché til at kunne sætte sig selv i deres sted. Det er som om Secret Files 3 hverken tager sig selv eller dig, der spiller det seriøst.

Når man derfor, som jeg, spiller Secret Files 3 igennem, og derefter skal skrive en anmeldelse, er det meget svært ikke at blive skuffet. Der findes LANGT bedre peg-og-klik-spil derude, som både teknologisk og på historiefortællingen giver langt mere end Secret Files 3, og endda for færre penge. Når man så samtidig overvejer, at min gennemspilning af Secret Files 3 tog præcis 389 minutter, og at spillet er fuldstændig lineært-der er ingen mulighed for at træffe valg undervejs, som ændrer udfaldet-ser jeg ganske enkelt inden grund til at selv fans af genren bør investere i Secret Files 3. Godt og vel 6 timer er ikke meget bang for the buck for et spil til næsten 30 euro. Det eneste positive ved spillængden er, at man så i det mindste ikke skal høre på skuespillernes stemmer i længere tid! Efter en time kunne de være erstattet med lyden af negle på en tavle uden det ville gøre nogen nævneværdig forskel!

1

Grafikken er ikke imponerende. Ej heller i de hyppige cutscenes.

Secret Files 3 er ikke noget godt spil, hverken set som spil generelt, eller som "kræs for genrefans". Der findes langt bedre peg-og-klik-spil derude, som både fortæller en god historie, opfordrer en til at tage del i den, og er langt bedre værdi for ens penge. Derfor er konklusionen egentlig nem at drage. Secret Files 3 får med nød og næppe 2/10 point, og thumbs down fra denne anmelder.

2 / 10

Secret Files 3 - Anmeldelse David Hanefeldt Kristensen Red dig selv fra dette spil. 2012-09-24T10:36:00+02:00 2 10

Kommentarer

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...