Eurogamer.dk

DR-udsendelse: Voldelige computerspil er skadelige

DR2-program anklages for at være usagligt.

I går løb programmet 'Eksperimentet - er voldelige computerspil skadelige?'. over skærmen på den landsdækkende DR2-kanal. Udsendelsen forsøgte at afdække om voldelige computerspil er skadelige eller ej, gennem en række forsøg, og samtaler med en børnepsykolog og en hjerneforsker.

Programmet viste eksempelvis at ud af en gruppe drenge der har læst i en bog, får nogle af dem forhøjet puls, når de ser voldelige filmsekvenser, hvilket ikke gør sig gældende for en gruppe drenge der har spillet Counterstrike umiddelbart op til.

Herefter demonstrerer programmet også, hvordan de børn der har spillet Counterstrike er mindre villige til at hjælpe en voksen med at samle blyanter op, der er væltet på gulvet.

Men nu er der flere personer der har været ude og kritisere programmet for at nå frem til forhastede konklusioner, for ikke at være seriøst og for at have været forudindtaget fra starten af.

Bo Abrahamsen, freelance spilkonsulent og underviser på Vallekilde Game Academy, siger om udsendelsen at "det jeg så var noget manipulerende vrøvl". Han anklager programmet for at være tendentiøst og for at ikke at have en videnskabelig tilgang til de forsøg der anvendes.

Bo gennemgår de forskellige elementer i programmet et for et i et indlæg på sin blog, og peger på de problematiske elementer i programmet opbygning og konklusioner. Bl.a. peger han på, at de voldelige computerspil sammenlignes med at læse bøger, men ikke med f.eks. ikke-voldelige computerspil.

1

Udsendelsen vise bl.a. at efter at have spillet Counterstrike er børn mindre villige til at hjælpe med at samle blyanter op - stillbillede fra udsendelsen

"Eksperimentet udelukker ikke rigtigt nogle af de oplagte fejlkilder, programmet har en tydelig agenda, som skader eksperimentets resultater. Der er ikke rigtigt fokus på om der er tale om korttids reaktioner på at have haft en fed sjov oplevelse, eller om der er tale om adfærdsændrende mønstre", er hans vurdering af programmet.

Også Jonas Heide Smith, PhD fra Center for computerspilsforskning på ITU stiller spørgsmålstegn ved udsendelsens entydige diskussion. Han er ikke helt så kritisk som Bo Abrahamsen, men afskriver udsendelsens dokumentation.

"Udstrakt eksponering for voldelige computerspil kan *tænkes* at have uheldige sideeffekter, men Eksperimentet bragte ikke dokumentation herfor.", skriver han.

Vi har forelagt kritikken for den ansvarlige redaktør på DR, Lars Rønnow Torp, og han mener ikke at udsendelsen er problematisk.

"Vi kan ikke belyse alt på ½ times TV, men vi skal bestemt ikke konkludere uden belæg. Det mener jeg heller ikke, at vi gør", siger han til Eurogamer.dk.

[at voldelige computerspil er skadelige] "..er en hypotese eller myte, vi gerne vil be- eller afkræfte igennem et forsøg. Spørgsmålet bliver gentaget flere gange i løbet af udsendelsen, men det er først til sidst, at vi konkluderer. Og dér konkluderer vi, at man ikke entydigt kan sige, at det er skadeligt, men at det er vigtigt at børn - ligesom de skal spise varieret - også foretager sig varierede ting i deres barn/ungdom."

Derudover forklarer Lars Torp, at man også skal skelne "imellem hvad de medvirkende siger og programmets konklusion." Så de personer der udtaler sig i programmet, gør det for egen regning.

2

Det er den omstridte forsker Douglas Gentile der oprindeligt har udført de forsøg, som gentages i udsendelsen. - foto: Iowa State

Lars Torp nævner også, at forsøgene i udsendelsen er gentagelser af amerikanske forsøg udført af Douglas Gentile, professor ved Iowa State. Efter at have forsket en del i Gentiles fortid, viser det sig dog at der adskillige gange er stillet spørgsmålstegn ved hans forskning, som ofte anvendes af fortalere for lovgivning imod voldelige spil.

Ikke mindst i forbindelse med en udsendelse fra 2010 på britiske Channel 4, Jo Frost: Extreme Parental Guidance , der sjovt nok også var baseret på Gentiles forskning, og havde en opbygning der nærmest i mistænkelig grad ligner den danske DR2-udsendelse. Programmet trak en del kritik, bl.a. fra The Guardian.

Men også fra akademisk hold har der været kritik af undersøgelserne. Bl.a. fra Harvard Medical School, spiludgivernes brancheforening ESA og Texas A&M University.

Det i sig selv gør jo ikke Gentiles forskning som sådan værdiløs, men det betyder bare at der er mere end én måde at tolke videnskabelige resultater på og at det måske ikke skal tages umiddelbart for pålydende

En ting der dog er uden for diskussion er, at udsendelsen bekræfter alle fordomme om computerspil som et kønnet fænomen. For voldelige computerspil er åbenbart kun et problem for drenge. Piger spiller jo ikke den slags (eller gør de)?

Men du er selvfølgelig også velkommen til at danne dig din helt egen mening, ved at se programmet på DRs videoside.

Er der noget om snakken? Lad os høre hvad Eurogamer.dk's læsere synes i kommentarfeltet nedenfor

Kommentarer (6)

Det er ikke længere muligt at kommentere. Tak fordi du deltog!

  • Loader...